Vaszary, Gulácsy, Aba Novák – a Róma - Budapest tárlaton a legnagyobb festők műveit állítják ki

Hamarosan megnyitja kapuit a Róma-Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában. A néhány hétig nyitva tartó ingyenes tárlat olyan műalkotásokat mutat be, amelyek többségét magángyűjtemények őrzik, így a széles publikum soha, vagy csak nagyon ritkán láthatja őket. Többek között Aba-Novák Vilmos, Patkó Károly, Gulácsy Lajos, Vaszary János kivételes, Itália ihlette művei kerülnek a kiállítóterekbe. A képek többsége színes, életigenlő, olaszos életérzést hordoz, és jól reprezentálja Róma és Olaszország hatását a magyar művészetre. 

 

 

 Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb összművészeti tárlatát. Február 22-től öt teljes héten át ingyenesen látogathatják az érdeklődők a Róma-Budapest kiállítást. Több száz négyzetméteren mintegy 100 képet, szobrot és műtárgyat állít ki a galéria. A műkincsek nagy része magántulajdonban van, ezért a közönség ritkán, vagy szinte soha nem csodálhatja meg őket.  

A tárlat megnyitását több éves kutatómunka előzte meg. Egy exkluzív, hiánypótló kötet is készült, amelyben a kiállított képek fotóit, valamint a korabeli illusztrációkat neves művészettörténészek által írt tanulmányok kísérik. A kiállítás premierjén mutatják be az új tanulmánykötetet, amelyet Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál írtak.  A tipográfia - stílusosan - olasz betűtervező munkája.

 

 

 

 

 

„Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogy hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé. Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. A Római Magyar Akadémián számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával” - mondta el Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze. 


 
A kiállításon látható lesz Aba-Novák Vilmos 1930-as Kikötő című monumentális műve, amely a Virág Judit Galéria aukcióján évekkel ezelőtt 110 millió forintért kelt el. A színes, jó hangulatú, kivételes szépségű festmény a kiállítás egyik leglátványosabb darabja. 
 Aba-Novák Vilmos: Kikötő

Gulácsy Lajos Olaszországban találta meg önmagát, élete jelentős részét ott töltötte. A mostani kiállításon egy 1904-ben készült, igazi reneszánsz hangulatú női aktot csodálhatnak meg az érdeklődők a festőtől. Gulácsy Lajos művészetét újra nagyra értékeli a szakma, nemrégiben életműkiállítását láthattuk a Magyar Nemzeti Galériában. 

 Gulácsy Lajos: Harmathullás

A Róma - Budapest kiállításon nem csak festmények, hanem egyéb műtárgyak is láthatóak lesznek, többek között Sztehlo Lili eredetileg a városmajori templomba készült üvegablaka is. A kétméteres ablakot a Virág Judit Galéria restauráltatta, hogy a magyar egyházi művészet gyöngyszeme teljes pompájában fogadja a látogatókat.  

Sztehlo Lili: Angyali üdvözlet
 
Vaszary János művei is rendre 100 millió forint feletti áron kelnek el. Vaszary imádta Olaszországot, az itáliai hangulatot, strandokat, városokat. Ezt a lelkesedést bárki átérezheti, aki rápillant a Pincio Rómában című, 1936-ból származó rendkívül életvidám festményre, amely a nagyvárosi életképfestészet egyik gyönyörű példája.
 Vaszary János: Pincio Rómában

A Virág Judit Galéria különleges tárlatán a fentiek mellett többek között Batthyány Gyula, Kontuly Béla, Márffy Ödön, Patkó Károly és Scheiber Hugó alkotásait is kiállítják 2024. február 22. és március 28. között
Az ingyenes kiállítás február 22-én nyitja meg kapuit a Virág Judit Galériában.

 

Forrás: sajtóanyag


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eklektikától a brutalizmusig

Eklektikától a brutalizmusig

Védett budapesti épületek a FUGA szeptember 14-én nyíló kiállításán.

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Challenging Futures – Kiállítás a MOME Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjának nyertes munkáiból.

Architectural being | Kőszeghy Flóra

Architectural being | Kőszeghy Flóra

Kőszeghy Flóra építész-képzőművész munkáiból nyílik kiállítás Budapesten, a Fest;tisztít Galériában

Hirdetés