A székelyföldi város is csatlakozik az Európa kulturális fővárosa programsorozathoz.

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatba. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a virtuális térben a harminc éve testvérvárosi kapcsolatokat ápoló két megyeszékhely elöljárói.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az interneten közvetített aláírási ceremónia keretében elmondta: Veszprém nemcsak önmaga számára nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet. Azt tűzte ki célul, hogy a magyar kultúrát közvetítse Európa felé. Ezért előbb a balatoni régió településeivel, majd a címért folyó versenyben alulmaradt Debrecen és Győr, most pedig a határon túli magyar kultúrát megjelenítő Sepsiszentgyörgy önkormányzatával kötött együttműködési megállapodásokat. 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett rá, hogy a székelyföldi város is megpályázta 2015-ben a kulturális fővárosi címet, de a szakértői bizottság végül Temesvár pályázatát választotta. Az akkori pályázatban leírt programok egy részét szeretnék most Veszprémmel együttműködve saját költségvetésükből megvalósítani. A polgármester úgy vélte, Székelyföld szép, kulturális arcának a megmutatásával szeretnék lebontani a magyarokkal, székelyekkel szembeni előítéleteket.

Az aláírási ceremónián védnöki minőségben vett részt Navracsics Tibor kormánybiztos, korábbi EU-biztos, aki elmondta: az Európa kulturális fővárosa program azért jött létre, hogy hidat verjen a városok között, hogy közelebb hozzon egymáshoz közösségeket, hogy így járuljon hozzá az európai identitás kialakításához, vagyis „szándékaink szerint 2023-ban Veszprém mellett egy kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa kulturális fővárosa tud lenni.”

A két város között már az 1970-es években kulturális kapcsolatok alakultak ki a színházaik együttműködése által. Ez a kapcsolat teljesedett ki az évtizedek során, és vezetett el a testvérvárosi, majd a kulturális fővárosi együttműködésig.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Családi ház a veszprémi sziklák alatt

Családi ház a veszprémi sziklák alatt

A Veszprémi Építész Műhely egy műemlék épület maradványainak felhasználásával tervezett családi házat.

Portugál kisváros Veszprém nyomában

Portugál kisváros Veszprém nyomában

A portugáliai Faro 2027-ben lenne Európa Kulturális Fővárosa.

Egy troll metamorfózisai Veszprémben

Egy troll metamorfózisai Veszprémben

Az Európa Kulturális Fővárosa év szervezői várnak történeteket és képeket a Húszemeletesről.

Hirdetés