Újragondolták és -tervezték az 1946-os Vespa robogót.

A nagy műgonddal átalakított klasszikus Fiat 500-asról nemrég számoltunk be, most pedig bemutatjuk a projekt ikertestvérét: Giulio Iacchetti ipari formatervező egy 1946-os Vespát alakított át letisztult, minimalista stílusban. És a lényeg itt is ugyanaz, mint a Fiatnál: a robogó elektromos hajtást kapott.

Iacchetti a Vespampere névválasztással is összekötöttea múltat a jelennel, mi pedig – noha látjuk, hogy a „veterán jármű+elektromos hajtás” kombó jó eséllyel pillanatok alatt sabloneljárássá válik –, egyelőre örömmel nézzük a házasság újabb és újabb szüleményeit.

Iacchetti értőn nyúlt a klasszikus robogóhoz: az idővel egyre testesebbé váló Vespák helyett egy korai koraszkba nyúlt vissza, a régi vonalak felismerhetőek maradtak, de kicsit finomodtak,

az egész koncepció meghatározó része volt megidézni Olaszország háború utáni dicső időszakát, az ipari nagyhatalommá válás éveit.

Amiért pedig külön értékeljük a Vespampere-t, hogy nem csak az elektomos hajtás emeli be a jelent a felfrissített fémkasztni alá: a beépített okostelefon-tartó azonnal tölteni kezdi a mobilt, egyúttal az esőtől is megóvja. Mi több, a telefon kijelzője egyben a műszerfal is, egy app segítségével láthatjuk a szokásos alapvető mutatókat (sebesség, töltöttség, lámpák állapota, stb.).

Számos forma megidézi az erdeti design-elemeket (első lámpa, konzolos hátsó ülés), míg a visszapillantóba integrált irányjelzőért külön jó pont jár. És ami a legfontosabb: ha empatikusan, minden részletet alaposan kidolgozva nyúlnak hozzá egy-egy klasszikushoz, akkor ugyanúgy megszerethetjük őket ma is. 

Fotók: Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az elektromossá alakított veterán autó az év nagy húzása

Az elektromossá alakított veterán autó az év nagy húzása

Elektromos hajtással tesz jövőbiztossá veterán autókat a Garage Italia kreatív ügynökség. A milánói cég nemcsak visszahozza a klasszikus autók szellemiségét, de fenntarthatóvá és még szórakoztatóvá is varázsolja őket.
Vissza a toszkán gyökerekhez
  • 2019-05-23 09:00
  • Deco

Vissza a toszkán gyökerekhez

A Monteverdi Hotelbe szerelmes lesz mindenki, aki szereti a rusztikus és a kortárs ötvözetét.

Farkas Anna doktori disszertációja Red Dot: Best of the Best díjat nyert

Farkas Anna doktori disszertációja Red Dot: Best of the Best díjat nyert

A munka az univerzumról megszerzett tudásunk alapjait lefektető női tudósok előtt tiszteleg.

Hirdetés