150 az új 100

Idén Budapest 150. születésnapját ünnepli a Budapest100.

150 évvel ezelőtt, 1873-ban egyesült Pest, Buda és Óbuda városa, hogy aztán rohamtempóban fejlődésnek induljon az új főváros, Budapest. A százéves házakat ünneplő tradicionális hétvége ezért idén szintet lépett, a fővárossal egyidős, matuzsálem korú épületek nyitják meg kapuikat. Május 11-14-ig ünnepelhetjük együtt a 150 éves Budapest 150 éves épületeit a Budapest100 hosszú hétvégéjén. 

 

Múzeum krt. 27.

 

Az idei Budapest100 a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági, kulturális sokszínűségét mutatja be. A 150 éves házak közül 50 épület nyitja meg a kapuit a látogatók előtt. Közülük a legtöbb lakóház, de intézmények is készülnek eseményekkel, mint például a Szimpla Kert, a Rumbach zsinagóga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vagy a Batthyány-mauzóleum a Fiumei Úti Sírkertben.

 


A Budapest100 önkéntesei 3000 tervlapot lapoztak át, közel 300 épületet találtak 1872-73-as építési dátummal, közülük 225-öt tettek közzé a Budapest100 megújult honlapján, amelyekben még fellelhetők voltak építéskori részletek. E házak közül ötvenen jeleztek vissza; ők vesznek részt a programban, jellemzően a pesti oldalon, a régi Belváros területén – így idén nem kell hatalmas köröket róni Budapest-szerte az érdeklődőknek, Budán egyetlen épület nyitja meg kapuit a Széna téren, a listán is mindössze csak négy épület szerepelt a budai oldalról. A városegyesítés nem zajlott annak idején zökkenőmentesen, nagyon különböző karakterű három városról volt szó, és Buda, illetve Óbuda féltette identitását Pest hegemóniájától. Az építési pénz is Pestre ömlött az egyesítés idején, ahogy az a házak listájából látszik. Persze ez nem azt jelenti, hogy Budán illetve Óbudán ne lennének öreg házak, sőt! De vagy régebbiek, vagy jóval később épültek. 

 

Múzeum krt 27.Baross u. 6.

 

A 2023-as Budapest100 megnyíló épületei mind léptékükben, mind dekorációjukat tekintve szemmel láthatóan különböznek a korábbi években látogatható, az eklektika periódusában épült társaiktól. Szűkebb udvarok, alacsonyabb oldalszárnyak, kevesebb dekoratív részlet, más anyaghasználat jellemzi őket. Koruknál fogva az állapotuk is sokszor gyengébb, ugyanakkor nemesebb anyagokkal, részletekkel találkozhatunk – még ha egy-egy letört vörösmárvány lépcsődarab formájában is. Az aládúcolt lépcsőházak, kipótolt öntöttvas korlátok azonban gyámolított mivoltukban még inkább artisztikus látványt mutatnak. A kövek között itt is nő virág, és az olykor kopár falakért kárpótolnak a szövevényes történetek, melyek az eltelt 150 év alatt a falak között zajlottak.

Olyan kuriózumokra bukkanhatunk közvetlenül az Operaház háta mögött, mint vízzel teli gyűrűs kút az udvaron, persze mohával benőve, ahogy az dukál. A Lázár utcai épület csillagos ház volt, de az Opera dolgozói, akik ide jártak át rendszeresen az asztalosműhelybe, „kibulizták”, hogy csak a ház fele essen ilyen besorolás alá, az a rész, amit az Opera használt, mentesült. Az ortodox zsidó lakók hagyományai miatt élénk kékre festett nyílászárókra nézett az egy ideig egy Dohány utcai házban élő Mikszáth Kálmán otthona. A Baross utcai ház udvarán meglepő módon zöld lombok alatt pihenhetünk, és mivel a régi Pest iparos vállalkozói építteték és lakták a korszak házait, az ő mindennapjaik is feltárulnak majd. Ezek, és az egyesítés korának egyéb érdekességei is szerepelnek majd abban a kiadványban, melynek megjelenése nyárra várható. 

 

Dohány u 28.Dohány u 28.

 

A négynapos fesztivál workshopokkal és születésnapi bulival kezdődik a három városrészben (május 11.), sétanappal folytatódik (május 12.), majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul (május 13-14.). A négy nap során a látogatók részt vehetnek vezetett épületbejárásokon, interaktív közösségi programokon, kiállítást látogathatnak, beszélgethetnek a lakókkal és az önkéntesekkel, koncertet hallgathatnak, és felfedezhetik az egyidős létükre is ötvenféle épület különlegességeit. A legtöbb ház a gyerekeknek is készül külön programmal. A programok többsége magyar nyelvű, de a nemzetközi közönség is találhat érdekes elfoglaltságot. A programok többsége előzetes jelentkezés nélkül látogatható, a regisztrációköteles eseményeket a szervezők külön jelölik. Ezekre érdemes minél előbb jelentkezni az esemény honlapján, mert hamar betelnek.

 

Lázár u 20.Dohány u 28.


Az idei Budapest100 megvalósítását Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

A nyomtatott programfüzet elérhető a Kortárs Építészeti Központban, az OSA Archívumban és más kijelölt helyeken. A többi helyszínről és az esetleges programváltozásokról a szervezők a Budapest100 honlapján és social media felületein tájékoztatnak. 

 

 

Sétára fel, és addig is, míg a séta indul, nézegessetek képeket a Főváros régiségéről a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapest mint szintézis, avagy a városegyesítés metafizikája

Budapest mint szintézis, avagy a városegyesítés metafizikája

URBANUM meets OCTOGON – Kulcsár Géza írása az aktuális Budapest 150 tematikánk kapcsán.

A városegyesítés sokszínűsége | Budapest100

A városegyesítés sokszínűsége | Budapest100

A 150 éves budapesti házak ünnepe május 11. és 14. között

150 az új 100

150 az új 100

Idén Budapest 150. születésnapját ünnepli a Budapest100.

Hirdetés