Hirdetés

A portugál vidéken álló Na’Mora négyszögletes sziklák tömegeként, szinte észrevétlenül simul bele környezetébe.

A guardai Filipe Pina Arquitectura stúdió magas minőségi színvonalú, fenntarthatósági szempontok alapján tervezett projektjeiben a helyi sajátosságokat, természeti adottságokat és a megrendelők igényeinek összehangolását tartja szem előtt. Ezeket figyelembe véve, Filipe Pina, valamint tervezőtársa, David Bilo tervei alapján készült el a Na’Mora parasztház is, a portugál Serra da Estrela lábánál.

 

 

Fenyőerdővel körülvett, igazi vidéki menedékhely és egyben mezőgazdasági „üzem” is a betonból és gránitkőből épített Na’Mora. A projekt alapjául egy már meglévő farm és a rajta lévő régi gránitépítmény szolgált. A tervezők ezt fordították le a kortárs építészet nyelvére: áttükrözték a már álló szerkezet vonalait a telek lejtésének megfelelő, lépcsőzetes elrendezésű, új házba. A korábbi épület így egy kifejezetten modern, a régtől elkülönülő, hozzá mégis jól illő, otthonos bővítményt kapott. 

 

 

A régi tömbben a mezőgazdasági tevékenységeknek megfelelő fürdő, konyha és kamra található. Az új szárnyban kapott helyet a nappali, a hálók és a kültéri pihenő. Letisztult, friss, modern minimalizmusban beton, acél és fa természetes, világos színvilágú együttese tölti meg nyugalommal a teret, a külső teraszok pedig kapcsolatot teremtenek a természettel.

 

 

„A teraszokkal tarkított bővítés végső kinézetét a tulajdonosok kívánságai, a meglévő ingatlan adta lehetőségek, és a táj együttesen formálták” – magyarázza az építésziroda. Na’Mora egyrészt, mint „In Mora”, azaz Mora-vidékéről való, másrészt a portugál szó „namora” „flört”-re, „randevú”-ra is fordítható – a szándékos szójáték utal arra a finom egységre, amit a Filipe Pina Arquitectura-nak – szokásához hűen – a ház és környezete között sikerült kialakítania.

 

 

Filipe Pina Arquitectura | Web | Facebook | Instagram
Ivo Tavares Studio
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: WALLPAPER

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Palheiro ház

Palheiro ház

Emlékek nyomában

Beolvadni a hegyoldalba

Beolvadni a hegyoldalba

A portugál vidéken álló Na’Mora négyszögletes sziklák tömegeként, szinte észrevétlenül simul bele környezetébe.

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Jóformán súlytalan, puszta kézzel mozgatható betonelemeket állítottak elő egy kutatói együttműködés eredményeképp.

Hirdetés