Hirdetés

A NASA ezzel ünnepli az űreszköz 30. születésnapját.

A Föld körül keringő Hubble űrteleszkóp 30. évfordulója alkalmából a NASA elindított egy új funkciót a weboldalán, amellyel megnézheted, hogy milyen fotót készített az űrteleszkóp a születésed napján. Az űreszköz 1990 óta a nap 24 órájában készít képeket a bolygókról, csillagokról és galaxisokról.

Az űrteleszkópot 1990. április 24-én indították a Kennedy Űrközpontból Discovery űrrepülőgéppel az STS–31 küldetés keretében. Sebessége 8 kilométer/szekundum, kb. 10 perc alatt bejárja az Egyesült Államokat.

A szerkezetet egy 2,4 méter átmérőjű főtükörrel látták el, teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter, tömege 11,1 tonna. Az ultraibolyától kezdve a látható tartományon keresztül az infravörösig képes érzékelni a beeső fényt, hetente 120 gigabyte adatot állít elő. 

Az új funkcióval nem feltétlenül azt láthatjuk, amit a pontos születési évünkben rögzített, de megmutatja a legérdekesebb fotót, amelyet a születési napon készített. A hónap és nap megadásával már gyönyörködhetsz is a képben, az alkalmazást ide kattintva érheted el.

Forrás: NASA.gov 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Biennálé extra

Biennálé extra

A Giardini pavilonjai egy profi fotós szemével

Szubjektív Petőfiség

Szubjektív Petőfiség

Fotós látlelet a magyar társadalomról

Építészeti cikk nincs építészeti fotográfia nélkül

Építészeti cikk nincs építészeti fotográfia nélkül

Augusztusban az építészeti fotográfia a témánk az OCTOGON online-on

Hirdetés