Hirdetés

Újragondolták és -tervezték az 1946-os Vespa robogót.

A nagy műgonddal átalakított klasszikus Fiat 500-asról nemrég számoltunk be, most pedig bemutatjuk a projekt ikertestvérét: Giulio Iacchetti ipari formatervező egy 1946-os Vespát alakított át letisztult, minimalista stílusban. És a lényeg itt is ugyanaz, mint a Fiatnál: a robogó elektromos hajtást kapott.

Iacchetti a Vespampere névválasztással is összekötöttea múltat a jelennel, mi pedig – noha látjuk, hogy a „veterán jármű+elektromos hajtás” kombó jó eséllyel pillanatok alatt sabloneljárássá válik –, egyelőre örömmel nézzük a házasság újabb és újabb szüleményeit.

Iacchetti értőn nyúlt a klasszikus robogóhoz: az idővel egyre testesebbé váló Vespák helyett egy korai koraszkba nyúlt vissza, a régi vonalak felismerhetőek maradtak, de kicsit finomodtak,

az egész koncepció meghatározó része volt megidézni Olaszország háború utáni dicső időszakát, az ipari nagyhatalommá válás éveit.

Amiért pedig külön értékeljük a Vespampere-t, hogy nem csak az elektomos hajtás emeli be a jelent a felfrissített fémkasztni alá: a beépített okostelefon-tartó azonnal tölteni kezdi a mobilt, egyúttal az esőtől is megóvja. Mi több, a telefon kijelzője egyben a műszerfal is, egy app segítségével láthatjuk a szokásos alapvető mutatókat (sebesség, töltöttség, lámpák állapota, stb.).

Számos forma megidézi az erdeti design-elemeket (első lámpa, konzolos hátsó ülés), míg a visszapillantóba integrált irányjelzőért külön jó pont jár. És ami a legfontosabb: ha empatikusan, minden részletet alaposan kidolgozva nyúlnak hozzá egy-egy klasszikushoz, akkor ugyanúgy megszerethetjük őket ma is. 

Fotók: Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Enzo Mari, az olasz design meghatározó alakja

Meghalt Enzo Mari, az olasz design meghatározó alakja

A legrangosabb olasz designdíj négyszeres győztese 88 évesen halt meg.

Híd helyett alagúttal kötné össze Szicíliát és a szárazföldet az olasz kormány

Híd helyett alagúttal kötné össze Szicíliát és a szárazföldet az olasz kormány

Tenné mindezt az uniós helyreállítási alapból. 

Egy hónap alatt elkészült a torinói konténerkórház

Egy hónap alatt elkészült a torinói konténerkórház

A nyílt forráskódú projektet Carlo Ratti és Italo Rota építészek tervezték.

Hirdetés