A több mint 40 designer alkotásait felvonultató kiállítás október 3-9. között várja a látogatókat a Bálnában.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megrendezett, ingyenesen látogatható 360 Design Budapest kiállítás október 3-9. között 31 hazai és több mint 10 regionális tervező darabjait állítja ki. Az idei évben a történetmesélést, az edukációt és a digitalizációt középpontjába helyező, számos nemzetközi elismerést, köztük a Red Dot-díjat is elnyert rendezvény világhírű tervezők keynote előadásaival, kerekasztal-beszélgetésekkel és a korábbi évekhez hasonlóan „Meet the Designer” programmal várja a design iránt érdeklődőket a Bálna Budapest épületében. 


A hazai és regionális tervezőket bemutató 360 Design Budapestre érkező designdarabok a 2022-es évben is hangsúlyosan képviselik a fenntartható formatervezés iránti törekvést. A koncepció középpontjában ezúttal a múlt és a jövő, a digitális és a fizikai tér összefonódása és kapcsolódása áll. A magyar designerek és feltörekvő tehetségek alkotásai mellett ezért a 3D-terveket is külön kategóriában nevezhették az innovatív termékek megálmodói.

A formabontó kreációk rendhagyó módon csak és kizárólag digitális formában, LED-kivetítőkön tekinthetők meg. A kiállítás látogatói ebből a különleges virtuális térből léphetnek át a fizikai kiállítótérbe. A történetmesélés és az idősíkok kapcsolódásáról pedig a designtörténeti szekcióban tudhatnak meg többet a látogatók. 
 

„Különösen fontosnak tartottuk, hogy az egyes szakterületek prominens szervezeteivel együtt felhívjuk a figyelmet a különböző művészeti ágak mindenkori összefonódására. A 360 Design Budapest így idén is az Art Market Budapesttel szoros együttműködésben jött létre, amely partnerség fő eleme az Inside Art & Design program, amelynek keretében világhírű tervezők előadásai és kerekasztal-beszélgetések hallgathatók majd meg. A kiállítás koncepciójának célja, hogy megmutassa, fontos kihasználni az iparművészeti örökségből származó tapasztalatot, a régiós együttműködési lehetőségeket és a technológiát, amelyek újabb és újabb ötletekkel gazdagítják a design világát” – fejtette ki a koncepció mögött meghúzódó gondolatmenetet a kiállítás megnyitóján Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

A regionális szakmai szervezetek – mint a LuCreate Design Development Foundation, Czechdesign, Budapest Design Week, Art Market Budapest, Iparművészeti Múzeum – mellett olyan nemzetközi elismerésnek örvendő sztártervezők látogatnak el a kiállításra keynote előadóként, mint Piero Lissoni, korunk egyik legkiemelkedőbb építésze és designere, valamint Draga Obradovic és Aurel K. Basedow, a Baxter olasz bútorgyártó vezető tervezőpárosa. 

A szakmai zsűri döntése alapján a kiállításon helyet kapó 31 designmárka – amelyből 14 az Ügynökség design LAB mentorprogramjában is részt vett – darabjait exkluzív tárlatvezetés keretében mutatja be saját szemszögén keresztül Dr. Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője, Osvárt Judit, az ELLE Decoration főszerkesztője, valamint Vitáris Iván, az Ivan & the Parazol együttes frontembere. További tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők Bonta Gáspár, a 360 Design Budapest programigazgatójának kíséretében, akihez az esemény csütörtöki napján Piero Lissoni is csatlakozik. 
 

 Bonta Gáspár tárlatvezetése

A programok sora kiegészül még a HFDA Academy kerekasztal-beszélgetésekkel is. Ezek célja a szakmai párbeszéd és a tudásmegosztás ösztönzése a kreatívipar szereplői között, olyan platformot biztosítva a szektor iránt érdeklődők számára, amelynek köszönhetően elmélyíthetik tudásukat az aktuális ágazati kérdéseket illetően. A Kollaboráció, mint az innováció mozgatórugója című beszélgetésen a Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB inkubációs programjának keretében támogatást nyert gyártó-tervező párosok osztják meg a közös munka során szerzett tapasztalatokat, figyelembe véve a designtudatos vállalkozások szerepvállalását és innovatív eszközhasználatát. A Metszéspontok: Art & Design angol nyelvű, nemzetközi vendégek részvételével megvalósuló beszélgetés keretében pedig a művészet és a design területeinek különbözőségeit, átfedéseit és egybefonódásait járják körbe a résztvevők. Az Art Markettel együttműködésben az Art Photo Budapest 2022 alkalmából egy olyan fotóválogatás készült, amelyben azoknak a vezető magyar fotósoknak a képeiből szerepel néhány, akik életművében a divatfotó és a fotóművészet közötti átjárás vagy inkább összefonódás látványosan tetten érhető.

„A nemzetközi együttműködések és a különböző ágazatokból érkező szereplők közötti párbeszéd és tudásmegosztás az esemény hosszútávú céljait szolgálja, amelyek között Magyarország regionális designközponti szerepének erősítése, a hazai designmárkák nemzetközi piacra lépésének elősegítése, valamint a magyar és a regionális formatervezők ismertségének növelése szerepel. A design, ahogy az épített örökségeink, a természeti csodáink és a gasztronómiánk, ugyanúgy hozzájárul az országimázs formálásához. A kulturális érdeklődés nemcsak egyre erősebb utazási motiváció, hanem elősegíti a hazánkba érkező turisták itt tartózkodásának meghosszabbítását és a minőségi élményszerzést. A Magyar Divat & Design Ügynökség 2018-as megalakulása óta töretlenül támogatja a divat és design hazai képviselőit a nemzetközi sikerek és szélesebb körű ismertség elérésében. Nagy örömmel tölt el minket, hogy a 360 Design Budapest nemcsak a látogatók, de a szakma által is nagyfokú elismertségre tett szert az indulása óta eltelt mindössze három év alatt” – tette hozzá Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.


A 360 Design Budapest a korábbi évek során a Red Dot-díj elnyerése mellett számos nemzetközi designversenyén ért el kiemelkedő helyezést; az A’ Design Award & Competitionben két kategóriában is dobogóra jutott, továbbá a 11. Global Eventex Awards díjátadón Virtual Expo kategóriában arany, míg Art Event kategóriában bronz elismerésben részesült közel 600 pályamű közül. 

Az esemény honlapján részletes információ érhető el a kiállítókról és a programokról, amelyekre a regisztráció ingyenes.
 

360 Design Budapest | Web | Facebook | Instagram
MDDÜ | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szombaton nyílik a VI. TEXHIBITION

Szombaton nyílik a VI. TEXHIBITION

Finn és magyar textilművészek kiállítása a FUGÁ-ban.

Körforgás az egyenes labirintusban

Körforgás az egyenes labirintusban

A 360 Design Budapest kiállításon jártunk.

Hirdetés