Különböző épületeknél az esztétikum, a teljesítőképesség és a funkció tekintetében eltérőek az elvárások. Kevés építőanyag van, amely olyan nagy hatással lenne erre a három területre, mint az üveg.

Trendi üveg, igényes tervezéshez

Az elmúlt évtizedekben az üveggyártásban erős verseny alakult ki a teljesítőképesség tekintetében, miután azonban a technológiák egyre modernebbé váltak, egyre kisebb lépésekben lehetett változtatni az üvegek tulajdonságait. Ezeknek az apró változtatásoknak azonban gyakran az a hátránya, hogy negatívan érinthetik az üvegezés esztétikai jellemzőit. Ha tovább akarnánk javítani az üveg szelektivitását (azaz a fényáteresztés és a naptényező arányát), akkor az üveg esztétikai tulajdonságai és az épület belsejébe jutó fény színe az építész számára vagy az épületben tartózkodók komfortja szempontjából nem lesz megfelelő.

Trendi üveg, igényes tervezéshez - Guardian Glass

Napjainkban az üveghomlokzatok esetében a semleges megjelenés, a magas fokú fényáteresztés, a fényvisszaverő képesség (a rendkívül tükröző üvegtől a lehető legkevésbé tükrözőig), a nagy méretű üvegek és a formázott üvegek (például íves vagy hajlított üvegek) képviselik a trendet.

A Guardian Glass célja, hogy az ágazatban a legjobb teljesítőképességű és legvonzóbb üvegeket állítsa elő, mindezt olyan kínálati palettával, ahol a kiváló teljesítmény mellett az esztétikus megjelenés terén sem kell kompromisszumot kötni. Az üvegek rugalmassága, színei és funkcionalitása ma már olyan skálán mozog, amely az építészek szinte legmerészebb elképzeléseinek megvalósítását is lehetővé teszi.

A közelmúlt fejlesztései után olyan új üvegek között válogathatunk, ahol látószögtől függetlenül a semlegesebb és egyenletesebb színek jobb esztétikai jellemzőkkel rendelkeznek.

Kiemelkedő hőszigetelés három ezüstréteggel

A SunGuard SNX 60 bevonatos napvédő üveg kiváló példa, amely jobb esztétikai jellemzőket kínál az elődjénél, csaknem azonos műszaki paraméterek mellett. A SunGuard SNX 60 egy három ezüstréteggel ellátott naphővédő üveg, amely fokozott teljesítőképességet, energiahatékonyságot és kiváló esztétikai értéket kínál. A terméket konzisztensen semleges szín és átlátszóság jellemzi. Az üveg a természetes napfény 60%-át, a nap hőjének pedig csak 29%-át engedi át, és kiemelkedő hőszigetelést biztosít. A magas követelményeket támasztó, de kreatív La Casa del Desierto (‘Sivatagi ház’) projekthez is a SunGuard SNX 60 terméket választották a Gorafe sivatagban. A projektnek egyetlen egyértelmű célja volt: első kézből származó tapasztalatok alapján az év minden évszakában bizonyítsa az üvegezés kiemelt fontosságát mindennapi életünkben, Európa egyik legmostohább és legszélsőségesebb környezetében.

A La Casa del Desierto fa alapzatra épült és minden oldala energiahatékony Guardian Glass üvegből, többek között SunGuard SNX 60 üvegből készült. Ennek a környezetbarát és energiahatékony háznak a terve építészek népes, tapasztalt csapatának, valamint üvegszakértőknek, mérnököknek és tanácsadóknak a közös erőfeszítéseként született meg.

SunGuard SNX 60 bevonatos napvédő üveg  - Guardian Glass

Gyorsabb kivitelezés, egyenletesebb felület

A Guardian Glass egy másik újabb fejlesztése a – La Casa del Desierto projektben is használt – Guardian System TEA (vagyis „True Edge Application”). Ezen egyedülálló technológia révén a peremek zománcozását rövidebb idő alatt és jobb minőségben lehet elvégezni a Guardian hőkezelhető katódporlasztásos bevonatos üvegein.

A Ferro-val - a világ vezető üvegzománc termék szállítójával - szoros együttműködésben kifejlesztett Guardian System TEA nemcsak gyorsabb és megbízhatóbb a hagyományos módszereknél, hanem kiváló optikai tulajdonságokkal rendelkező tökéletesen egyenletes felületet is biztosít, ami csökkenti a strukturális üvegek gyártásának átfutási idejét. A technológia hatékonysága miatt több utólagos feldolgozási lépés is egyetlen folyamatba vonható össze, lehetővé téve, hogy a feldolgozott üveget gyorsabban szállítsák le a megrendelőnek.

Katódporlasztásos bevonatos üvegen alkalmazva a Guardian System TEA egyenletes felületet és megbízható tapadást biztosít olyan strukturális üvegezések esetén, mint a homlokzatok, a keret nélküli üveg-sarkok, a tetők üvegezése, az üveglamellás ablakok, a felső és oldalsó függesztett üvegablakok a teljes egészében üvegezett homlokzatokon, valamint az üvegbordák.

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, amely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

További információért keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Zalavári Fruzsina díjazásával zárult a DECODE alapítvány díjtárgy tervezési pályázata

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

Az FDB csapata visszaállítaná a szakma korábbi fényét.

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A Guardian fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegei a legnevesebb zöldépítési szabványoknak is megfelelnek. 

Hirdetés