Az ÚEB Fesztivál ismét Brüsszelbe érkezik

Az Európai Bizottság második alkalommal rendezi meg az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált április 9–13. között a brüsszeli Cinquantenaire parkban, valamint a Művészeti és Történeti Múzeumban. A Fesztivál 3 fő pillér: a Fórum, a Vásár és az Ünnep köré épül. A közönség izgalmas ötnapos utazás részese lehet a magasrangú nemzetközi előadók és vendégek részvételével zajló programokon, ahol interaktív előadások, workshopok, kiállítások és művészeti bemutatók egyaránt helyet kapnak. Az eseményen a negyedik alkalommal meghirdetett Új Európai Bauhaus Díj átadó ünnepségére is sor kerül, ahol húsz nyertest összesen 390 000 euróval jutalmaznak. A díj B ágának jelöltjei között szerepel az „Együttműködés a közösségekért” című magyarországi projekt is. A brüsszeli esemény mellett a fesztivál a kísérőrendezvények révén Európa-szerte és azon túl is elérhető lesz. 

Az Új Európai Bauhaus egy olyan platform, mely az Európai Zöld Megállapodást a mindennapi életünkkel és élettereinkkel kapcsolja össze. A hivatalos megnyitóra április 9-én kerül sor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Iliana Ivanova és Elisa Ferreira uniós biztosok, Alexander De Croo belga miniszterelnök és Thomas Dermine államtitkár, valamint Hans-Joachim Schellnhuber, az IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) főigazgatója részvételével.


A Fesztivál fontos hidat képez az Új Európai Bauhaus mozgalom, az EU magasrangú képviselői, a politikai döntéshozók, a művészet, az építészet, a formatervezés, a fenntarthatóság, az innováció és a szélesebb nyilvánosság között. A Fórum pillérben keynote előadások, panelbeszélgetések és viták kapnak helyet, amelyek az ÚEB értékrendjének különböző oldalait járják körül neves előadók részvételével a tudomány és technológia, a kultúra és oktatás, a regionális és helyi fejlesztések, valamint a nemzetközi perspektívák témaköreiben. Építészek, művészek, tudósok és klímaaktivisták is bekapcsolódnak a párbeszédbe a tudomány, a technológia, a kultúra, az oktatás és a globális fejlődés különböző nézőpontjainak bemutatásával. Az előadásokat online is közvetítik, így azok világszerte követhetőek lesznek. A Vásár keretében több mint 70 innovátor kiállítását barangolhatja be a közönség, akik olyan ÚEB-stílusú projekteket mutatnak be, melyek a fenntarthatóbb és igazságosabb jövő iránti egyre sürgetőbb igényre keresik a választ. A látogatók lenyűgöző bemutatók és interaktív élmények segítségével ismerhetik meg a legégetőbb társadalmi és környezetvédelmi problémákra adott újszerű megoldásokat. Az Ünnep részeként pedig kultúra, művészet és szórakozás találkozik: mindez a kreativitásról, az innovációról és a sokszínűségről szól. A közönség izgalmas tánc-, színházi és zenei előadások részese lehet a világ minden tájáról érkező művészekkel – mint például Sibil•la és Besac Arthur –, de bepillantást nyerhet a tudományos kísérletek és az értékteremtő újrahasznosító műhelyek világába is.

Az idei Új Európai Bauhaus Fesztivál része lesz a rangos Új Európai Bauhaus Díj átadó ünnepsége is, melyre negyedik alkalommal kerül sor. A díjakat négy kategóriában ítélik oda: Újrakapcsolódás a természettel; Az összetartozás érzésének visszanyerése; A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése; A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában. A verseny utolsó szakaszában 50 döntős pályázó indul, köztük megvalósult projekteket képviselő pályázók és innovatív ötletekkel érkező fiatalok is. Mindannyian kreatívak, tehetségesek és elkötelezettek abban, hogy egy fenntarthatóbb, befogadóbb és szebb világot építsenek Európa-szerte és azon túl.


Az ÚEB Díjakra az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok mellett most először Ukrajnából is befogadnak projekteket. Az „Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért járó különleges elismerést” olyan projektek és ötletek kapják, amelyek összhangban vannak az Új Európai Bauhaus értékrendjével, és aktívan hozzájárulnak Ukrajna újjáépítéséhez, elismerve és támogatva Ukrajna erőfeszítéseit és elkötelezettségét a jobbá történő újjáépítés érdekében. A 2024-es ÚEB Díjak olyan régiókra is kiemelt figyelmet fordítanak, amelyek intenzív társadalmi-gazdasági problémákkal küzdenek, valamint ahol a legnagyobb kihívást jelenti a szén-dioxid-semlegességre való áttérés. A díjak negyedét ezért olyan projekteknek és ötleteknek ítélik oda, amelyek pozitív átalakulást hozhatnak e régiók számára. Az idei jelöltek között van a magyarországi „Együttműködés a közösségekért” című projekt is, amelynek célja egy négyemeletes épület átalakításával egy multifunkcionális tér létrehozása Budapest egyik régi ipari területén.

A díjátadó ünnepségen az 50 döntős közül húszat összesen 390 000 euróval jutalmaznak. A fesztiválélmény részeként a közönség is részt vehet a szavazásban, amelynek során kategóriánként egy-egy győztest választanak ki. Az ÚEB Díjakra a 2021-es indulás óta összesen már több mint 5000 pályázat érkezett. A 2024-es díj is bizonyítja, hogy a pályázók köre folyamatosan bővül. Az Új Európai Bauhaus Díj 2024-es jelöltjeinek teljes listája megtalálható a Díj hivatalos weboldalán. 


 

Az Új Európai Bauhaus Fesztivál ingyenes és mindenki számára nyitott, egyedülálló lehetőséget kínál egy szemléletformáló élményre. Fontos tudni, hogy bár a Fesztivál nyilvános, a megnyitó ünnepségen és az ÚEB Díjátadón való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.  


Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élvezd szabadon a designt Budapesten!

Élvezd szabadon a designt Budapesten!

Augusztusban két helyszínen is találkozhattok a WAMP-os tervezőkkel.

Világszínpad

Világszínpad

Performatív design Dádpusztán, az Ozora fesztiválon.

Art Capital 2019: régi és új álmok

Art Capital 2019: régi és új álmok

A Szentendrén eddig három alkalommal megrendezett Art Capital a régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválja.

Hirdetés