A Fuzzy Earth (Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes) kiállítása a K11 LABOR-ban.

A Fuzzy Earth kollektíva legújabb installációja, az unfortunate yet brave species a kihalt Rapa Nui (Húsvét-szigeti) ökoszisztéma biológiai feltámasztásának kísérletét és annak etikai következményeit vizsgálja. Megnyitó február 17-én a K11 Laborban!


A Fuzzy Earth a Húsvét-sziget ökoszisztémájának történetét dolgozza fel új kiállításán. A Húsvét-szigetet benépesítő Rapa Nui társadalom közel nyolcszáz év leforgása alatt a kihalásig sodorta a sziget növény- és állatvilágának egyes fajait, mely végül saját népük és kultúrájuk végéhez is vezetett. Patkányt tenyésztettek, építettek, vallási rituáléikat tartottak, túlnépesedtek, éheztek, majd a kannibalizmus felé fordultak. A problémák láncolatában fontos szerepe volt a sziget őshonos kókuszpálma fajának, a Paschalococos disperta pálmának, amely 1650 körül tűnt el a pollenrekordból. A pálma egykori létezését csupán a tavak medrében talált pollenek, a barlangok mélyén feltárt kókuszhéjak és az üledékekben megbúvó mikroszkopikus növényi maradványok bizonyítják.
 

 


Ma a kutatók a faj feltámasztásának esélyeit vizsgálják: a talált leletek és korunk technológiai vívmányai már elegendőek lehetnek arra, hogy a Rapa Nui pálmát megújult formában viszontláthassuk.

Van-e értelme azonban feltámasztani egy fajt, ha annak eredeti környezeti adottságai már nem léteznek? Ki dönti el, hogy melyik faj érdemel örök életet?

A Fuzzy Earth által feltámasztott pálma egyaránt idézi a halál és az újjászületés, a megbánás és a vágyakozás gondolatát, a civilizáció lejtmenetét és az ember képességeinek, hatáskörének (látszólagos) növekedését. A fa rituális ajánlásként és új, fantasztikus teremtményként keresi helyét a világban.
 


A Fuzzy Earth kollektíva tagjai – Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes – az építészet, design, művészet, mezőgazdaság, kertészet és technológia határterületén alkotnak. A spekulatív design és a kritikai gondolkodás módszereinek alkalmazásával, terek, tárgyak és események tervezésén keresztül vizsgálják a természet és a technológia kapcsolatát.
 

Kurátor: Viski Noémi
Megnyitó: 2023. február 17. 19:00
Zenei performansz: Esteban de la Torre
 

Esteban de la Torre az EJTECH kétszemélyes formáció egyik tagja, ahol hang- és médiaművészként tevékenykedik nagyméretű installációk, hiperfizikai felületek és programozható anyagok létrehozásán. A Fuzzy Earth kiállításmegnyitóján zenei performanszában a Rapai Nui ökoszisztéma morajlását idézi meg.
 


A kiállítás megtekinthető március 9-ig.
További információk: Fb-esemény
 

Kacsolódó események: 

Február 25-én 17:00-tól a kiállítótérben a Fuzzy Earth kollektíva egy közös vacsorára invitál minket, melyen különböző fogásokat osztunk meg egymással. A fogások mindegyike új történeteket tár fel a globális kereskedelem és a mezőgazdaság kapcsolatáról.

Március 7-én 17:30-tól a Fuzzy Earth tart tárlatvezetést a kiállításon.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Feminin és maszkulin tervezői attitűdökről szeretek gondolkodni”

„Feminin és maszkulin tervezői attitűdökről szeretek gondolkodni”

Interjú Gedeon Tekla építésszel, a Fuzzy Earth kreatív praxis társalapítójával.

Ki dönti el, hogy melyik faj érdemel örök életet?

Ki dönti el, hogy melyik faj érdemel örök életet?

A Fuzzy Earth (Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes) kiállítása a K11 LABOR-ban.

És a szörnyeteg visszatér | Fuzzy Earth

És a szörnyeteg visszatér | Fuzzy Earth

A Fuzzy Earth kiállítása a PINCE-ben.

Hirdetés