Kiállítás, emléktábla és egy emlékpad is érkezik

November 8-án nyílik a Breuer Marcell emléke előtt tisztelgő Hiány és emlékezet című kiállítás a Zsolnay Negyedben található m21 Galériában, valamint egy emléktáblát is felavatnak aznap az építész szülőházán.   
 


Breuer Marcell a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, akit sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetnek. Breuer 1902. május 21-én Magyarországon, Pécsen született és nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismertté. Szülővárosával egészen a haláláig őrizte kapcsolatát.
 


A tárlaton Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is megtekinthetők. A bútorok közül olyan ikonikus modellek is helyet kapnak a teremben, mint a Vaszilij-szék vagy a Breuer New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja.
 


Az életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató anyag különlegessége, hogy a korabeli sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja, illetve felidézi annak a több mint harminc éven zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott. A kiállítás továbbá annak a szellemi örökségnek is a nyomába ered, amelyet a mester életműve a pécsi építészek, építészhallgatók munkáiban, Pécs arculatán hagyott. A tárlat 2023. november 9. és 2024. január 14. között látogatható.

A Breuer Marcell-emléktáblát Dél-dunántúli Építész Kamara kezdeményezésére készítették el. A lézergravírozott finombeton táblát az Irgalmasok utcája 4. szám alatt található épületen helyezik el, amely a kutatások szerint az építész szülőháza. Ahogyan pedig arról már korábban is beszámoltunk, a BIVAK stúdió nyerte el a Breuer Marcell köztéri emlékoszlop pályázatot, ami által Pécs városa hamarosan egy újabb Breuer emlékművel bővül majd.
 


Forrás: m12

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

A „Breuer on the Hudson” becenevű házat Breuer egy művész házaspárnak tervezte. 

Betűtípus elektromos bicikliknek és Breuer Marcell-doboz

Betűtípus elektromos bicikliknek és Breuer Marcell-doboz

A MOME idei első Best of Grafika-díjas tervezőinek munkái.

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Hirdetés