Több mint ötvenmillió forintot fizetett, összesen hat vevő

51 millió forintért kelt el a Lánchíd régi kandelábereinek egy része. Az árverésen hat licitáló volt, ebből csak egy magánszemély, a többi cég. Két vevő 4-4 oszlopot vett, a többiek 1-2 darabot.


14 darab, különböző állapotban lévő, a Széchenyi Lánchídról származó kandeláberre lehetett licitálni. Kétféle kandeláber került kalapács alá:

  • a komplett vagy más néven hosszú lámpa lámpatest, oszlopból és talapzatból áll, és fontos faktor, hogy a díszítése milyen állapotban van. A 14 darabból csak 6 komplett, a 6-ból pedig mindössze egy darab az, aminek nem hiányos a díszítése. Ennek a kikiáltási ára 1 100 000 + áfa, a többi díszítése hiányos, ezek 990 000 forint + áfába kerültek.
     
  • a rövid kandeláber lámpatestből és oszlopból áll. Ezekből 8 darabot árvereztek el, 4-4 a hiányos és hiánytalan díszítésűek aránya, kikiáltási áruk pedig 750 000 + áfa és 675 000 + áfa volt, természetesen egyenként.

 

 

Az árverés feltétele az volt, hogy a jelentkezőnek el kellett fogadnia az árverési dokumentációt és 200 ezer forint árverési biztosítékot be kellett fizetnie 2023. augusztus 1. éjfélig. Az árverésből befolyó összeget a kárpátaljai testvérvárosnak, Beregszásznak ajánlja fel Budapest, a helyi kórház, és különösen a frontról hazatérők rehabilitációját szolgáló fejlesztések támogatására.

 

További harmincnégy darab, a Lánchídon már nem használható kandelábert olyan, főként állami vagy önkormányzati fenntartású intézményeknek (főleg múzeumoknak) adnak át térítésmentesen, amelyek egyrészt ezt kérték, másrészt biztosítani tudják a kandeláberek kulturális célú fenntartását.

Írtunk róla, hogy a meglévő testvérvárosi kapcsolat alapján, diplomáciai ajándékozás keretében Prága városa két kandelábert kap, hat kandeláber pedig a megújuló Városháza Parkban fog világítási funkciót ellátni.Forrás: énbudapestem

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Százéves tölgyeket válogatnak a Notre-Dame huszártornyának helyreállításához

Százéves tölgyeket válogatnak a Notre-Dame huszártornyának helyreállításához

Március végéig mintegy 1000 fát vágnak ki az erdészek.

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Várhatóan májustól fogadja első vendégeit Pécs központjában a felnőttbarát Fibula Residence Hotel & Wellness.

Hirdetés