Hirdetés

Dél-Korea építészetének a legjava Budapesten

Az elmúlt harminc év legjelentősebb épületeit mutatják be a Koreai Kulturális Központban. 

Az elmúlt harminc év legjelentősebb koreai építészeti projektjeit bemutató kiállítás nyílik novemberben 11-én a budapesti Koreai Kulturális Központban. A tárlat és a hozzá kapcsolódó programsorozat arra keresi a választ, hogy az építészet miként teljesít a globalizálódó világban. A megnyitó előtti hétvégén vezető koreai és magyar építészek, designerek mutatják be az adatvezérelt tervezés és a rehabilitáció témájában megvalósult legújabb építészeti munkáikat.

Dél-Korea, habár gazdasági teljesítménye alapján a világ egyik legfejlettebb állama, számos nehézséggel küzd: öregedő társadalom, az országon belül egyenlőtlen a gazdasági fejlődés, a vidéki települések elnéptelenednek, a zsúfolt nagyvárosokat a folyamatosan növekvő lakhatási költségek terhelik. A kihívásokra adott építészeti válaszok legalább annyira sokszínűek, mint az egyes problémák gyökerei. A kortárs koreai építészet kozmopolita arca programsorozat az építészeti példák felsorolásával és a koreai társadalmi közeg tágabb bemutatásával vállalkozik az igen gazdag épített környezet megmutatására.

Choi Wook: Artist Residence (Gapado, Jeju-do) - Fotó: Kim Jong-oh

Hogyan válaszolnak a koreai építészek a növekvő kihívásokra? Milyen eszközöket alkalmaznak a múlt és a jelen kapcsolatának megteremtésére? Hogyan változik a tervezés a digitalizáció előretörésével? Miben jelentenek paradigmaváltást az átalakuló munkakörülmények és a „fluid” alaprajzi igények a designban? Hogyan formálódik az építészet az online tér szerepének növekedésével? És hogyan pozicionálják magukat az építészek a tömegek részvételén alapuló nyitott közegben? A kérdésekre egyetemes, minden igényt kielégítő válaszok nincsenek, viszont A kortárs koreai építészet kozmopolita arca programsorozat a kiállításon felsorakoztatott harminc koreai építészeti projekttel, és számos más építészeti előadással megmutatja, milyen jövőképek képzelhetőek el a társadalmi jólét és egyensúly megteremtésére.

A programsorozat kiindulópontja a Koreai Kulturális Központ, a Mokchon Kim Jung Sik Alapítvány és a Modern és Kortárs Művészetek Múzeuma által közösen megvalósított kiállítás. A tárlat harminc építészeti projektet sorakoztat fel. A projektek egyike a Kim In-cheurl által tervezett Urban Hive, mely a szöuli Gangnam negyed meghatározhatatlan, heterogén városképi környezetéből homlokzatburkolatának tiszta egyszerűségével emelkedik ki.

A szabályos környílásokkal perforált betonmonolit absztrakt, majdhogynem monumentális megjelenése még meghökkentőbb azáltal, hogy ez a külső burok egyben az épület tartószerkezete is, ami lehetővé teszi a belső tér oszlopmentes kialakítását.

De az érdeklődők megismerkedhetnek a Jeju-do tartománybeli Gapado szigetén megvalósuló projektekkel is (lásd a fenti képet). A sziget lakosságának folyamatos elvándorlását olyan kis építészeti beavatkozásokkal igyekeznek megállítani, melynek célja az ökológiai egyensúly megőrzése. Az egyes projektek így a sziget természeti szépségeinek és adottságainak megőrzésének szem előtt tartásával valósulnak meg, megteremtve a fenntartható turizmus lehetőségét. Az elkészült létesítmények – helyi kultúrát bemutató múzeum, művészlakások, közösségi ház, halászati központ stb. – nagyrészt a helyi tartományi kormányzat tulajdona, a működtetésüket pedig a helyi közösségre bízzák, így a bevétel is helyben marad.

Archium (Kim In-cheurl): Urban Hive (Szöul) - Fotó: Park Young-chae

A tárlat kísérőeseménye a Kortárs Építészeti Központtal (KÉK) közösen szervezett, november 9-én induló kétnapos angol nyelvű szakmai szimpózium, amelyen dél-koreai építészeti projektjei a hazai kontextus felvillantásával nyernek új értelmet, hiszen magyarországi és koreai szakemberek közösen adnak elő az épületrehabilitáció és a digitális tervezés témakörében. Az előadásokon arról lehet bővebben tájékozódni, hogy az adatok és az IoT megoldások hogyan hatnak a kortárs tervezési metodikára. Ezen felül terítékre kerülnek a két ország épített környezetében felmerülő, identitáshoz kapcsolódó kérdések is. A programsorozatot november 10-én Pecha Kucha Night Budapest zárja, ahol Dél-Korea és Magyarország építészei rövid, pörgős előadásokon keresztül közérthetően mutatják be a legújabb építészeti, belsőépítészeti vagy városrehabilitációs törekvéseiket. A programok helyszíne a régi budai városháza felújított épülete.

A részvétel minden eseményen ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

További információ: 

2019. november 9-10. (regisztráció szükséges!): Cosmopolitan Look // Symposium (Helyszín: Bölcs vár, 1014 Budapest, Szentháromság utca 2.)

2019. november 10. (regisztráció szükséges!): Pecha Kucha Night Budapest vol.65 Cosmopolitan Look (Helyszín: Bölcs vár, 1014 Budapest, Szentháromság utca 2.)

2019. november 11. – 2020. február 28.: A kortárs koreai építészet kozmopolita arca // 1989-2019 (Helyszín: Koreai Kulturális Központ, 1023 Budapest, Frankel Leó út 30-34.)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Korea építészete és globális jelenségek a Koreai Kulturális Központ kiállításán

Korea építészete és globális jelenségek a Koreai Kulturális Központ kiállításán

A Korea elmúlt három évtizedéből kiválogatott harminc építészeti projekt közel hozza a távol-keleti országot.

Dél-Korea építészetének a legjava Budapesten

Dél-Korea építészetének a legjava Budapesten

Az elmúlt harminc év legjelentősebb épületeit mutatják be a Koreai Kulturális Központban. 

Kiss Miklós kiállítására rákattantak Dél-Koreában

Kiss Miklós kiállítására rákattantak Dél-Koreában

Az interaktív installáció sikere mellett egy egyetemi előadást is tartott a designer.

Nincs találat!

Hirdetés