A tájépítészet hónapja rendezvénysorozat keretében 390 fős szakmai közönség előtt adták át az „Év Tájépítésze” és az „Év Junior Tájépítésze” díjakat.

Ünnepelt a tájépítész szakma 2019 április 23-án. A tájépítészet hónapja rendezvénysorozat keretében 390 fős szakmai közönség előtt adták át az „Év Tájépítésze” és az „Év Junior Tájépítésze” díjakat a Szent István Egyetem Budai Campus dísztermében. A nyolcadik alkalommal megrendezett díjátadó gálán 17 jelöltből került a döntőbe Andor Anikó (Land-A), Dr. Boromisza Zsombor (Tájépítészeti Kar), Gábor Péter PhD (XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt), Grabner Balázs és Terhes Dénes (Korzó Stúdió) valamint Massány Edina és Remeczki Rita (Open Air Design). 

A döntősök - fotó: Glazer Attila

Az Év Tájépítésze Díjért versengő 5 finalistát Kiss Bea (Kossuth Rádió), Ránki Júlia (Tilos Rádió), Veiszer Alinda (Pátria Rádió), Zubreczki Dávid (index.hu), Bojár Iván András (epiteszforum.hu) laudálta a szakmai zsűri, valamint az érdeklődő közönség előtt. A zsűri végül Andor Anikó pályázatát értékelte a legmagasabbra, és neki ítélték a Semmelrock Stein+Design Kft által felajánlott 1.000.000 Ft pénzjutalommal és a formatervezési díjak sorát elnyerő díjobjekttel járó rangos szakmai díjat. 

Andor Anikó három friss munkájával (a II. kerületi Gül Baba Türbe környezetrendezésével, a hódmezővásárhelyi Hódi Pál Kulturális Központ környezetének rendezésével és a kőbányai Szent László téri Lechner Ödön szobor környezetalakítási munkáival) mutatkozott be a díj zsűrije előtt. Az őt méltató Kiss Bea szerint Andor Anikó egy „utolsó Jedi-lovag”. „Amikor alkot, valósággal beletemetkezik a munkába. Magára húzza az üres teret, a környezetet, benne él, majd lehúzza magáról és életre kelti. Érzékeny, kézzel húzott, határozott vonalai még a szkennelést is „túlélik”, „életben” maradnak a gépies, hibátlan átiratban is. Szerintem rajzainak egyszerűen könnyebb megelevenedniük, valósággá válniuk. És megvalósult tereiben nekünk is harmonikusabb és ha nem is könnyebb, de biztosan szebb az élet.”

A 9 tagú szakmai zsűrit idén Dobos Sára, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette. A rangos zsűriben helyet kapott Dr. Fekete Albert DLA, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánja, Juhász Gábor a Semmelrock projektmenedzsere, Kirrné Feicht Ágnes a XVIII. kerület főkertésze, Krizsán András DLA a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Nagy Csaba DLA Prima Primissima-díjas építész, Papp Katalin a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke, valamint Szabó József a FŐKERT vezérigazgatója. A külföldi zsűritag 2019-ben a szlovén Andreja Tutundzic a Szerb Tájépítész Szövetség és az IFLA Europe delegáltja volt. 

Héjjas Luca, Év Junior Tájépítésze - fotó: Glazer Attila

Az Év Junior Tájépítésze Díjat a zsűri döntése alapján Héjjas Luca Nóra kapta. A juniorok feladata idén a Magyar Táncművészeti Egyetem gesztorságában az egyetemi campus környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt. Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora beszédében kiemelte, hogy a 15 pályázó mindegyike értékes gondolatokat adott hozzá a campus környezetének aktuális rekonstrukciójához, s a díjazottakat az egyetem meg fogja keresni a továbbtervezés során. Az MTE különdíjban részesített három tájépítész hallgatót. Megosztott első helyet kapott Héjjas Luca Nóra és Gimes Kinga 200-200 ezer Ft értékben, valamint harmadik díjat vehetett át 100 ezer Ft értékben Gyurasza Miklós.

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást végül Boromisza Zsombor nyerte. Boromisza Zsombor a Tájépítészeti Kar fiatal oktatója. Szakterülete a tájvédelem és vízparti rehabilitációk, de ezek mellett nagy hangsúlyt fektet a tájépítészeti tervek kommunikációjának egyetemi oktatására és óvodások, általános iskolások, gimnazisták körében a tájvédelem fontosságának játékos megértetésére is. 

A Semmelrock ügyvezetője, Filák Marián immár hagyománnyá vált módon jelentette be a rendezvényen, hogy a döntősöket és az Év Junior Tájépítészét egy közös moszkvai tanulmányútra invitálják meg.


A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozat, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Semmelrock Stein+Design Kft díjalapítók közös sajtóközleménye
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

„Elismerjük, hogy a meglévő épületek újrahasznosítása az építészeti kultúra központi eleme”

Elkészült Bükfürdő központja (X)

Elkészült Bükfürdő központja (X)

Zárul az ország legnagyobb tájépítészeti beruházása. 

Fókuszban a játszóterek

Fókuszban a játszóterek

Játszótérépítészeti konferencia a FUGA-ban

Hirdetés