Ötcsillagos szállodaként születik újjá Budapest értékes műemléki tömbje.

Olasz belsőépítésziroda, a milánói Lissoni&Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében születik újjá a pesti belváros három értékes műemléképülete: a tömbrehabilitáció keretében a három épületből álló egységben nemzetközi standardnak megfelelő szálloda, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, valamint tetőterasz és sky étterem kap majd helyet. Az épülettömb belsejében egy látványos, növényekkel beültetett, átriumos kávézó rejtőzik majd. A beruházás design&build konstrukcióban valósul meg, a BDPST Zrt. és a Cretum Kft. fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében, a lebonyolításért az ECO-TEC Kft. felel.

„A TSPC az elmúlt években széles körű tapasztalatot szerzett műemléképületek rekonstrukciójában, ez a belvárosi épületegyüttes ismét szép és egyedi kihívások elé állította tervezőcsapatunkat – mondja Kádár Mihály építész, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője.

A tömbrehabilitáció sajátosságaiból adódóan a három különböző korszak épületei egységes, gondos bánásmódot igényelnek. A tervezőcsapatunk egyedülálló kihívásokra mutathatott megoldásokat többek között a tartószerkezet, épületenergetika, a tűzvédelem, valamint a hő- és füstelvezetés szakterületein. Nem kérdés: az olasz-magyar együttműködésben Budapest egyik látványos műemlékfelújítása valósul meg.”

A fejlesztés során a budapesti belváros három műemléképülete egységes építészeti és belsőépítészeti gondossággal születik újjá. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az úgynevezett Mahart-ház (az egykori Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság székháza), a Vörösmarty tér felől a Futura-ház (más néven Münnich-ház), a Wekerle utca felől pedig az egykori Bank székház (Weber-ház, az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár székháza).

A műemléki védettség alatt álló épületek homlokzatai teljes egészében megmenekülnek, az épületbelsőkben a védelem alatt álló tereket és építészeti elemeket értékmegőrző szemlélettel integrálja a tervezőcsapat. Különleges értéket képviselnek például a Weber-ház gazdag belső díszítéssel és egyedülálló oszlopcsarnok-térképzéssel rendelkező földszinti bejárati terei, a belső domborművek vagy a Mahart-ház előcsarnoka és díszlépcsője, ahol a hajózási társaság motívumai is megjelennek.

SZÁLLODA ÉS APARTMANOK

A fejlesztés keretében megvalósul egy kétszáz szobás, elegáns hotel, illetve a dunai panorámájú oldalon exkluzív lakások kialakítása történik. A rekonstrukció célja egy mértéktartó, modern elvárásoknak maximálisan megfelelő, visszafogott eleganciát képviselő épületegyüttes, amely képviseli az épület történetének korszakokon átívelő hangulatát és egyedi élményt nyújt.

SKY ÉTTEREM

A Mahart-ház tetőszintjén kialakított új, 500 négyzetméteres területen kap helyet egy lenyűgöző étterem, asztalaival, bárjával és nagyméretű teraszával a Vigadó tér, a Citadella és a Duna felé tájolva. A fogyasztótér a terasz és a belső udvar irányában is üveghomlokzattal rendelkezik, melynek keret nélküli kialakítása a beltér határát elmossa és nyitott érzetet kölcsönöz.

ÁTRIUM

Az épületegyüttes fő látványossága a belső udvar: a több, mint 1000 négyzetméter alapterületű, intenzíven beültetett kertben a szálloda étterme kapott helyet. A belső udvar lefedésére acél tartókra helyezett üvegtető készül, amely elektromos fűtéssel rendelkezik majd. A belső udvarra a Weber-ház és a Münnich-ház szállodai szobái és a Mahart-ház apartmanjai néznek. A lenyűgöző térben az épített környezet és a természet nyújt majd harmonikus, egyedi térélményt: a tervek szerint látványos, zöld környezetben kávézhatunk majd.

A megújuló épülettömb egyedi építészeti örökséget formál most egységgé: az épületek korszakuk magas szintű reprezentációi. A Dorottya utcai egykori bankszékház historizáló stílusban, az egykori Mahart-székház szecessziós jegyekkel, a Futura-ház modernista stílusban épült. A mostani átalakítás történelmi előképpel is bír: a Futura-ház helyén korábban Hofrichter József építész tervei alapján készült háromemeletes Magyar Királyhoz szálloda állt, melynek érdekessége, hogy belső udvarában 1866-ban Strohoffer István tervei szerint kerti lugas épült, majd azt Feszl Frigyes később üvegszalonná alakíttatta át.

A belvárosi műemlékrekonstrukció munkafolyamatában többszáz szakember tudása találkozik: a generáltervező TSPC Kft., a kivitelező Market Építő Zrt. és a lebonyolításért felelős ECO-TEC Kft. mellett a milánói Lissoni Associati dolgoznak együtt Budapest új, elegáns szállodaberuházásán.

INFOBOX

TSPC

Magyarország vezető mérnökirodája 2012 óta szállít megoldásokat generáltervezési szemlélettel, komplex látásmóddal és innovatív technológiai háttérrel. A dinamikusan fejlődő cégcsoport az elmúlt években olyan beruházások tervezésével és megvalósításával tette le a névjegyét, mint a Millenáris Széllkapu park, a Testnevelési Egyetem, a szegedi és zalaegerszegi uszoda generáltervezése, a Nemzeti Táncszínház projektmenedzsmentje és számos műemléki rekonstrukció. A cég a piac meghatározó szereplője háromdimenziós- és BIM-technológiában.

