Az XTU Architects elkezdett tervezni az olaj utáni időkre.

A párizsi székhelyű XTU Architects építészei már a jövőben élnek: szerintük ugyanis könnyen elképzelhető, hogy az olaj utáni időszakban új funkciót fognak kapni a tengeri olajfúró tornyok. 

Az emberiség fosszilis tüzelőanyagok iránti lankadatlan vágya nagy hatással volt a természeti környezetre, és egyáltalán nem jó hatással. Az építésziroda szerint azonban az olaj kora hamarosan véget érhet, az országok a megújuló és környezetbarát energiaforrások felé fordulnak, el lehet tehát kezdeni azon gondolkodni, miképp hasznosítjuk a jövőben például az olajkitermelés szimbólumait. 

Óriási méreteik miatt a struktúrák ugyanis érdekes potenciállal rendelkeznek, az ipari monstrumokat lakótömbökké lehetne alakítani. Az XTU az „x_lands” munkacímet adta a projektnek.

A koncepció buja növényzettel egészíti ki az ipari szerkezeteket, így pedig egy emberi és a természetközeli lakótér jöhetne létre. Az XTU célja egyfajta paradigmaváltás kijelölése az építészetben, szerintük ez lehet egy irány a fenntartható jövő felé.

Forrás: Designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megjelent az Octogon Deco idei ötödik, 2018/5-ös lapszáma
  • 2018-11-06 14:59
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco idei ötödik, 2018/5-ös lapszáma

Az Octogon Deco legújabb lapszámában megmutatjuk az Eiffel Palace korona-ékszerét, a Herendi Porcelán Palotát, de fókuszban van a szarvasgomba is.

A Puskás Aréna lett az Év stadionja

A Puskás Aréna lett az Év stadionja

Indonéziából is szavaztak a novemberben átadott arénára.

Heatherwick: Hidegen hagyott az építészeti közeg

Heatherwick: Hidegen hagyott az építészeti közeg

A tervező szerint a világ elmagányosodott, erre pedig az építészetnek is reflektálni kell.

Hirdetés