Hirdetés

Beolvadni a hegyoldalba

A portugál vidéken álló Na’Mora négyszögletes sziklák tömegeként, szinte észrevétlenül simul bele környezetébe.

A guardai Filipe Pina Arquitectura stúdió magas minőségi színvonalú, fenntarthatósági szempontok alapján tervezett projektjeiben a helyi sajátosságokat, természeti adottságokat és a megrendelők igényeinek összehangolását tartja szem előtt. Ezeket figyelembe véve, Filipe Pina, valamint tervezőtársa, David Bilo tervei alapján készült el a Na’Mora parasztház is, a portugál Serra da Estrela lábánál.

 

 

Fenyőerdővel körülvett, igazi vidéki menedékhely és egyben mezőgazdasági „üzem” is a betonból és gránitkőből épített Na’Mora. A projekt alapjául egy már meglévő farm és a rajta lévő régi gránitépítmény szolgált. A tervezők ezt fordították le a kortárs építészet nyelvére: áttükrözték a már álló szerkezet vonalait a telek lejtésének megfelelő, lépcsőzetes elrendezésű, új házba. A korábbi épület így egy kifejezetten modern, a régtől elkülönülő, hozzá mégis jól illő, otthonos bővítményt kapott. 

 

 

A régi tömbben a mezőgazdasági tevékenységeknek megfelelő fürdő, konyha és kamra található. Az új szárnyban kapott helyet a nappali, a hálók és a kültéri pihenő. Letisztult, friss, modern minimalizmusban beton, acél és fa természetes, világos színvilágú együttese tölti meg nyugalommal a teret, a külső teraszok pedig kapcsolatot teremtenek a természettel.

 

 

„A teraszokkal tarkított bővítés végső kinézetét a tulajdonosok kívánságai, a meglévő ingatlan adta lehetőségek, és a táj együttesen formálták” – magyarázza az építésziroda. Na’Mora egyrészt, mint „In Mora”, azaz Mora-vidékéről való, másrészt a portugál szó „namora” „flört”-re, „randevú”-ra is fordítható – a szándékos szójáték utal arra a finom egységre, amit a Filipe Pina Arquitectura-nak – szokásához hűen – a ház és környezete között sikerült kialakítania.

 

 

Filipe Pina Arquitectura | Web | Facebook | Instagram
Ivo Tavares Studio
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: WALLPAPER

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Beolvadni a hegyoldalba

Beolvadni a hegyoldalba

A portugál vidéken álló Na’Mora négyszögletes sziklák tömegeként, szinte észrevétlenül simul bele környezetébe.

Parkinson-kórban szenvedőknek terveztek ruhát

Parkinson-kórban szenvedőknek terveztek ruhát

Az adaptív kollekció elkészültéhez hozzájárult a tervező édesapjánál diagnosztizált Pakinson-kór.

Új világítástechnika a Herendi Porcelánmanufaktúra bemutatótermében

Új világítástechnika a Herendi Porcelánmanufaktúra bemutatótermében

Elegáns, diszkrét és sok energiát megspórolnak vele.

Nincs találat!

Hirdetés