A városi gazdálkodás egyik úttörője a Staten Island Urby.

Zöldtetők, növény-felhőkarcolók, közösségi farmok különböző fajtái a városokban - a városi mezőgazdaság lehetőségéről már a 2000-es évek elején megindult az építészeti gondolkodás, de az ötletek megvalósításáig egészen az elmúlt évekig várni kellett. Ma már az épületek elengedhetetlen része a tetőkert és jó látni, hogy már nemcsak az irodák, hanem a magánházak is számolnak vele. Az Urby projekt missziója összekapcsolni a városban élőket a természettel - amellett, hogy segíti a kistermelőket -, úgy, hogy a növénytermesztésben ők maguk is részt vehetnek, miközben a projekt rámutat arra, hogy az urbánus környezetben is működik az önfenntartó életmód.

A kert - Fotó: Ewout Huibers

A New Yorki-i vízparton elhelyezkedő Staten Island Urby apartmankomplexum ablakaiból jól látható a Szabadság-szobor. A szobor különösen jól passzol a lakókomplexum hangulatához, az embert ugyanis kellően megcsapja a szabadság és innováció szele, amikor az épületben vagy annak udvarában tartózkodik. 

A komplexumban 571 lakás és 35.000 négyzetméternyi kereskedelmi terület található, azonban igazi esszenciáját 5000 m2-es közösségi farmja és a mögötte megbújó koncepció adja.

A Rabbit’s Garden névre keresztelt farm ötvözi a biodinamikus, a biointenzív és agroökológiai  gazdálkodás módszereit. A zöldségeket, gyógynövényeket és virágokat a CSA modell alapján (community-supported agriculture) termesztik, amely az alternatív termelési hálózatok egyik elterjedőben lévő formája, a kistermelők és a fogyasztók interakcióján alapszik. A kvázi családi farmok anyagi működtetője a fogyasztói közösség, akik éves tagdíjat fizetnek be és így garantálják, hogy a termelést folytató gazdáknak lesz felvevőpiaca. Az Urby esetében az apartmanház szolgáltatásainak eleme a közösségi kert, amely egyfajta kísérleti projekt volt, amikor 2017-ben létrehozták. Azóta két újabb farmmal bővült a projekt, és további hasonló apartmanházakat terveznek megvalósítani. Nemcsak a kistermelőket védi ez a modell, hanem fontos cél vele, hogy a városi embereket is összekössék a termelési folyamatokkal.
A konyha - Fotó: Ewout Huibers

A növénytermesztésért felelős csapat workshopokat is szervez a főzés, a kertészkedés, a tudomány és fenntarthatóság témaköreiben, vagyis megtanítja a városi embert arra, amit esetleg addig még nem nagyon látott és tapasztalt: földet ásni, növényeket ültetni, a termést learatni és saját célra felhasználni, a maradékot pedig eladni. Az Urby lakói ugyanis a saját maguk által elkészített ételeket elfogyasztják, amelyekhez a kertben termesztett friss zöldségeket használnak fel, a növények fennmaradó részét pedig a termelői piacon értékesítik, vagy a helyi éttermeknek adják el.

Az Urby filozófiája ötvözi a vendéglátást a butikhotelekkel és a közösségek közötti kapcsolódási pontokkal, ezért az apartmanház egyik legfontosabb eleme a gazdálkodási terület mellett az Urby konyhája. Itt lehet főzni, elfogyasztani az elkészített ételt, de akár a kertbe is ki lehet menni, és étkezés közben bámulni a tengert. Utána az elfogyasztott kalóriákat le lehet dolgozni a ház edzőtermében, aztán ejtőzés gyanánt lehet csobbanni a fűtött medencében. Ha valaki azonban inkább egyedüllétre vágyik, hogy nyugalomban dolgozhasson, tanulhasson vagy olvashasson, erre is van lehetőség. 

És hogy kiknek a fejéből pattant ki az Urby gondolata? A gazdálkodást Olivia Gamber vezeti, aki azon kívül, hogy nagy rajongója a városi mezőgazdaságnak, több éves tapasztalattal bír a közösségi kertek fenntartása terén, és van hozzá környezetmérnöki diplomája is. Az épületet pedig az ingatlanfejlesztő David Barry hozta létre, aki elsősorban butikhoteleket fejleszt és üzemeltet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Palkó György Kisvárdáról indulva lett az ország egyik legismertebb építészeti fotósa, az elmúlt hónapokban azonban újabb határokat lépett át.

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Átadták az Al Wakrah Stadiont, Zaha Hadid egyetlen megvalósult stadion-tervét. Az aréna a 2022-es katari focivébére épült, és olyan hűtőrendszert kapott, amelynek segítségével egész évben rendezhetnek benne meccseket. 

Eljött az idő, amikor popsztárokká válhatnak az építészek

Eljött az idő, amikor popsztárokká válhatnak az építészek

Bjarke Ingels is szerepelt a Trónok harca-sorozat utolsó részeinek egyikében. A dán építész megjelenése a népszerű tv-showban csak elsőre meglepő, mert nem teljesen előzmény nélküli.

Hirdetés