A Google és testvérei mindent látnak és mindenhol ott vannak, igaz ez az okosváros tervezésére is. A Sidewalk Labs nevű cég egy olyan tervező szoftvert mutatott be, amely nagy segítséget jelenthet az okosvárosok koncepciójának elterjesztésében is.

A városfejlesztési koncepciók kidolgozása, de akár egy kisebb városterület megtervezése is bonyolult folyamat, a városi tisztségviselők, várostervező szakemberek, építészek és kivitelezők magas szintű együttműködését igényli. A több résztvevő megnövekedett időt, nagy költségeket és szétaprózódott folyamatokat jelent.

A Sidewalk Labs (akárcsak a Google) az Alphabet leányvállalata, amelyet kifejezetten a városfejlesztés támogatására hoztak létre és amely azt mondja, hogy az új technológia segítségével, konkrétan egy általuk fejlesztett szoftverrel a fenti folyamat lényegesen leegyszerűsíthető.

A tervezőszoftver rengeteg adatból dolgozik, a földrajztól kezdve a kormányzati rendeleteken át a fejlesztési tervekig, de figyelembe vesznek városi alaprajzokat, időjárási mintákat is. Ezekből az adatokból végtelen számú tervezési koncepció hozható létre. Ha az adatok segítségével összeáll egy terv, akkor a szoftver elemzi annak lehetséges hatásait attól kezdve, hogy a lakosok elegendő fényhez és jó minőségű levegőhöz jutnak-e, vagy hogy meg tudják-e közelíteni tömegközlekedéssel az adott területet, vagy mindenképpen autóban kell gondolkodniuk. 

Noha a fejlesztők kiemelik, hogy szoftver által felkínált tervek nem adnak tökéletes választ, jó ötleteket, alternatívákat és támpontot mindenképpen szolgáltatnak az átgondolt, végleges tervek elkészítéséhez. A tervezői munkát nem lehet megspórolni vele, ellenben segít a döntéshozatalban. Az idő múlásával pedig a szoftver egyre "okosabb" lesz, képes lesz integrálni a korábbi tervekből kinyert tapasztalatokat. 

Forrás: Fast Company, borítókép: Toyotanews
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Öbölre tekintő

Öbölre tekintő

Megépült a 2030-ra karbonsemleges-üzemet vállaló Google-kampusz.

Meg nem épült Budapest

Meg nem épült Budapest

Vajon milyen lenne ma Budapest, ha egészen más tervek formálták volna a város látképét? 150 év közlekedési víziói a június 21-én nyíló kiállításon, az Északi Járműjavítóban.

Építészek az Építészetről

Építészek az Építészetről

Az ACO online konferenciasorozata a nemzetközi építészeti trendekről.


 

Hirdetés