Hirdetés

Hallgatói terv 2020: Leaf me alone

Czikkely Anna diplomamunkája

A Leaf me alone egy izgalmas bútorkollekció, mely embernek, növénynek egyaránt jó barátja.  A MOME Formatervező Tanszékén diplomázó Czikkely Anna diplomamunkája témája és megjelenése miatt is igazán szerethető projekt. A munkát maga a tervező mutatja be.
Környezetpszichológiai szempontból vizsgáltam meg, milyen hatással van ránk a mai világunkra jellemző technikai fejlődés és az épített környezet „túlsúlya”, és melyek ennek következményei a természettel való kapcsolatunkban.

Átlagosan a napjaink 85%-át töltjük belső terekben, ezért a nagy többség igénye és törekvése megvan rá, hogy becsempéssze a természetet egy-egy helyiségbe.

Az urbanizáció egyik nagy problémája a beteg-épület tünetegyüttes (sick building syndrome), amely hatására a szintetikus építőanyagok összetétele és a szigetelés nem teszi lehetővé, hogy a belső térben rekedt por, vegyszerek és káros anyagok kiszabaduljanak. Ezen anyagok hosszútávon történő belégzése légzési problémákhoz és krónikus betegségekhez vezethetnek, azonban számos kutatás kimutatta, hogy a zöld növénynek hatékonyan meg tudják kötni őket.

A kollekció alapját a növényállvány ihlette többfunkciós szék adja, melyet akár növénytárolásra vagy rövidebb idejű munkavégzésre is tudunk használni. Az íróasztal karaktere a növényektől függően változik, amelyeket akár a lábrészére is felfuttathatunk. A kerek zuzmófal és a fali elemek a vertikális kert létrehozását teszik lehetővé. A Leaf me alone kollekció a kör geometriai alapformára épül, ezzel is egy formai egységet, harmóniát teremtve az otthonunkban.

Mikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, még egyikünk sem gondolta, hogy mára ez ennyire aktuális és sokakat érintő lesz. Még eddig főleg a szabadúszók „kiváltsága” volt a home office, most azoknak is meg kellett tapasztalni, akiknek eddig elképzelhetetlen volt. Rengeteg kérdés merült fel mindenkiben a hirtelen jött helyzetről, köztük az egyik legfontosabb: hol tudnak otthon munkát végezni? Erre igyekeztem kellő nyitottsággal és játékossággal választ találni, így jött létre a Leaf me alone kísérleti bútorcsalád, amely különböző növényintegrációs megoldásokkal segíti a felhasználót saját modern, otthoni oázisának kialakításában.

Témavezető: Lakos Dániel
Szakdolgozati konzulens: Illés Anikó
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ott a helyed a Margitszigeten!

Ott a helyed a Margitszigeten!

A hétvégén zajlik a margitszigeti covid-kavicsok közös áthelyezése 

Ikarus hétvégét szervez a Közlekedési Múzeum

Ikarus hétvégét szervez a Közlekedési Múzeum

Az Ikarus fesztivált augusztus 28-án és 29-én rendezik meg a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

Víz és design 125 éves kapcsolata

Víz és design 125 éves kapcsolata

Az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala összegyűjtötte a vízzel kapcsolatos innovációkat.

Nincs találat!

Hirdetés