Hirdetés

A NASA ezzel ünnepli az űreszköz 30. születésnapját.

A Föld körül keringő Hubble űrteleszkóp 30. évfordulója alkalmából a NASA elindított egy új funkciót a weboldalán, amellyel megnézheted, hogy milyen fotót készített az űrteleszkóp a születésed napján. Az űreszköz 1990 óta a nap 24 órájában készít képeket a bolygókról, csillagokról és galaxisokról.

Az űrteleszkópot 1990. április 24-én indították a Kennedy Űrközpontból Discovery űrrepülőgéppel az STS–31 küldetés keretében. Sebessége 8 kilométer/szekundum, kb. 10 perc alatt bejárja az Egyesült Államokat.

A szerkezetet egy 2,4 méter átmérőjű főtükörrel látták el, teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter, tömege 11,1 tonna. Az ultraibolyától kezdve a látható tartományon keresztül az infravörösig képes érzékelni a beeső fényt, hetente 120 gigabyte adatot állít elő. 

Az új funkcióval nem feltétlenül azt láthatjuk, amit a pontos születési évünkben rögzített, de megmutatja a legérdekesebb fotót, amelyet a születési napon készített. A hónap és nap megadásával már gyönyörködhetsz is a képben, az alkalmazást ide kattintva érheted el.

Forrás: NASA.gov 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

100 modern magyar épületet tett közzé a MÉSZ

100 modern magyar épületet tett közzé a MÉSZ

Az adatbázis elindításának alapját a Magyar Építőművészet (MÉ) 1958–1979 között megjelent számai adják.

Absztrakt képek mesélnek 2020 legfelkapottabb témáiról

Absztrakt képek mesélnek 2020 legfelkapottabb témáiról

Vida Gergely fotós tízes listát készített a tavalyi év leggyakoribb kereséseiből, majd 600-1200 fotó felhasználásával egy-egy képbe sűrítette ezeket.

A Főfotó standja nyerte a Best Booth By Artmagazin díjat

A Főfotó standja nyerte a Best Booth By Artmagazin díjat

A stand Varga Marietta munkáit mutatja be, akinek korábbi Octogon-címlapokat is köszönhetünk. 

Hirdetés