Összesen 2 millió négyzetméternyi terület, autógyár, luxuslakópark, irodák és étterem is épül a jövőben egy magyar építőipari alkalmazás segítségével. 

Három hónap alatt Magyarország 20 legnagyobb magasépítő cégéből 6 választotta a magyar fejlesztésű BauApp alkalmazásokat, hogy digitalizálja folyamatait. A 21. század technológiája a Bostonban és Londonban is székelő magyar startup, a Mobilengine leányvállalatának, a BauAppnak köszönhetően válik elérhetővé hazánkban. 

A WHB, a KÉSZ Holding, a Futureal, a DVM Group, a Metrodom és a Weinberg 93 is úgy döntött, bevezetik a BauApp mobilalkalmazásokat vállalatuknál. A BauApp V3, azaz a BauApp harmadik verziója október közepétől lesz elérhető, és ebben már az ő visszajelzéseik alapján is további funkciókkal bővítették a dobozos termékeket, melyekről már a gyakorlatban is kiderült, valóban néhány óra elegendő arra, hogy egy cég átálljon erre a technológiára. Így idén például a Mercedes autógyár, de többszázezer négyzetméternyi iroda, és több mint 10 ezer lakás épül a BauApp segítségével.

A BauApp alkalmazások egyelőre az építkezés három területét könnyítik meg. Ezek a minőségellenőrzés, a raktározás és az anyagszállítás. A legújabb verzió ezekkel kapcsolatban szállít még tökéletesebb megoldásokat. A magyar start up cég egyelőre úgy látja, a nagyobb építőipari cégek a BauApp Minőség app, a kisebbek pedig a BauApp Raktár app iránt érdeklődnek inkább. A folyamatos fejlesztéseket ma már két építőipari nagyvállalat is segíti stratégiai partnerként, így velük együtt még inkább az adott környezet kihívásaira képes a BauApp választ adni.

„Örülünk, hogy az eredetileg külföldi építőipari ügyfeleinkre szabott termékeink egy részét tudja a magyar piac is adaptálni. Nem számítottunk rá, hogy ilyen nagy érdeklődés lesz irántunk, hogy ezek az alkalmazások ennyire relevánsak a magyar piacon. A hazai építőipari vállalatok számára kész termékeket kínálunk, személyre szabásra nincs lehetőség, de úgy tervezzük, hogy visszajelzéseik alapján negyedévenként fogjuk az új verziókat bemutatni.” – mondja Dálnoki Ádám, a Mobilengine alapítója.

Az elmúlt hónapok fejlesztésének köszönhetően tucatnyi új funkcióval bővültek az alkalmazások

A BauApp Raktár app még logikusabb lett, így például az átadásnál és visszavételnél megjegyzést tudunk hozzáfűzni az építkezéseken használt eszközök állapotához: hol törött, hol van rajta esetleg karcolás. Ez nagyon egyszerűen lefordítva például azt is láthatóvá teszi, hogy egy adott dolgozó rendszeresen leamortizálja a nála lévő eszközöket. A rendszer látja, hogy melyik dolgozónál milyen eszköz van. Ha pedig egy eszköz használhatatlanná vált, könnyedén le tudjuk selejtezni. Az appból a teljes eszköztörténet kiexportálható a webes felületen.

A BauApp Minőség app esetében a lényeges az volt, hogy a feltöltött tervrajzokra felvitt hibajegyek könnyedén átláthatóak legyenek mind a központ, mind a minőségellenőrzést végző helyszíni kolléga, mind az alvállalkozó számára. A hibajegyek sorszámot kapnak. A mobilalkalmazásban a teljes hibalista szűrhető és listázható, és akár mobilon is lezárhatóak a hibák. Emellett nem csak az adott szakág hibáit tudjuk lekérni e-mailen. A BauApp új verziójában látható lesz, hogy egy adott projekten összesen, valamint szakáganként és alvállalkozóként mennyi hibajegy van. A hibalista már a BauApp asztali webes verziójában is listázható lesz és Excelbe exportálható. Valamint az adott alvállalkozó közvetlenül is megkapja az értesítést egy-egy vagy az összes neki kiszignált hibáról.