KÁDÁR MIHÁLY

Kádár Mihály azzal a céllal hozta létre 2012-ben a TSPC-t, hogy munkatársaival komplex megoldásokat szállítsanak az építészet, a műszaki szakértések és szakértői feladatok területén. Kádár Mihály építész az innováció híveként azért dolgozik, hogy mind a magyarországi, mind nemzetközi projektjeiben a legmodernebb megoldásokkal kísérje végig a megrendelőit az első kézfogástól a megvalósulásig.

LISSONI ASSOCIATI

Piero Lissoni építészirodája több, mint harminc éves múltra tekint vissza, meghatározó szereplője a design, építészet, belsőépítészet és tájépítészet világának. A New Yorkban és Milánóban működő iroda nevéhez számos hotelberuházás, közösségi tér és kulturális létesítmény tervezése kötődik Londontól Moszkván át, New Yorkig.

STÁBLISTA

Építtető/Beruházó: BDPST Zrt./Cretum Kft.
Szilágyi István projekt igazgató
Szalóki Péter Üzemeltetési műszaki igazgató
Kovács Tibor projektmanager

Bonyolító: ECO-TEC Kft.

Elekes András ügyvezető igazgató
Boros Csaba projektmenedzser

Megrendelő: Market Építő Zrt.

Metka Márton műszaki igazgató
Tóth Csaba főépítésvezető
Bagdy Péter tervezés koordinátor
Tóth András műemléki szakértő
Belsőépítészet: Lissoni Associati srl
Piero Lissoni
Tania Zaneboni
Miguel Riberio
Mattia Susani
Rodrigo Tellez
Generáltervező: TSPC Kft.

Vezető tervező: Kádár Mihály
Projektmanager: Balla Balázs
Projektvezető építész: Faltusz Csaba, Gáspár Zoltán
Építész tervező: Bán Márton, Bodnár Anita, Csűri Johanna, Csapó Máté, Fekete Attila,
Fenyvesvölgyi Mónika, Gönye Péter, Gyovai Benjamin, Hegedüs-Kolozsi Sarolta, Hitró
Enikő, Lakomcsik Attila, Mezei György, Mezey Petra, Varga Péter
BIM manager: Huszár Attila, Nagy Gábor, Bélafi Károly

Tartószerkezeti tervező: TETRA-Plan Kft.

Cséfalvay Gábor, Szaniszló Gábor, Bakura Csenge

Mélyépítés: AA4 Kft.
Ament András

Épületgépész tervező: Perfect-Plan Kft.

Vörös Tamás épületgépész vezető tervező, Szedlacsek József
Épületvillamosság tervező: Zone-Plan Tervező és Mérnöki Tanácsadó Kft.
Kapitor György, Havasi Miklós, Ritzl András, Parragi László

Konyhatechnológia: Design-Stúdió Kft.
Rétfalvi-Kurucz Alexandra
Sprinkler: Dunamenti Tűzőr Kft.

Bánó Gergely, Tombácz Gábor
Tűzvédelem: TSPC Mérnökiroda Kft.
Molnár Bálint, Bihari István Long

Füstszimuláció: Pyro-Service Kft
Lengyelfi László
Épületenergetika: Kistelegdi 2008 Kft.
Kistelegdi István Prof. Dr.
Medencegépészet: Mecsekterv Kft.
Eördögh Zsolt

Épületszerkezetek: Épszerkinfo Kft. – Nagy Károly, Saró Ágnes
Felvonó: OTIS Kft.
Munkavédelem: Pék Krisztián ev.
Akusztika: 95 APSZIS Bt.
Csott Róbert

Akadálymentes tervező: NT Control Bt.
Pandula András
Közműtervezés: TSPC Mérnökiroda Kft.

Spagina Szabina, Megyesi Zoltán, Szova Ákos

Távközlés: Electric Future Plan Kft.
Naisz Máté
HHT’98 Kft.
Galambos József, Szilágyi Bertalan, Lukács Balázs

Közvilágítás: TSPC Mérnökiroda Kft.
Karizs Péter

Úttervezés: TSPC Mérnökiroda Kft.
Geri Péter István, Egyed András

Tájépítészet: Kertművek Kft.
Hencz Helga
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lehet Ferencváros kedvelt tere

Ilyen lehet Ferencváros kedvelt tere

A tavalyi közösségi tervezés javaslatait feldolgozva készített átfogó koncepciótervet a generáltervező TSPC a budapesti Markusovszky tér fejlesztésére.

Még a tetőn is a sporté lesz a főszerep

Még a tetőn is a sporté lesz a főszerep

Bemutatta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új kampuszának látványterveit a TSPC.

Labor a laboron belül és teljes pormentesség a PTE Általános Orvostudományi Karán

Labor a laboron belül és teljes pormentesség a PTE Általános Orvostudományi Karán

Az új, modern épületben összesen 12 ezer négyzetméteren vannak oktatási, kutatási és közösségi tevékenységre alkalmas terek.

Hirdetés