Napelemek fedik a melbourne-i irodaház homlokzatát.

Az ausztrál Kennon építészstúdió lakossági és kereskedelmi projektek tervezésével foglalkozik, munkáikkal főleg Ausztráliában, az Egyesült-Államokban és Ázsiában találkozhatunk. Pete Kennon alapító vezetésével a fenntartható építészet jegyében, Melbourne belvárosába terveznek irodaházat. A 550 Spencer homlokzatát 1180 darab, a hagyományostól eltérő küllemű, teljesen üveghatású napelem borítja majd.

 

 

A betervezett Skala panelek a német Avancis vállalat termékei. A stúdió elmondása szerint Ausztráliában az 550 Spencernek lesz az első „napelemes homlokzati rendszere”. Annak ellenére, hogy Európában már vannak tapasztalatok a Skala-val kapcsolatban, a Kennonnak számos helyi, tűzbiztonsági tesztet kell elvégeznie Red Fire Engineer szakembereivel együtt. Az építési engedélyeket ezt követően adja majd ki Victoria állam fellebbviteli bizottsága.

 

 

„A nemzeti építési szabályzatok és szabványok egyelőre még nem tartalmaznak előírásokat a napelemes homlokzati termékekről. (…) Nem mi fejlesztettük ki a betervezett terméket, viszont mi jártuk ki az útját, hogy hogyan kerülhet be az országba. A hasznosítható napfény mennyisége miatt Ausztrália hatalmas piac. (…) Projektcsoportunk kellő gondossággal, elsőként végezte el a tesztelési műveleteket, így mi értünk el először áttörést ezen a területen” – mesél az előkészületekről Pete Kennon.

 

 

A rendszer elemeinek többsége a ház északi homlokzatán kapott helyet. A falakon lévő napelemeknek köszönhetően a tetőn felszabadult területen az irodaház dolgozói számára kertet telepítenek. A nyolcemeletes kereskedelmi épület technológiája a napfényből „ötvenszer több áramot lesz képes előállítani, mint a klasszikus, tetőre szerelhető”, lakossági napelem-rendszerek.

 

 

A Kennon elmondása szerint ezzel a technológiával évente több mint 70 tonna szén-dioxiddal csökkenthető az irodaház környezetterhelése. Az építésziroda előzetes számításai alapján az előállított elektromos áram mértéke meghaladja majd az épület által felhasznált mennyiséget, vagyis az üzemeltetés során nem kell számolni állandó villamos energiát illető közüzemi költséggel.

 

 

Az 550 Spencer Melbourne központi üzleti negyedének szélén, egy saroktelken fog megépülni. A stúdió reményei szerint a napelemes projekt, mint fenntartható építészet, példaértékű lesz a felújítás alatt álló főutca többi építkezése számára is. „Reméljük, hogy az 550 Spencer technológiája egyfajta viszonyítási alapként szolgál majd a jövő városi környezetében, helyben megtermelhető energia szempontjából” – fűzi hozzá Kennon. A magánbefektető megrendelésére tervezett projekt átadása 2024-re várható.

 

 

Kennon | Web | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Napimádók irodája

Napimádók irodája

Napelemek fedik a melbourne-i irodaház homlokzatát.

Új kilátó készül a Naplás-tóra

Új kilátó készül a Naplás-tóra

A terveket a Gutowski Architects készítette.

Családi ház workshop

Családi ház workshop

Hat építész hat családi házat tervezett kötetlenül, merev szabályok és költségplafon nélkül.

Hirdetés