Fibonacci idill

Borterasz Prágában.

A Moldva folyó fölött magasodik Prága klasszicista kastélya, a Jablonka kastély. A tulajdonosok fel kívánják éleszteni a hajdani borászatok emlékét, ezért szőlőt telepítettek a támfalakkal övezett teraszokra. A Marco Maio Architects tervezői ide alkottak borteraszt, amely a mediterrán és antik szőlődombok hangulatát idézi vissza.

 


A mediterrán idillről szóló álom nem véletlen és nem erőltetett, dacára annak, hogy Prágában járunk. Prága lejtőin ugyanis hajdan – akárcsak a Rózsadombon – szőlő termett. A harmincéves háború után az ületvények elvadultak, helyükbe az akkor még Černý Kopec névre hallgató hegy oldalába almáskertet telepítettek – innen a terület mai neve: Jablonka. A 18. században épült itt a klasszicista kastély, pazar kilátással a Moldvára.

A későbbi évszázadok alatt a hegy és a kastély környéke megváltozott, forgalom, zaj vette át a nyugalmas idill helyét. A végső csapást a 2000-es évek végén a Blanka alagútrendszer megépítése mérte a vidékre, amely paradox módon még tovább növelte a forgalmat és a CO2 terhelést. Jablonka kastélya közben magántulajdonba került, és a tulajdonos elhatározta, hogy feleleveníti a bortermelést. 2013-ban telepítették az első tőkéket, amelyből háromféle bort készítenek limitált mennyiségben, név szerint a Ryýnský Ryzlink, a Ryýnský Ryzlink Červený és a Tramín Červený fajtákat.

A terület rendezése közben bukkantak el a kőből falazott támfalak és teraszok, ez adta az ötletet, hogy egy borteraszt is kialakítsanak. A Marco Maio Architects dél-európai gyökerekkel rendelkező tervezői idilli patio kialakítását javasolták, ahol az antik borkultusz hangulata megelevenedhet. A feltárt teraszok között egy romra bukkantak, melynek görbülete a Fibonacci sorra épülő spirált idézte. A spirál mentén a falak megmagasításával védett udvar jött létre, amely kizárja a város zaját, és a kastély és a szőlők nyugalmához segít visszatalálni. 

 

 

Minden beavatkozás a helyben talált és feltárt elemekhez igazodik. Ezek közül kiemelkedik az öreg tölgyfa tengelyében a kőfalban nyíló ajtó, amely zárt állapotában elkülöníti a teraszon időzőket a városi nyüzsgéstől, ha pedig kinyitják, a jövő ületvényei tárulnak fel a vendégek szeme előtt. Vele szemben Corten acél ajtó vezet a kis borospincébe. A Fibonacci patio új kőfalai indirekt világítást kaptak. A borterasz területét térben és szintben ketté osztották, a magasabb teraszon kapott helyet a körasztal, ahol az isteni nedű élvezetének hódolni lehet. 

 

Építésziroda: Marco Maio Architects | Web | Facebook | Instagram
Építészek: Marco Maio, David Obrovnik, Kaja Likar, Katarina Kobale
Megrendelő: Prágai Pincészet Jabloňka
Projekt helyszíne: Trojan, Prága
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 100 m²
Fotók: BoysPlayNice

 

 

Forrás: Linka

 

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Jövő héten indul az Iconic Houses konferencia 7. kiadása Prágában

Óvoda másképp

Óvoda másképp

Montessori szellemben bővített óvoda Csehországból

Fehér tetők alatt

Fehér tetők alatt

Barlangterápiás gyerekszanatórium Csehországban

Hirdetés