Hirdetés

Már böngészhető az idei Budapest100 programja

Szeptember 2-tól a honlapon részletesen megismerhetők a megnyitó épületek, és olvashatók a programok is! 

Az idei Budapest100 az I. és a II. világháború után – 1921-1930 és 1945-1957 között – épült, elkészült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt, szeptember második hétvégéjén.

 

Az önkéntes kutatók listáján közel 400 épület szerepelt, közülük negyvennél is több megnyitására számítanak. Izgalmas helyszínek és szokatlan tárgyak várják a látogatókat: kisvasút, páternoszter, szökőkút, légópince, műteremlakások, munkáskolóniák, puttók, kovácsoltvas kapuzat, gépfegyverállás a tetőn.Nem mindennapi történeteket ismerhetünk meg a házakat járva: zenészek, költők, színészek, tudósok, politikusok és persze mindennapi emberek is éltek és dolgoztak a házakban.

A Budapest100 Android és iOS applikációjával könnyedén összeállítható a hétvégi néznivalók útvonala. Térképes leporelló is készült, amit előzetesen a  KÉK irodában (XI. Bartók B. út 10-12.) vagy az OSA portán (V. Arany János utca 32.) lehet beszerezni, illetve hétvégén a nyitva tartó helyszíneken mindenki hozzájuthat.

A Budapest100 ingyenes program, amit önkéntesek és lokálpatrióták szerveznek a házak lakóival, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével.

 

Nyilvános megnyitó: szeptember 10-én, pénteken 6-tól 8-ig a Széchenyi Fürdőben kiállítással, épületbejárással.

az aktuális járványügyi helyzetről a honlapon lehet tájékozódni!

 

A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, az épp százéves házak ünnepeként. 2015 óta nem a 100 évesek, hanem a tematikus válogatások vannak a fókuszban, mert az I. világháború alatt kevés ház épülhetett. A cél ma is az eredeti: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. A Budapest100 így lett sikeres civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 élménye, és egyben garancia a minőségi ingyenes programokra. 

 

A 11. évébe lépő Budapest100 mára márka lett! 

Budapest100 – 2021. szeptember 11-12. #Újratervezés

Mottó: Minden ház érdekes!

Információk a program facebook oldalán vagy az Instagramon
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új időpontban a Budapest100!

Új időpontban a Budapest100!

Májusról szeptemberre tolódik.

A hétvégén ismét útjára indul a Budapest100

A hétvégén ismét útjára indul a Budapest100

Az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál 10. alkalommal kerül megrendezésre.

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Az útvonalak nagy része átlagos városi biciklivel is bejárható.

Nincs találat!

Hirdetés