Hirdetés

Fa lakópark és fa lakónegyed - Dánia gőzerővel halad előre az ökológiai lábnyom csökkentése terén.

Hirdetés

Világszerte elindult egy folyamat, amelyben építészek igyekeznek kiiktatni a szén–dioxid emisszió egyik fő felelősét, a betont. Számos kísérlet és fejlesztés zajlik, az egyik legjellemzőbb irány fát használni a monstrum acélszerkezetek kiváltására. Dániában több igen izgalmas, fával kapcsolatos projekt is zajlik: épül az ország első fa parkolója, és megszületett egy, a népi hagyományokat felhasználó „városi falu” tervre, ahol még a fecskéknek is építenének fészkeket.

A tizenkilencedik század végéig Skandinávia építészetét nem tartották különösebben sokra, mivel kastélyait, katedrálisait és egyéb nagyobb épületeit általában külföldi példák alapján építették meg. Ez a státusz aztán a huszadik század elején megváltozott, Skandinávia építészei megtalálták a saját hangjukat, elutasították a historizmust, és inkább az újfajta építészeti megoldások és a népi hagyományok keveréke mellett tették le a voksot. 

Ez előkészítette azt a formát, ami most eszünkbe jut, ha az északi építészetre gondolunk: funkcionális, minimalista stílusban készült épületek, melyek keresik és meg is találják a kapcsolatot a természettel. A skandináv építészetre jellemző fenti hármassághoz az elmúlt évtizedekben felzárkózott egy negyedik is, ez pedig a környezettudatosság, ami rögtön más megvilágításba helyezte a fa szerepét is.

Dánia első fa parkolója

A dán építészet második aranykorát éli, elég ha a Bjarke Ingels Groupra gondolunk, de ugyanez elmondható az Open Platform és a JAJA Architects építészirodákról is. A duó megnyert egy pályázatot Dániában, amelyet Aarhus első, fából készült parkolóházának megtervezésére írtak ki, munkájukat segítette a Rama Studio és Søren Jensen mérnök is. Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében a többszintes parkolót keresztrétegű falemezekből építik fel, részben zöldfelülettel borítanák be, hozzájárulván Dánia azon célkitűzéséhez, hogy 2050-ig karbonsemlegessé váljon. Funkcionalitását tekintve nemcsak parkolóház, kereskedelmi egységeket is tartalmazna. A hatemeletes, 19 000 négyzetméteres épület Aarhus déli kikötőjének ékköve lenne, egyben Dánia első fa parkolóháza.

Fotók: Open Platform

Niels Lund Petersen, az Open Platform építésze elmondta, hogy a cél az épület ökológiai lábnyomának minimalizálása volt, ezért gondolkodtak fában, és mivel az épület mellé egy kis parkot is megálmodtak, az egybefüggő zöld felülettel hozzájárulnának Aarhus szén–dioxid-egyensúlyának hosszú távú fenntartásához.

Mindemellett a zöld közlekedést is ösztönzik azzal, hogy az épület földszintjére töltőállomásokat telepítenének, de lenne biciklikölcsönző is. A 700 parkolóhely mellett az épület egyfajta közösségi térként is funkcionálna, edzőterem, galéria és kávézó egyaránt helyet kapna benne, a tervezők szerint 2022-ben készül el. 

Koppenhága első fa lakóparkjában az állatokra és a növényekre is figyelnek

A Henning Larsen Architects építésziroda alapítójának nevét viseli, aki 1959-ben nyitotta meg a saját praxisát. Az egyik legrégebbi skandináv építészirodáról beszélünk, amely kezdetben kulturális és oktatási projektjeiről volt híres, az elmúlt években viszont erősen rákapcsoltak a fenntarthatósági kérdésekre. Az egyik legjelentősebb munkájuk a Hapa Központ Reykjavíkban, amellyel 2013-ban Mies van der Rohe-díjat nyertek,

2019-ben pedig elnyerték az Európai Építészeti Díjat a fenntarthatóság, az élhetőség és a művészi megközelítés témaköreiben tanúsított elhivatottságukért.

