A 360 Design Budapest kiállításon Temesi Apol RAWfiction munkája is megtekinthető.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) rendezvénysorozata, a Fashion & Design Autumn keretében október 4-én megnyílt 360 Design Budapest kiállításon tíz regionális alkotó mellett huszonnyolc hazai formatervező munkái láthatók, négy különböző kategóriában. Az MDDÜ és az OCTOGON magazin együttműködésében megvalósuló cikksorozatban kategóriánként egy-egy tervezőt mutatunk be a következő napokban. Ezúttal Temesi Apollal beszélgettünk.

Temesi Apol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen diplomázott műveszettörténészként, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA és MA képzésén, textiltervező szakon folytatta tanulmányait. A diplomázást megelőző évben, 2013-ban kezdett el struktúratervezéssel foglalkozni, ami nemcsak váratlan örömforrás volt a számára, de a nemzetközi TechTextil versenyen Micro Architectura díjat is nyert vele, később pedig ennek folytatásaként hozta létre első, igazán látványos LAMBSKIN elnevezésű sorozatát. Jelenleg a MOME Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Kutatási területe a helyreállító nyersanyag-centrikus tervezés. 

„Tervezőként a természetes, megújuló nyersanyagokra, valamint a textilipar okozta mai kihívásokra fókuszálok. Munkáimban a regionális ipari gyapjú maradékok másodlagos életét járom körül” – mondta el Temesi Apol. 

RAWfiction innovatív anyagfejlesztésével, melyben 100% gyapjú akusztikai paneleket fejleszt, 2018-ban beválogatták a Climate-KIC klíma-innovációs Accelerator programba, ahol további díjakat és támogatásokat nyert el, 2019-ben Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjas volt, 2020-ban a Climate-KIC Retrofit nemzetközi építőipari klíma-innovációs versenyen kapott elismerést.

„A RAWfiction nyersanyagalapú fejlesztés a textilipar számára terhet jelentő gyártási maradékokat helyezi új kontextusba. Fókuszálva a gyapjú feldolgozhatóságára, meglévő fizikai és kémiai tulajdonságainak mélyreható tanulmányozásával olyan funkció mentén élesztem újra, ahol a legjobban tudja kamatoztatni előnyeit. Egy saját gyártástechnológia kidolgozásával a gyapjú visszaforgatásával, újrapréselésével olyan egyedi megjelenésű belsőépítészeti burkolatokat hozok létre, melyek kiváló zengést csillapító hatással rendelkeznek. Mivel a gyapjú önoltó anyagként viselkedik, az akusztikai burkolatok a tűzvédelmi elvárásoknak is megfelelnek” – mondta el Apol.

A fejlesztést a cirkuláris tárgytervezés és a természetes, megújuló nyersanyagforrások tárgyi kultúránkba való beemelése inspirálta. Apol kiemelten fontosnak tartja a nyersanyagok tudatos alkalmazását, melyen keresztül egészségesebbé alakíthatjuk közvetlen környezetünket, miközben a természet és az ember kapcsolatának helyreállításához is hozzájárulhatunk.

A RAWfiction moduláris akusztikai burkolat eddig ismert sík felületű elemeit a háromdimenziós mintaalakítás lehetőségével kezdte el bővíteni. Ennek köszönhetően a belső terek változó és változtatható fényforrásai, fény-árnyék játékkal kiegészülve további változatos megjelenést biztosítanak a magas minőségű zengést csillapító fali paneleknek. A RAWfiction legfrissebb panelsorozatát a 360 Design Budapest kiállítás „Környezet- és Anyagtudatos Design” kategóriájában mutatják be.

Render: Császár Zsófi

Nyersanyag-centrikus tervezőként Apol a fenntartható tárgytervezés olyan elengedhetetlen kritériumait tartja szem előtt, mint a cirkularitás, a lokalitás és az anyag-forma-funkció együttesének életciklushoz való igazítása. A „360 Design” számára az ebben a szellemiségben való tudatos tervezői munkát jelenti. „A hasonló szellemiségű tervezőkkel együtt megrendezett 360 Design Budapest kiállítás pedig széles és gazdag palettán teszi kézzelfoghatóvá az érdeklődők számára, a tárgyi kultúránk fenntartható paradigmaváltásának lehetőségét” – jegyezte meg Apol.

 

Még több fotóért katt a képgalériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A textilipar fellegvására

A textilipar fellegvására

A Techtextil, a Texprocess és a Heimtextil Summer Special: újraindítják a világ textilipari szakvásárait Frankfurtban.

Új kontextusban a textilipar számára terhet jelentő gyártási maradékok

Új kontextusban a textilipar számára terhet jelentő gyártási maradékok

A 360 Design Budapest kiállításon Temesi Apol RAWfiction munkája is megtekinthető.

Hirdetés