Hirdetés

Három tematikus útvonal Budapest (és környéke) legizgalmasabb kulturális kincsei között.

A népszerű városi sétákat szervező Imagine Budapest három új kalandra hívja a sétálni vágyókat a fővárosban: nemrégiben megjelent Útmutató füzeteikkel önállóan járhatunk be három tematikus útvonalat Budapest (és környéke) legizgalmasabb kulturális kincsei között, trükkös feladványokat oldhatunk meg, és felejthetetlen élményeket gyűjthetünk – mindezt Kerekes Kata gyönyörű illusztrációi teszik még élvezetesebbé!

 

Az Imagine 2008 óta szervez tematikus városi sétákat, amelyek során máskülönben zárt ajtók mögé, titkos helyekre és a város „kulisszái” mögé is bepillantást engednek évente több tízezer ember számára. Különleges módon nálunk ezek nem is elsősorban turisztikai célú programok – sétálóik főképp helyi kultúrafogyasztó érdeklődők, akik szeretnék megismerni a város mélyebb rétegeit, titkos helyeit és az azokhoz kötődő, kevesek által ismert történeteket.

A covid időszakának egy szerencsés hozadéka, hogy más szabadidős elfoglaltság híján ezidő alatt rákaptunk a sétálásra, kirándulásra, és sokan bizony „úgy is maradtunk”. A természetben eltöltött pillanatok és a tartalmas városi séták nagy rajongójaként örömmel fedeztem fel az Imagine új kiadványsorozatát, az Útmutatót, amely vezetett csoportos túrák helyett önálló kalandozásra hív és ebben szolgál túravezetőként egy-egy hosszabb, fél napos kiránduláson. A kis füzetekben rejtvények is helyet kapnak, melyek megoldása vezeti el a sétálót egy-egy utolsó, titkos helyszínre! 

 

Fotó: Bomo Art BudapestFotó: Imagine BudapestFotó: Imagine Budapest

 

A Buda környéki legendák keretében Budaörstől Zsámbékig, Etyektől Pátyig olyan helyeket ismerhetünk meg, amelyek nemcsak szépek, de elképesztő történeteket őriznek! Olyanokat, amelyek egyszerre szórakoztatóak, érdekfeszítőek és izgalmasak, ugyanakkor árulkodóak: észrevétlenül rengeteget mesélnek el a korról, amelyben megszülettek. Szereplőiken keresztül — akár kitalált, akár valós személyek — sok mindent megtudhatunk a korabeli szokásokról, hétköznapokról és ünnepekről, veszedelmekről és örömteli pillanatokról. Segítségükkel megelevenedik a történelem: családok életébe pillanthatunk be, vallási hagyományokat ismerhetünk meg, és közben óhatatlanul is közelebb kerülünk a környékhez, melyben létrejöttek. 

 

Fotó: Bomo Art Budapest & Imagine Budapest

 

A Retró Budapest rejtvényfüzet a 20. század második feléből származó épületek és helyszínek felfedezésére hív. Közkedvelt városi pontok, ikonikus épületek mellett szinte teljesen ismeretlen helyeket és azok különleges történeteit is felfedezhetjük. Momkult, Körszálló és a MOME új campusa – hogy csak néhányat említsünk a sokszínű útvonal állomásai közül – biztos, hogy különleges lesz ez az a túra is!

 

Fotó: Imagine Budapest

Fotó: Bomo Art Budapest

Fotó: Imagine Budapest

 

Személyes kedvencem mind tematikájában, mind megjelenésében a Legendák Pesten című füzet, melyből ismerős belvárosi helyszínekhez kapunk lélegzetelállító történelmi anekdotákat és pletykákat. Parfümillatú hölgyek, keménykalapos urak után eredve, cselédpletykákat és csendőrsztorikat kihallgatva elevenednek meg különös alakok és hétköznapi figurák történetei a belváros utcáin és terein színes korrajzzá állva össze. Miközben a ma forgatagában sétálunk, képzeletünkben láthatjuk, ahogy a középkori városfal helyére lakóházak épülnek, ahogy az egykori poros utcákból csillogó bevásárlónegyed születik és az elegáns urak és hölgyek ügyeiket intézik a világvárossá alakuló Pesten. Szinte hallani a villamosok, a fiákerek hangját, a piaci kofák és rikkancsfiúk kiabálását. Érezni, ahogy fejlődik, szebbé és ismerősebbé válik a város – így ér össze a múlt és a jelen.

 

Fotó: Bomo Art Budapest

Fotó: Imagine Budapest

 

Az Útmutató rejtvényfüzetek kaphatók az Imagine Budapest irodájában és weboldalán, valamint a Bomo Art Budapest üzleteiben

 

 

IMAGINE | Web | Facebook | Instagram


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Energiatudatos, egyedülálló árnyékolók az Archishade-től

Energiatudatos, egyedülálló árnyékolók az Archishade-től

A beépített termékek elhozzák a mindennapi luxust.

Finom harmóniák
  • 2021-12-13 13:00
  • Deco

Finom harmóniák

A nagy alapterületű belvárosi lakás fordított életutat járt be: tágas tereit és tiszta alaprajzi szervezését kortárs felújítása révén nyerte vissza, ami során letisztult, koherens, egyedi enteriőrök jöttek létre. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.

Időtlen és sármos
  • 2021-12-06 11:00
  • Deco

Időtlen és sármos

A belváros szívében, ahol békeidőben gyönyörű épületek között, hangulatos kávézókban és éttermekben nyüzsög az élet, egy tágas polgári lakás kapott kortalan, stílusos belső tereket.

Hirdetés