Csökkenő fizetések, jogellenes elbocsátások, az amúgy is meglévő problémák még láthatóbbá váltak. 

A világjárvány kitörése óta az Egyesült Királyság egyes építészstúdiói drasztikusan csökkentették munkavállalóik fizetését, de olyanok is akadnak jócskán, akik jogszerűtlenül alkalmazzák vagy éppen küldik el a dolgozóikat - állítja egy brit szakszervezet. Az érdekképviselet szerint ezek a problémák a vírus kitörése előtt is jelen voltak, de a járvány most még láthatóbbá tette őket.

United Voices of the World’s Section of Architectural Workers (UVW-SAW) szakszervezet szerint folyamatosan kapják a visszajelzéseket arról, hogyan zsákmányolják ki egyes vállalatok a munkavállalóikat a pandémiára hivatkozva. A járványt ürügyként használják többek között a

munkaszerződések megváltoztatására, önkényesen módosítják a felmondási határidőket vagy fizetéseket, nem veszik figyelembe az emberi igényeket például akkor, amikor olyan irodákban dolgoztatnák az embereiket, ahol a biztonságos távolságtartás feltételei egyáltalán nem biztosítottak.

Az Egyesült Királyságban bevezetett munkahelyvédelmi csomag keretében lehetővé tették a munkaadók számára, hogy ideiglenesen fizetett szabadságra küldjék az alkalmazottaikat. A munkaerő megtartása érdekében ennek egy jó részét az állam állja, de feltétele, hogy a szabadság ideje alatt a munkavállaló valóban nem dolgozhat. A szakszervezet közlése szerint sokan inkább úgy döntenek, hogy elbocsátják az alkalmazottat és nem élnek az állami támogatás lehetőségével.

Olyan esetről is tudnak, amikor egy várandós építészmérnök észlelve magán a koronavírus tüneteit, a kormány tanácsait megfogadva otthon maradt karanténban. Az izoláció negyedik napján a munkáltatója felhívta és felmondta a szerződését egy korábban már hivatalosan lezárt ügyre hivatkozva. Hiába szerepelt a szerződésében három hónapos felmondási idő, ezt megpróbálták kiváltani azzal, hogy előbb fizetetlen szabadságra, majd a táppénzre küldték.  

Voltak olyan szakszervezeti tagok, akik arra panaszkodtak, hogy miután a cégek otthoni munkavégzésre küldték a dolgozókat a járvány kitörésekor, mindent megtettek azért, hogy járvány ide vagy oda, a dolgozók mihamarabb visszatérjenek az irodába. Attól féltek ugyanis, hogy a dolgozók figyelmét otthon elvonják a házastársak a munkától vagy üzleti titkok kerülnek ki a világhálóra szándékosan vagy véletlenül. Így sokakat, akik otthon dolgoztak, a lehető legkülönfélébb módszerekkel ellenőrizték, egyrészt a munkavállalónak folyamatosan a webkamera közelében kellett ülnie, másrészt naponta kétszer be kellett jelentkeznie telefonon. 

A szakszervezet szerint azonban ezek a problémák nem most keletkeztek, a válság csak súlyosbította az ágazat amúgy is meglévő szabálytalanságait, legyen az alacsony fizetés, túlmunka, szabályellenes foglalkoztatás vagy az akadályok, amelyeket a fekete vagy ázsiai munkaerő elé gördítenek.

A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) kijelentette, hogy felméréseik szerint a koronavírus jelentős károkat okozott a szakmában, az építészek mintegy 45%-a jelentős jövedelemcsökkenéssel kénytelen szembenézni. 

Forrás: dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ebben a pop-up iskolában a legkeményebb járványhelyzetben is folyhat oktatás

Ebben a pop-up iskolában a legkeményebb járványhelyzetben is folyhat oktatás

Könnyen és gyorsan felépíthető bármilyen területen.

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Az építészetnek meg kell újulnia, fenntarthatóbb épületeket kell tervezni, ennek ösztönzésére pedig kell egy közös alkotói tér.

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Csökkenő fizetések, jogellenes elbocsátások, az amúgy is meglévő problémák még láthatóbbá váltak. 

Hirdetés