Hirdetés

Brno Lesna-lakótelepére tervezett különleges beton-templomot a cseh Atelier Štěpán.

A cseh Atelier Štěpán stúdió Brno Lesna-lakótelepére tervezett különleges templomot. A kör alakzatú templom felső traktusában a szivárvány színeivel ellátott bevilágító sáv található, mely az épület betonfalait fényjátékkal látja el. A templom kilátóként működő harangtornya sem szokványos; háromszög alakzatú. A két egységet – a templomot és a tornyot – híd köti össze. A kör-templom és a hozzá csatlakozó háromszög-torony a Zdeněk Bureš által tervezett, már meglévő vallási központ közelébe épült.

A templomot Maria Restituta Kafka nővérnek szentelték, aki a helyszíntől 600 méterre született. A Boldog Restituta templom a Lesna-lakótelep befejező momentumaként is értelmezhető, mely František Zounek és Viktor Rudiš cseh építészek terve alapján épült az 1960-as években. Az Atelier Štěpán olyan helyszínt hozott létre, ahol a híveknek és templomba betérőknek lehetőségük nyílik a modern élet forgatagától eltávolodni és békére, nyugalomra lelni. „A ma emberének szerettem volna templomot építeni” – mondja Marek Štěpán, az Atelier Štěpán társalapítója. 

A templom falait burkolat nélkül, díszítetlenül hagyták, hogy annak egyetlen éke a rávetülő szivárványszínű fényjáték legyen. A 80 méter hosszan futó üvegablakokon át érkező fény napszaktól függően, eltérő módon világítja meg a betonkupolát.

„A barokk idején a templomok falait gazdagon borították vallási ábrázolások – jegyzik meg Štěpán. – Mivel azokban az időkben a hívek túlnyomó része nem tudott olvasni, a képi ábrázolás egyfajta képregényként segítette számukra a bibliai történetek megértését. Jézus és a szentek élete, illetve az Ószövetség történetei jelentek meg a falakon. Mára a helyzet megváltozott. Napjainkban az információ könnyen hozzáférhető, többek között vizuális formában. A templomoknak ezért felesleges látványoktól mentesen, a megnyugvás és szemlélődés tereként kell jelen lenniük életünkben.”

A kör a menny és az örökkévalóság szimbóluma, ezért választotta ezt a formát a templom alaprajzául az Atelier Štěpán. Az építészek meglátása szerint az ablakgyűrű fölött elhelyezkedő betonkupola a város fölött kifeszülő eget jelképezi.

Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutalista épületet újítottak fel Brnóban

Brutalista épületet újítottak fel Brnóban

Egy építésziroda megkeresésére kezdtek bele a pusztulásra ítélt épület megmentésébe.

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

A Chibik+Kristof építésziroda önszántából tervezi át a Zvonařka központi buszterminált.

Fényjáték a betonfalú templomon

Fényjáték a betonfalú templomon

Brno Lesna-lakótelepére tervezett különleges beton-templomot a cseh Atelier Štěpán.

Hirdetés