Bírálói szerint az indiai miniszterelnök terve átgondolatlan és átláthatatlan, miközben Modi szerint egyszerűen csak kinőtték a régi épületet.

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy politikai csatározások kereszttüzébe került a nemzeti színház épülete Tiranában, ugyanis kritikusai szerint a miniszterelnök arra használta fel a járvány okozta kijárási korlátozásokat, hogy gyorsan megkezdje a régi épület elbontását. A világ egyik leghíresebb, indiai származású szobrásza, Anish Kapoor szerint ugyanezt teszi Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki az ország történetének talán legnagyobb szabású és kiemelt szimbolikus jelentőségű beruházására készül.

Az index cikke szerint a hónapok óta napirenden lévő terv most kapta meg a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyását, de a kritikusok szerint anélkül, hogy akárcsak Tiranában, a megfelelő eljárást lefolytatták volna. A bírálók attól tartanak, hogy

a grandiózus projekt egy méltatlan épületet eredményez, és tönkreteszi Új-Delhi világhírű kormányzati negyedét, aminek leglátványosabb épületeit és központi sugárútját Sir Edwin Lutyens tervei szerint építették 1912 és 1931 között.

A Sir Edwin Lutyens tervezte épület
Bár Lutyens épületei a Brit Birodalom dicsőségét hirdetik, az európai építész annyira innovatív módon vegyítette a nyugati és az indiai motívumokat, hogy a kormányzati negyed máig az ország jelképének számít.

Modi kormánya Bimal Patel építészt bízta meg, hogy újratervezze a központi sugárutat, Anish Kapoor szerint anélkül, hogy egyáltalán megértették vagy figyelembe vették volna Lutyens művének jelentőségét. A szobrász azt is nehezményezte, hogy Patel tehetsége nem ér fel a feladathoz,

Modinak pedig nincs más célja ezzel az építkezéssel, mint hogy lebontsa Nehru hagyatékát, a szekuláris Indiát, és a vallásos hindu Indiát hozza vissza. 

A kritikák tehát egyfelől ideológiaiak, másfelől azonban sokan attól tartanak, hogy a projekt drága, nagyzoló és silány építészeti minőségű lesz, nem ígér túl sok jót az sem, hogy az új parlamentnek már 2021-re el kellene készülnie. A tervek alapján az ellenzők szerint úgy néz ki, mint egy hétcsillagos hotel, csak éppen a tekintély hiányzik belőle, a belsejét azonban elfogadhatóbbnak találták. Azt is felrótták a projektnek, hogy Bimal Patel import alapanyagokra támaszkodna, miközben Lutyens annak idején helyi kövekkel burkolta az épületeit, ami erősítette az indiai hatást.
A háromszög alakú új épülete terve, mögötte a régi parlament kör alakú épületével - Fotó: HCP Design

Az indiai kormányt azonban láthatóan nem érdeklik a kritikák, közleményükben azzal érvelnek, hogy mindenképpen szükség van az új parlamentre, mert a mostani már nem tudja befogadni a világ második legnépesebb országának törvényhozását. Lutyens karakteres, kívülről kör alakú épülete eredetileg Brit India 375 fős Központi Törvényhozó Tanácsának készült, miközben a mai kétkamarás parlamentnek 788 képviselője van, amely még emelkedni is fog a jövőben.

A kormány szerint ennyi képviselőt a régi épületben képtelenség elhelyezni, ráadásul Lutyens elegáns alkotását 1956-ban már megfejelték plusz két szinttel, így bővíteni csak úgy lehetne, ha teljesen eltorzítanák a mostani struktúrát.

Hogy a régi parlament épületének mi lesz a sorsa, azt egyelőre nem lehet tudni. A kormány azt ígéri, hogy a történelmi jelentőségű házat megtartják, és a műszaki hiányosságok ellenére helyreállítják, de a jövendő funkciójáról nem született döntés.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Otthonos eklektika: lakás a Bazilikánál
  • 2020-06-29 09:00
  • Deco

Otthonos eklektika: lakás a Bazilikánál

Éppúgy helyet kaptak benne a vintage bútorok, mint az indusztriális stílus, vagy épp a retro. 

A múzeum, ahová kiállítási tárgyakkal érkezünk

A múzeum, ahová kiállítási tárgyakkal érkezünk

Az új Közlekedési Múzeum épületére kiírt nemzetközi tervpályázat nyertes pályaműve.

Hirdetés