Az épülettömeg lépcsőzetes kialakítása több célt is szolgál a Karlín kerületében található projekt esetében.

Igyekeztek új irányból megközelíteni a prágai Karlín kerületében található lakópark tervezői azt a kérdést, hogyan lehet érdekessé tenni egy tömbházat. A Fragment Apartments nevű, 2017-ben indult projektet a Qarta Architektura stúdió jegyzi, az építkezés pedig 2023-ban fejeződött be.

Az eredetileg ipari negyedként funkcionáló terület folyamatosan fejlődik, az új épületegyüttesben pedig 15 200 négyzetméternyi apartman és 2600 négyzetméternyi üzlethelyiség található. Az összköltsége 48,6 millió euró volt (aktuális árfolyamon 19,2 milliárd forint).

A lakópark érdekessége, hogy egy hatalmas, David Černý által készített szobor kapott helyet itt, valamint több kisebb installáció is. Két szárnyra bontható az épület, amelynek kialakítását a trapéz alakú telek is meghatározta. A pixeles hatású homlokzattal utaltak arra, hogy a város tömbszerűsége kezd megbomlani, felszabadultabb környezetet akartak teremteni.

Szintén a Karlín negyedben található a XVIII. században épült Invalidovna kaszárnya épülete, közvetlenül a Fragment Apartments szomszédságában. Az új projekttel szándékosan egy erős kontrasztot akartak felállítani a meglévő és az új fogalmai közt.

Az épülettömeg lépcsőzetes kialakítása több célt is szolgál: egyrészt kompenzálja az ott elhaladó útszakasz sűrű forgalmát, másrészt az egyes lakások kilátását így tudták optimalizálni. Szerepe van továbbá abban is, hogy az napfény hogyan tudja bejárni az udvari területeket.

Az épülettömbön több helyen át tudnak haladni a járókelők, az üzlethelyiségek könnyen megközelíthetőek a kisebb szobrokkal és növényekkel tűzdelt elrendezésnek köszönhetően. Az egyes „dobozok” egy-egy helyiséget jelentenek, ezeket összekapcsolva alkották meg a lakásokat.

A homlokzat alumínium kompozit elemekből épül fel, a tömb megfelel a XXI. századi igényeknek, hiszen zöldtetővel, napelemekkel, hőszivattyús rendszerrel és saját, föld alatti vízforrással rendelkezik.

További képek a cikk végén található galériában!

Forrás: Linka sajtóinformáció
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megtestesült vásártér

Megtestesült vásártér

Új kedvenccel bővült Prága kulináris térképe: online és élőben is várja vendégeit a Manifesto Market.

Luxus a tetőn

Luxus a tetőn

Penthouse lakás Prágában.

Vitorlák a Moldva partján

Vitorlák a Moldva partján

A BIG tervezi az új Prágai Filharmónia új épületét.

Hirdetés