Két keréken

Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében

Megkezdődött a „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében” című projekt megvalósítása – jelentette be Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Horváth László, a BKK beruházási igazgatója stílszerűen egy forgalmas kereszteződésben, a Zsigmond téren tartott sajtótájékoztatóján. 
 

 

 

Elkezdődött a kerületeken átívelő kerékpáros-fejlesztések megvalósítása: már zajlanak az építési munkák és a forgalomtechnikai beavatkozások, amelyek meghatározzák a II., a III. és a XIII. kerület közlekedését. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően nemcsak a kerékpáros-, hanem a gyalogosközlekedés feltételei is javulnak.
 
Jelentős közlekedési fejlesztések valósulnak meg a II., a III. és a XIII. kerületben a Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén, céljuk többek között a kerékpározás feltételeinek javítása.

A projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. A Margitsziget északi részén irányhelyes kerékpársávok és további közlekedésbiztonsági intézkedések javítják az Árpád hídra a fel- és onnan a lehajtást.
  
A beavatkozásoknak köszönhetően 

  • biztonságosan kerékpározhatóvá válnak a főútvonalak (Árpád fejedelem útja, Vörösvári út);
  • új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, a Viza utca–Népfürdő utca csomópontban, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben;
  • több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt a XIII. kerületben, valamint
  • a gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a közlekedést a fenntartható közlekedési módokkal.

 

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ a „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében” címmel, VEKOP-5.3.1-15-2020-00017 projektszámon 993,1 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósítja meg azt a közlekedési fejlesztést, amelynek célja a kerületek kerékpáros-barátabbá tétele.

A projekt várhatóan 2023. december közepéig megvalósul.

 

Forrás: sajtóközlemény 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Messze van, mint Rákosrendező Dubajtól

Messze van, mint Rákosrendező Dubajtól

Szakmai beszélgetés Rákosrendező jövőjéről

Két keréken

Két keréken

Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében

Ami a rozsda alól kiragyog

Ami a rozsda alól kiragyog

Interjú Balogh Samuval, a Főpolgármester kabinetfőnökével a rozsdaövezetek fejlesztésében rejlő lehetőségekről.

Hirdetés