Fotó: Henning Larsen Architects

Valóban sokat tesznek azért, hogy munkáik fenntarthatóak legyenek, és hogy az ember minél jobban visszataláljon a természetbe, amelytől az urbanizáció során részben vagy egészben elszakadt, ha egyáltalán volt valaha kapcsolata vele. Az irodának van külön fenntarthatósági részlege, aktívan részt vesz az éghajlatváltozással kapcsolatos konferenciákon, szakértői megbeszéléseken. Együttműködési megállapodást írt alá a Dán Műszaki Egyetemmel, számos doktorandusz vesz részt a fenntartható tervezéshez kapcsolódó kutatási projektekben azt vizsgálva, miképp tud a fenntarthatóság az épülettervezés minden fázisában megnyilvánulni.

A kutatási tapasztalataikat most egy úttörő tervben hasznosították: Fælledby névre keresztelték azt a lakónegyedet amelyben gyakorlatilag minden fából készülne, az egész koncepció középpontjába a természet közelségét állították. A helyszín egy régi szeméttelep Koppenhága külvárosában, és úgy tervezik, hogy a negyed 7000 lakos befogadására lenne alkalmas. A tervek elkészítésében Dánia legnagyobb tanácsadó cége, a MOE mérnökei és biológusai is közreműködtek, közösen azt is vizsgálták, hogyan lehet modern házat építeni úgy, hogy közben az állatok és a természet igényeit is szem előtt tartják. 

„A 18 hektáros  Fælledby tervezése kapcsán használt természet-motívum azt az elköteleződésünket jelzi, hogy úgy építenénk a természetes tájba, hogy közben egyensúlyt teremtünk a természet, az épületek és az emberek között – magyarázta Signe Kongebro, a Henning Larsen Architects munkatársa. – Az archetípusunk a vidéki falu, ennek segítségével egy olyan városrészt hoznánk létre, ahol a biodiverzitás és az aktív kikapcsolódás határozza meg az emberek és a természet közötti fenntartható kapcsolatot.”

Fotók: Henning Larsen Architects

A Henning Larsen Architects az elkészült lakóparkot három részre osztaná, így tenné a lakosok számára még befogadhatóbbá, emberléptékűvé a területet. Vizuálisan kicsit valóban olyan, mint három bukolikus falu: a népi hagyományokat behozzák a városba, hogy kiegészítsék velük a városi környezetet. Minden lakást teljes egészében fából építenének, így csökkentvén a fejlesztés szénlábnyomát. A három „falu” közé zöldfelületeket és művelhető földterületeket terveztek, itt nem levernék a fecskék és denevérek fészkeit, hanem inkább építenének nekik élőhelyet, a mesterségesen létrehozott tavak békák és szalamandrák otthonául szolgálna, ezekkel az intézkedésekkel is ösztönöznék a biodiverzitás növekedését.

Az építésziroda szerint a tervek elkészítésekor figyelembe vették a fiatalabb generációk érzékenységét is, akik sokkal tudatosabban állnak hozzá a környezeti kérdésekhez, mint akár a szüleik, és olyan otthont szeretnének maguknak, ahol minél nagyobb harmóniában élhetnek a természettel. A Fælledby fejlesztés ötletével megnyertek egy hazai tervpályázatot, amelynek kiírója a By & Havn ingatlanvállalat volt, az elkövetkezendő időkben a terv részleteinek finomításával foglalkoznak majd.

Forrás: Henning Larsen Architects, JAJA Architects




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Összhangban a természettel

Összhangban a természettel

Hivalkodástól mentes, nyeregtetős, földszintes családi ház, amelynek harmada kertre nyíló közösségi tér.

Kengo Kuma: A 21. század épületeinek fő alapanyaga a fa lesz

Kengo Kuma: A 21. század épületeinek fő alapanyaga a fa lesz

Az építész nagy utat járt be a posztmoderntől a fa építészetét megalapozó shakkei filozófiáig.

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

A FIFA szerint a Forest Green Rovers világ legzöldebb futballklubja lesz.
 

Hirdetés