Mire van még szüksége a hazai építőipari vállalatoknak?

„A cél mindig az, hogy a 15 perces vásárlást, és a 2-3 órás telepítést követően a velünk szerződő vállalat akár már másnap lássa, hol tudja javítani a működését.” – hangsúlyozza Dálnoki Ádám „Megdöbbentő tapasztalni, hogy most nehezen tudják a központi irodában például megmondani, milyen eszközöket bérelnek és hány napig az építkezéseken, azok hol vannak, és használatban vannak-e. A BauApp Raktár app új verziójával csökkenteni lehet az eszköz bérleti időt és bérleti kiadásokat, hisz az nyilvántartja majd a bérelt eszközöket és figyelmeztet, hogyha azok nincsenek használatban. Ezeknek az eszközöknek többtízezer forintos napi bérleti díjuk van. Máris spórolt a cég, ha erre alkalmazásunk rávilágít. Szintén nem tudták eddig a raktárban, adott eszköznek mikor jár le a garanciája. Nem mindegy, hogy még éppen előtte átnézik, és elvégzik rajta az esetleges, még garanciális javításokat vagy sem. Az építkezéseknél használt eszközöknél szintén lényeges az érintésvédelmi ellenőrzés. A BauApp Raktár app megmondja, hogy a következő hónapban erre sort kell keríteni. Ha időben megcsináljuk, akkor az eszköz továbbra is, folyamatosan kiadható marad. Nem mennek el azzal napok, hogy nem vettük észre az ellenőrzési kötelezettséget, ezért ki kell ideiglenesen venni a rendszerből az eszközt. Ez csak három példa, mellyel máris többmillió forint spórolható meg minden építkezésen.”

Nincs ok elkeseredni: globálisan is alacsony hatékonyságú az építőipar, bár Európa szebbik felén négyszer annyi árbevétel jut egy építőiparban dolgozó munkásra

Dálnoki Ádám szerint az építőipar hatékonyságára globálisan is mondható, hogy más iparágakhoz képest sokkal kevesebbet fejlődött az elmúlt évtizedekben, és a kivitelezés hatásfokával mindenütt kihívások vannak a BCG által végzett globális felmérés szerint. Bár azért jelentős különbségek sajnos tapasztalhatók például kelet és nyugat között akár Európán belül, hisz a magyar építőiparban például 1 emberre 6,5 millió Ft árbevétel jut, míg a teljes európai átlag 28 millió Ft (forrás: Euroconstruct, Statista).

„Egy nagy amerikai építőipari ügyfelünk, a Suffolk Construction, januárban segítségünkkel vezette be az egészségügyi és biztonsági ellenőrzés mobil alkalmazást. 8 hónap alatt 20%-kal csökkent a balesetek száma ennek köszönhetően. A rendszert összekapcsoljuk a mesterséges intelligencia elemző rendszerrel, és így hamarosan képesek leszünk előre jelezni, adott napon milyen rizikófaktorok várhatók. Prediktív módon előre figyelmeztet az alkalmazás, hogy bizonyos alvállalkozók, technológiák, munkatípusok esetén fokozottabb ellenőrzésre van szükség.” – villantja fel az építőiparban még csak módjával megjelenő digitalizáció lehetőségeit Dálnoki Ádám.

Bővebb információ:

https://bauapp.hu/
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új standard a magyar építőiparban

Új standard a magyar építőiparban

Alapjaiban változtatja meg az anyaggazdálkodást a BauApp új kezdeményezése.

Izomműködést monitorozó futónadrágot tervezett a MOME hallgatója

Izomműködést monitorozó futónadrágot tervezett a MOME hallgatója

A ruházat használat közben lokális rezgések által informálja viselőjét.

Egy címke, amely forradalmasíthatja a divatipart

Egy címke, amely forradalmasíthatja a divatipart

Egy svéd csapat olyan applikációt fejlesztett, amellyel megnézheted, mekkora a rajtad lévő pulóver ökológiai lábnyoma.

Hirdetés