Különleges formában jelenik meg az EQUITONE legújabb burkolata a Millenáris megújult épületén.

Az EQUITONE tavaly bemutatott, a Hold felszíne inspirálta [lunara] szálcementlapjaiból megalkotott látványos homlokzati elem teszi egyedivé a Millenáris Park felújított és kibővített G-épületét. Az üveghomlokzat előtt futó speciális alkotás, valamint az épületen hagyományos burkolatként is megjelenő anyag további érdekessége, hogy színárnyalata tökéletesen passzol a közelében álló Nemzeti Táncszínház épületét borító, ugyancsak EQUITONE [linea] burkolat szürkésbézs tónusához.

 

A Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára elkészült egyik legmeghatározóbb épületének, a park közepén álló Fogadónak (G-épület) a kibővítése és felújítása. Az 1800 m2 alapterületű, több mint 15 méter belmagasságú épület a CÉH és a Mata-dór tervezőinek elképzelése alapján újult meg. A védettség alatt álló, Lipták Pál tervezte, 1909-ben megvalósult ipari épület egy új rendezvénycsarnokkal és egy konferenciateremmel bővült. Az új rendezvénycsarnok kontúrja bár leköveti a mellette álló épületrészek vonalait, ugyanakkor izgalmas kortárs jelleggel és új térrel bővíti az eredeti épületet. 
 


A Millenáris Park húszéves története során folyamatosan alakult, fejlődött, változatos programjai mellett, építészeti szempontból is remek részleteket kínál. Elég csak megemlíteni a sokszorosan díjazott, 2019-ben átadott Nemzeti Táncszínházat, ami a ZDA – Zoboki Építésziroda tervei alapján valósult meg, vagy a 2020-ban, a TSPC építészei által megálmodott, origami parkkal, vertikális kerttel, design napelemekkel tarkított Széllkapu Parkot. Idén a Fogadó épülete szépült meg, aminek új csarnoka egyszerre igazodik a park arculatához, az eredeti téglaépület jellegéhez, valamint a közelében álló Nemzeti Táncszínházhoz, amit az EQUITONE [linea] burkolata fed.

A most megszületett új csarnok oromfalas végeit hosszan kinyúló tető fedi, aminek belső falaira az EQUITONE [lunara] burkolata került, ami ipari jellegével, különleges felszínével csodálatosan illeszkedik a mellette álló épületek látszó téglaburkolataihoz. Legfeltűnőbben mégis az épület hosszanti oldalán megjelenő ágas-bogas díszfalként követel magának figyelmet. Ez, az üveghomlokzat előtt álló különleges díszítő elem a tervezők, kivitelezők és a gyártó folyamatos helyszíni egyeztetése mellett készült el, és kívülről talán este, megvilágítva mutatja legizgalmasabb arcát, míg nappal az épület belsejében élvezhető az általa kreált fény-árnyék játék.
 


A Fogadóépület különleges szálcement burkolatának és homlokzat díszítő elemének megszületéséhez az EQUITONE folyamatos műszaki támogatást nyújtott a tervezés és a kivitelezés során egyaránt. Bár a [lunara] alig egy éve került forgalomba, már számos helyen alkalmazták, de a Fogadó épület jelenleg nemzetközi szinten is a legnagyobb projekt ezek közül. A Hold kráteres felszínét utánzó felülettel rendelkező EQUITONE [lunara] szálcement burkolat különlegessége, hogy egy nagyon természetes hatású, anyagszerű felülettel rendelkezik, ami leginkább a stokkol kőhöz hasonló.

Minden egyes lapja egyedi hiszen nem formába nyomják, hanem a gyártás végfázisában egy speciális eljárással alakítják ki a panelek felületét, aminek köszönhetően nincs két egyforma lap. A kellemes tapintású panelek szürke és barna színben érhetők el, árnyalatukban illeszkednek a [tectiva] és [linea] család termékeihez, amikkel kombinálva érdekes struktúraváltásokat érhetünk el.  
 

Tervező: CÉH + Mata-dór
Lebonyolító és műszaki ellenőr: CÉH
Kivitelező: HUNÉP
Beruházó: MillenárisEQUITONE | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn | Pinterest

 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészet 2020: Zöld tengely

Építészet 2020: Zöld tengely

A Széllkapu minden bizonnyal az év legfontosabb parkrendezése volt.

EQUITONE – szépség és észszerűség összjátéka

EQUITONE – szépség és észszerűség összjátéka

„Ez az anyag nem igényel rábeszélést, csupán ismereteket.”

Kívülről városi térfal, belülről „pszeudo” város

Kívülről városi térfal, belülről „pszeudo” város

Megújult a Shopmark Üzletközpont.

Hirdetés