Hirdetés

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Józsefvárosi Önkormányzat eseményei hétfőn és kedden

Hétfőn este a Józsefvárosi Önkormányzat Közmeghallgatást tart az állam és a lakosok részvételével a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusával kapcsolatos fejlesztésről. Kedden pedig felvonulást szerveznek a Magyar Rádió épületeinek megmentéséért.

 

A mi véleményünk az, hogy a terület beépítése, a régi épületek lerombolása és újak felhúzása helyett olyan beruházásra van – mindannyiunknak – szüksége, ami emberi léptékű, a lehető legkevesebb, legszükségesebb bontással és építéssel jár, valamint új zöldterületeket hoz létre. Ezért invitáljuk az alábbi programokra! - írja a Civilek a Palotanegyedért egyesület.

a Magyar Rádió épületei, grafika: Ács Gábor

Amint az számos fórumon olvasható volt kiélesedett a küzdelem a Palotanegyedben, a hajdani Magyar Rádió területén építendő új Pázmány Campus körül. Az Önkorményzat sérelmezi, hogy sem a helyi hivatalt, sem a környék lakosságát nem vonták be az előkészítésbe, érdekeiket nem vették figyelembe, holott nagy horderejű és a környékbelieket erősen érintő városfejlesztésről van szó. Józsefváros november elején a területet helyi védelem alá vonta, mire a kormány válaszul rendeletet hozott arról, hogy kiemelt kormányberuházások esetén a helyi védelem nem vehető figyelembe. A Magyar Rádió épületeinek bontására előbb kiadták, majd jogi okokra hivtakozva december -én visszavonták a bontáis engedélyt, amely iránti kérelmet azonban ismét be fogja nyújtani a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mint beruházó-építtető. Így az utolsó pillanatban nyílik talán lehetőség a párbeszédre. 
 

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. december 11-én (hétfőn) 18 és 20 óra között Közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás témája a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusával kapcsolatos fejlesztés.
Helyszín: H13 (Budapest, Horánszky utca 13.) 
Az eseményre a szervezők meghívták a projekt minden fontosabb szereplőjét, illetve azok képviselőit, többek között Lázár János minisztert és Kuminetz Gézát, az egyetem rektorát: a magyar állam, az egyetem és természetesen a helyiek részvételére is számítanak!

Az esemény a facebookon visszanézhető

 

A projekt kritikusai nem az új egyetem építését ellenzik, hanem a projekt volumenét, amely a Magyar Rádió ikonikus építészeti értékeinek, többek között a Pagodának és a Nobel-díjas Békésy György által a harmincas években tervezett 6-os Stúdiónak az eltüntetésével járna. A korábban tett határozott ígéretek ellenére sem az Önkormányzattal sem más szakmai szervezetekkel nem folyt egyeztetés a projket eddigi előkészítése során, így egy esetlegesen kiadott bontási engedély ezeket végleg eltüntetheti. 

A Pagoda

FRISSÍTÉS: Józsefváros képviselőtestülete tegnap a fideszes képviselők távolmaradása mellett megszavazta, hogy változtatási tilalmat rendel el a rádió tömbjére. Ma délelőtti hír, hogy a területre a kormányhivatal ismét kiadta  abontási engedély, megjegyezve, hogy a hatos stúdiót megtartásra javasolják.

Részlet a határozatból

2023. december 13-án, kedden a Civilek a Palotanegyedért Egyesület felvonulást szervez a Magyar Rádió épületeinek megmentésért!
Program: 
17:55 gyülekezés a Bródy Sándor utca 5-7. előtt
18:00 kivilágított vonulás az épülettömb körül:
- Pollack Mihály tér
- Múzeum utca
- Szentkirályi utca
- Bródy Sándor utca
- Pollack Mihály tér
18:40 demonstráció vége
19 órától kamarazenei koncert a Magyar Rádió 6-os stúdiójában (jeggyel látogatható).
Ha az épületeket lebontják, akkor TALÁN AZ EGYIK UTOLSÓ KONCERT!

fotó: MTI, Róka László

A Magyar Rádió épülete a magyar történelem, többek között az 1956--os eseméynek ikonikus helyszíne, és elidegeníthetetlen része a magyar kultúrának. Mint ismeretes a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1991 óta működött Piliscsabán, de fokozatosan kiderült, hogy sem a Makovecz Imre által tervezett épületek, sem a fővárostól való távolság – dacára a fejljavított vasúti összeköttetésnek – nem teszi lehetővé az egyetem elképzelt jövő képének megvalósulását. Sorozatos tárgyalások után a Pázmány lemondott a piliscsabai campusról, és cserébe 2020-ban megkapta a magyar államtól az értékes belvárosi területet, két palotával, és Magyar Rádió akkor már üresen álló épületeivel. 2021-ben meghívásos tervpályázaton a KÖZTI nyerte a tervezés jogát, 2022-ben a beruházó szerződést kötött a generáltervezésre. 2022 októberben a kerület vezetője találkozott Lázár János építési miniszterrel, aki határozott ígéretet tett arra, hogy a józsefvárosiakat és a kerület vezetését sokkal intenzívebben bevonják az előkészítéseb. Ez mindmáig nem történt meg, a tiltakozás ennek nyomán indul meg több fórumon is. 

A Pázmány Campus pályázatának eredményhirdetése után oldalunkon elősként hívtuk fel a figyelmet az esetleges építészeti veszteségre, elsősorban a Szabó Istán (a farkasréti Mindenszentek Temploma tervezője) által tervezett Pagoda értékeire. Érdemes újraolvasni!

A Magyar Rádió bontásra ítélt Pagodájának védelmében

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Belvárosi ékszerdoboz

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Házak reverendában

Házak reverendában

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatáról – egy zsűritag szemével.

Belvárosi ékszerdoboz

Belvárosi ékszerdoboz

A Magyar Rádió bontásra ítélt Pagodájának védelmében

A 19. és a 21. századhoz is passzol a Pázmány új campusa

A 19. és a 21. századhoz is passzol a Pázmány új campusa

Tima Zoltán és Kruppa Gábor terve nyerte a nemzetközi tervpályázatot.

Hirdetés