Olasz kurátorral indul a design LAB program 2023-ban A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2023-ban ismét elindítja a tervezők és a gyártók kollaborációját elősegítő inkubációs programját. Idén a tradíciók és innovációk keresztezése kerül a fókuszba: az Ügynökség ezúttal a nemzetközi kortárs design kiemelkedő alakjával, Rossana Orlandi-val működik együtt a program során. A design LAB curated by Rossana Orlandi programra a jelentkezés április 16-val elindult.


A design LAB inkubációs program elsődleges célja, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői, a gyártók és a tervezők között, illetve erősítse és korszerűsítse a hazai gyártói hátteret. A programnak köszönhetően tehetséges tervezők ötletei találkozhatnak professzionális gyártókkal, és közösen egyedi termékeket alkothatnak a kreativitás, spontaneitás és sokoldalúság mentén.
 


Az immár negyedik alkalommal induló program elismertsége évről évre növekszik a hazai kreatív szakma szereplői között. Az elmúlt években számos sikeres kollaboráció keretében több tucat versenyképes, innovatív termék született, amelyek a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt megállják helyüket. Az MDDÜ a program zárását követően is kiemelt figyelmet fordít a párosok fejlődésére, legfőbb célja a magyar iparági szereplők lehetőségeinek bővítése, az iparág versenyképességének növelése és az ágazat exportjának ösztönzése.

„Az MDDÜ-nél működésünk során folyamatosan figyeljük a szakmai változásokat, a piaci trendeket és igényeket, hogy a lehető legoptimálisabb támogatást tudjuk nyújtani az iparági szereplők számára. Az idei alkalommal a design LAB programunkat is ennek mentén alakítottuk át, szeretnénk még szélesebb körű láthatóságot és exportlehetőséget biztosítani a kollaborációk számára, amelyhez elengedhetetlen a nemzetközi szemlélet. A negyedik design LAB során ebben professzionális segítségünk lesz: a program a kortárs nemzetközi formatervezés legendás alakja, Rossana Orlandi együttműködésével jön létre”

– fejtette ki a design LAB programról gondolatait Forintos-Szűcs Anita.

Az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese hozzátette:

„Úgy gondolom, a közös munka nem csupán megtiszteltetés, de elismerő visszacsatolás Ügynökségünk munkájára, a tehetséges hazai iparági szereplők termékeire és a magyar designiparra egyaránt.”


Rossana Orlandi a program teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be, szakmai támogatásával segíti a kiválasztott gyártó-tervező párosokat, valamint támogatja a megvalósítási folyamatokat. Szakmai tapasztalata által olyan tervek és a program végén termékek tudnak készülni, amelyek nemzetközi szinten is helytálló minőséget képviselnek. Az MDDÜ programja ezáltal megújult elnevezéssel tér vissza: design LAB curated by Rossana Orlandi néven veszi kezdetét. A program során kiemelt szempont lesz a magyar kultúra és a hagyományok megőrzése, egyidőben a nemzetközi elvárásoknak való megfeleléssel.

„A Magyar Divat & Design Ügynökség egyik fontos célja, hogy támogassa a hazai márkák nemzetközi piacra lépését. A Rossana Orlandival kötött stratégiai partnerségünk ehhez a törekvéshez járul hozzá. Az ilyen együttműködéseknek köszönhetően a magyar tervezők munkái nemcsak helyet kapnak a nemzetközi design eseményeken, hanem reflektorfénybe is tudnak kerülni a nagyközönség előtt. A megjelenés révén betekintést engedünk a kortárs designszemléletünkbe, valamint a kulturális örökségünkbe is és erősíteni tudjuk az országimázst. Úgy gondolom, hogy a közös munkával egy újabb lépést teszünk afelé, hogy Magyarország a régió meghatározó design központjává váljon”

– hangsúlyozta az együttműködés stratégiai jelentőségét Jakab Zsófia, vezérigazgató.
 


A negyedik design LAB a jelentkezés és a kiválasztás folyamatában is hoz változásokat, idén a tervezőké lesz az első lépés, hogy az április 16-án közzétett felhívásra termékötleteikkel jelentkezzenek. A jelentkezéseket Rossana Orlandi vezetésével egy kurátori csapat értékeli. A kiválasztott tervekkel az érdeklődő gyártók az MDDÜ weboldalán találkozhatnak majd, és vehetik fel a kapcsolatot a profiljuknak leginkább megfelelő és az általuk leginkább izgalmasnak vélt tervezőkkel. A program második szakaszában a gyártó-tervező párosok már közösen adják le a megvalósítási tervvel kibővített anyagukat.
 


A tervezői felhívás, a jelentkezés és további információk az alábbi linken elérhetőek.


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Együtt fejleszti a hazai divat- és designipart az MDDÜ és a HEPA

Együtt fejleszti a hazai divat- és designipart az MDDÜ és a HEPA

A megállapodásnak köszönhetően a magyar iparági szereplők hosszú távú szakmai támogatásban részesülhetnek.

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Elkészültek az MDDÜ által indított első design LAB program párosainak szériaérett alkotásai.

Kilenc magyar márka a Milano Fashion Weeken

Kilenc magyar márka a Milano Fashion Weeken

Őszi-téli kollekciókat mutatnak be.

Hirdetés