Mi zajlik a felújított homlokzat mögött?

A Corvin Áruház átfogó műemlékvédelmi felújításáról már több ízben beszámoltunk. Legutóbb a „homlokzat átadó” ünnepségen jártunk, ahol lehullott az épületet éveken át elfedő lepel. Alatta pedig nem a korábbról ismert, megöregedett alumíniumburkolat, hanem az épület eredeti, klasszicizáló homlokzata mutatta meg magát a belvárosnak, és az erőteljes revitalizáción keresztülmenő Blaha Lujza térnek. Ez javarészt külső burok, az épület gyomrában még teljes gőzzel folynak a munkálatok. A színfalak mögött jártunk!
 


A Corvin Áruház félkész, átmeneti állapotában a múlt változatos rétegei rakódnak egymásra. Reiss Gábor 1926-os épülete, a 1929-ben hozzáépített hátsó traktus, a hatvanas évekbeli átalakítások, majd a 2000-es években beköltöző buli és közösségi funkciók lenyomatai az újonnan átadott részekkel vegyülve. Egy elegáns áruház, Budapest első mozgólépcsője, majd a pesti éjszakai élet meghatározó referencia pontjai rajzolódnak ki. De voltak itt ikonikus éttermek, mozi, a Magyar Posta galambkeltetője, a metró füstelvezetője, és még megannyi mellékszál, amikre többek között a Blaha Lujza téren installált plakátok reflektálnak a civilek szemszögéből. 


Mi készült el?

A díszes, földszínű homlokzat és a kicserélt nyílászárók mögött már megindult az élet. A Blaha felé nézve üzemel egy Spar, egy Libri és egy gyógyszertár. A főbejárat is megnyitotta a kapuit, itt egy art deco ihletésű, modern előcsarnok fogadja a látogatókat az ikonikus mozgólépcsőkkel és egy megmentett kazettás mennyezettel. A mozgólépcsők felfelé még egy lefüggönyözött építési területre futnak, lefelé a mínusz elsőn azonban már üzemel egy DM. Az enteriőr hangulatában a húszas évek eleganciáját hivatott napjainkba csempészni, amit Dukai István hatalmas műalkotása bont meg jótékonyan: kihipózott régi textíliák egymásra rakódásán jelenik meg az innovatív technológiával készült, kortárs formavilágú nyomat. 
 

Dukai István képeAz egykori Corvin tető


Mi történik most?

Az épület gyomra a tulajdonosok és az építkezést vezetők irodáin kívül egyelőre üres. Épp a „belek tisztítása” zajlik. Míg a külsőnél a megőrzés és a korhű visszaállítás volt a cél, addig a belső nem áll műemléki védettség alatt. Díszítéseit a hatvanas években jobbára elbontották, így egy-két megmenekített részleten kívül új lappal fog indulni. 

Az ország ha nem is első, de legalábbis az egyik legelső pillérvázas szerkezetéről beszélünk. A felfelé egyre karcsúbb pillérek meghökkentően vékony födémeket tartanak, amelyek hatalmas súlyokat bírtak és bírnak el a mai napig. A díszes homlokzat mögött ezért úgy tűnik, mintha egy ipari csarnok bújna meg, amit a felújításra váró lépcsőházak árnyalnak tovább: a húszas évekből származó kovácsoltvas korlátok, a fa lépcsők és a hatvanas évekből megmaradt barnás, retró mozaikok, amelyek a Corvin-tetős és MÜSZI-s élmények megérkezési pontjai voltak. A tetőn most átmeneti állapotok uralkodnak: új liftek készülnek, és egyszerre látszik a már felújított homlokzat és az egykori szórakozóhelyek lenyomata. 
 


Az épület hátuljában, a legfelső szinten, a Magyar Posta egykori galambkeltetője és különböző gépészeti egységek helyén jelentős pozitív átalakulás megy végbe: a kettébontott, sötét termet egybenyitották, és három új felülvilágítóval napozták be. Az Áruház egykori eldugott, alulértékelt része a Corvin Palace egyik leglátványosabbja lehet. Funkciója még nincs tisztázva.
 

 Az egykori galambkeltető  A régi lépcsőházak


A másik illusztris, a nagyközönség számára is látogatható tér a mozgólépcső mögött kerül kialakításra. A korábban üvegtéglákkal és savmart üveggel fedett, felülről természetes fényt kapó részről lebontották az időközben beépített álmennyezetet. Vissza fogják helyezni a restaurált kagylóstukkóit, valamint gipsznyomtatású technológiával újakat rekonstruálnak hozza. A savmart üveg visszakerül, az üvegtéglák helyére pedig egy alumíniumszerkezet kerül beépítésre. Pontos rendeltetés még itt sincs meghatározva.
 


Mi várható?

A következő ütemben a földszinten az épület hátsó traktusában, az egykori Jelen étterem helyén adnak majd át egy hatalmas kereskedelmi galériát. Az első szintre éttermeket terveznek, a felső szintekre pedig egy hotelt. Ennek átadását 2025-re ütemezik. A tulajdonosok és a műemlékvédelem között mindeközben folyamatos megy az egyeztetés és a matekozás. Például arról, hogy a kívülről teljesen rekonstruált, műemléki homlokzatot megbonthatja-e kortárs tetőbeépítés, amely Nyugat-Európában már rég bevett szokás.

A következő években fog tehát eldőlni, hogy a történelmi burok mögé, hogyan tud becsatornázódni az élet, és hogyan tud ma is a város fontos központjává válni a nagy múltú épület. Hogy tud együttműködni múlt és jelen? Milyen lesz az új közönség, és milyen új történetek rakódnak majd rá a Corvinra? Kíváncsian várjuk a következő lépéseket.

 

Corvin Palace | Web

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ma újranyitja kapuit a régi Corvin Áruház

Ma újranyitja kapuit a régi Corvin Áruház

Corvin Palace néven – ahol a múlt és a jelen találkozik

Minden szinten, szinte minden

Minden szinten, szinte minden

Sem háló, sem alumíniumburkolat nem takarja többé a Corvin Áruház homlokzatát

Városok – Tervezés – Ingatlanpiac

Városok – Tervezés – Ingatlanpiac

 Az urbanisztikai aktuális kérdései egy kötetben

Hirdetés