Impozáns, mégsem intruzív

A Litvániában épült brutalista lakóházat az Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners építészei szándékosan „belefojtották” az őt körülvevő növényzetbe. Az épület magasra törő konzolokkal, geometrikus tervezői érzékenységgel és kívül-belül karakteres anyagpalettával rendelkezik, a sok növény miatt azonban mégsem tűnik tájidegennek. 

 

 

„A megrendelőre nagy hatással volt Ricardo Bofill La Fábrica épülete, ahol az építész egy barcelonai cementgyárat alakított át irodái számára. Egy brutalista ipari épületet ágyazott be egy rendkívül zöld környezetbe. Pontosan ez a naturalista szemszög; a brutalista építészet és a természet kombinációja adta számunkra a tervezési lendületet. Azzal, hogy az épületet egy meglévő puha aljzatba helyeztük, hagytuk körülötte burjánzani a növényzetet, miközben új zöld bélést is ültettünk, az volt a célunk, hogy a házat belefojtsuk az őt körülvevő természetbe” – mondták el az építészek.

 


A ház Kaunas városának két világháború közötti villanegyedében található, és panorámás kilátással rendelkezik a körülötte lévő városi tájra. Az építményt a határoló főút két végéből közelítve, két, egymástól eltérő vizuális forgatókönyv tárul elénk: az otthon vagy belesüllyed a domborzatba, vagy éppen kiemelkedik abból. A lakóépület három szintből áll: az utca mentén egy garázsból, egy parkosított terasszal ellátott földszintből, és egy kubus alakú, konzolos első emeletből

 

 

Ez a táj fölé emelt első emelet, a természetre nyíló köralakú nyílászáróival lett az egyik legszembetűnőbb vonása az épületnek. Ezek az ablakok a nemrég lebontott tokiói Nakagin kapszulatorony homlokzati kialakítására emlékeztethetnek. A kerek ablakok motívuma azonban Kaunasban sem idegen, gyakran alkalmazták a két világháború közötti időszakban. Például a modernizmus egyik legikonikusabb kaunas-i épülete, Arnas Funkas  K. Donelaičio utcában tervezett háza volt az építészek egyik fő inspirációs forrása. 

 


A beton a belsőépítészetben is domináns elem: a falak, a mennyezet, a padló és a nappali lamellás válaszfala is a brutalista anyagból készültek. Belülről a homlokzatot átszúró kör alakú nyílások keretezik a környezetre nyíló kilátást, így a természet az enteriőrben is jelen van. Az épület tetejére napelemek sorát szerelték, hogy fenntartható módon tudja kielégíteni az otthon energiaigényének egy részét.

 

Forrás: Stirworld
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rövidfilm készült Goldfinger Ernő híres épületéről

Rövidfilm készült Goldfinger Ernő híres épületéről

A lakóház lakásszövetkezetként működik, az építész eszméjét követve a szerényebb jövedelműeknek biztosít otthont.

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

A Make America Great Again eufóriája elérte az épületeket is.

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Építészeti illúziók és városutópiák Örményországból, a Mai Manó Házban.

Hirdetés