A Károly Egyetem Bölcsészkarának Építészeti Nagydíjjal honorált új központja Prágában jó példa arra, hogy értő kézben a huszadik század modern épületei új minőséget nyerhetnek.

A prágai Károly Egyetem területén található épület az 1980-as években Karel Prager építész tervei alapján épült, eredetileg étterem és kollégium céljára. A Moldva partjára tervezett campus torzó maradt, most a Kuba & Pilař architekti beavatkozásával itt kapott helyet az egyetem Bölcsészkarának központja. A projekt 2021-ben elnyerte Csehország Építészeti Nagydíját.

 

 

A lift-slab technológiával kivitelezett épület építése idején vitathatatlan építészeti színvonalat képviselt, a Bölcsészettudományi Kar új igényeihez azonban gyökeres változtatásra volt szükség. A megoldást egy nagyvonalú, felülről megvilágított központi csarnok kialakítása jelentette, egyebekben az átalakítás megőrizte az eredeti épület kontúrját, magasságát és arányait.

 

 

A három szintet összekötő, fentről megvilágított központi tér a kar szíve, a szociális élet központja. A bejárat a középső szinten nyílik, innen két különböző alakú egykarú lépcső vezet a további szintekhez. Lent nagy közös előadótermek, előadóterem, kari könyvtár és a dékánság kapott helyet, a szemináriumi helyiségek, tanári irodák, a két lift és a tűzlépcsők a központi teret körülvevő konzolos galériákról nyílnak. 

 

 

A belsőben használt anyagok futurisztikus jelleget kölcsönöznek a térnek: a látszóbeton, fekete esztrich és a mennyezetet alkotó finom fémrács fehér fa elemekkel és bútorokkal van kombinálva. A tér vizuális fókuszában a variálhatóan elhelyezett, organikus formát mutató narancssárga ülőbútorok uralkodnak. 

A homlokzat elé épített üvegezett szerkezet elsősorban a közelben futó hatsávos körgyűrű zaja elleni hatékony akusztikai védelmet szolgálja. Ezen felül a kettős héjú homlokzat lehetővé teszi a természetes szellőzést és a belső tér szabályozott árnyékolását. A lekerekített üvegsarkok az eredeti építészeti kialakításra reflektálnak. Az étkezde átalakítása egy nagyobb projekt része, a környezetalakítás a következő építési szakaszban történik.

 

 

Stúdió: Kuba & Pilař architekti
Projekt helyszíne: Pátkova 5, 182 00 Prága 8, Csehország
Megbízó: Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara
Építés éve: 2020
Hasznos alapterület: 13350 m²
Fotók: David Korsa

 

Forrás: LINKA

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hatvankilenc Prágában

Hatvankilenc Prágában

Képzőművészetre komponált lakás a No Architects-től.

Fal szuperképességekkel

Fal szuperképességekkel

A huszita felkelésről elnevezett park revitalizációja Prágában.

Ódon tűzfalak között

Ódon tűzfalak között

Családi ház Prága Jinonice kerületében.

Hirdetés