Új év, újra felpörög az építőipari és design-szakvásárok időszaka. Idén - az év első felében megnyíló szakmai rendezvények közül - a LIGHT+BUILDING-et előzi meg talán a legnagyobb várakozás. A hagyományoknak megfelelő módon a szakkiállítást lebonyolító Messe Frankfurt és magyar partnere, a BD-EXPO Kft. az osztrák fővárosba szervezett úgynevezett pre-press sajtótájékoztatót, amin a magyar újságírók mellett a régió vezető szakmai orgánumai is képviseltették magukat. Az idei sajtótájékoztatónak a sztártémája a jövőkutatás és a megatrendek megismerésének lehetősége volt.   

 

A világítástechnika és az épületvillamosság vezető világvásárának felvezetéseként az előző, 2022 őszére halasztott LIGHT+BUILDING kiállítás számadatait ismerhették meg az újságírók. A folytatásban a 2024-re várható előzetes kiállítói aktivitásról, emelkedő számokról, valamint a frankfurti vásárhelyszín pavilonfejlesztéseiről kapott tájékoztatást a hallgatóság Johannes Möller, Light+Building szakvásár igazgatójának, illetve Dominique Ewert, Light+Building szakvásár marketingigazgatójának előadásában. A szakmai oldal képviseletében Stefan Ehinger, a Német Elektromos és Informatikai Szakmai Szövetség, a ZVEH igazgatója beszélt a kivitelezők, épületgépészek, villamosmérnökök, épületvillamossági fejlesztők előtt álló kihívásokról. 

A prezentációkból világosan kitűnt, hogy az iparág szereplői komolyan veszik az elmúlt időszak és a jelen “turbulens”, gyorsan változó eseményeit a fenntarthatóság, a technológia, illetve a társadalom, a politika területén. A design világában egyre több szó esik a jövőt meghatározó trendek megismerhetőségéről. A design szakma képviselői számára jól ismert a trendelőrejelzések, kutatások úttörőjének, Lidewij Edelkoort neve, aki az elmúlt évtizedekben megteremtette a kortárs designon, technológia kutatáson, kulturális antropológián alapuló gyakorlatot, ami a világ számos kutató és trendelőrejelző intézete számára szolgált kiindulópontként. A tervezők, gyártók és fejlesztők számára stratégiai kérdés, hogy a társadalom valóságos igényeire, a felhasználók összetett funkcionális, életmód és esztétikai igényeire rezonáló fejlesztések történjenek.  

Az Almanac Palais Hotel konferenciatermében lévők számára a sajtótájékoztató csúcspontját valószínűleg annak a kutatásnak az ismertetése jelentette, amit a Messe Frankfurt rendelt meg a jövőkutatásban, trendlőrejelzésben szakmai tekintélyt szerzett Zukunftsinstitut tanácsadó cégtől. A kutatás mögötti “miértekről” Iris Jeglitza-Moshage, a Messe Frankfurt technológiai vezérigazgató-helyettese így vélekedik:  

„A nemzetközi seregszemlékkel az iparág részének tekintjük magunkat, ezért összefogtunk a frankfurti jövőkutató intézet szakértőivel a hosszú távú perspektívák felmérésére. A társadalom és a gazdaság egészét érintő változásokból az épületgépészet területére levezetett trendtérkép támpontként és útmutatásként hivatott szolgálni és arra használjuk, hogy meghatározzuk és rendezzük a partnereinkkel és a gyártókkal közösen az egyes iparágakat meghatározó változásokat.”

A Zukunftsinstitut jövőkutató intézet átfogó, megatrendeket felvonultató térképének kidolgozásában figyelembe veszik a gazdaság és a társadalom minden területét jelentős mértékben érintő megfigyeléseket és hosszú távú változásokat. Olyan helyzetértékelésekről és leírásokról van szó, amelyek nagy valószínűséggel jelentős hatással járnak a jövőben. Ebből kiindulva a jövőkutató intézet a Messe Frankfurt számára elemezte, hogy a tizenkettő megatrend közül melyek befolyásolják kifejezetten az épületgépészet területét. Az eredmény egy egyedi útmutató a jövő épített világához.  

„A Messe Frankfurt rendkívül érdekes eset, ugyanis kétféle perspektívában jelenik meg: egyrészről rendezvényeket szervez, tehát a kiválasztott témáknak egyfajta tárolója. Másrészről a vásártársaság a tartalomhoz, tehát a saját vevőik sajátos tartalmához és témáihoz kötődik, ezért kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy feltérképezze és megfigyelje a létező trendeket”

– olvashatjuk Raphael Shklarektől, a jövőkutató Zukunftsinstitut módszertani és elemzési vezetőjétől.

„Egyrészről az volt a feladat, hogy megvizsgáljuk, miként készül a jövő változásaira az építési technológiák területe, másrészről elemeztük, hogy hosszú távon mi az, ami a kiállítók számára meghatározó.”

Az egyedi trendtérkép az épületgépészet területére vetítve elemzi a vásártársaság számára, hogy a megatrendek térképének mely állomásai befolyásolják kiemelten az épületgépészet jövőjét. Ezen kívül felismerhetjük az egyes trendek közötti kölcsönhatásokat.


Az intelligens városok az innovatív építési technológiákra alapoznak. A céljuk az, hogy megfeleljenek a lakótér és az infrastruktúra bővítési igényeinek, egyúttal pedig magas életminőséget biztosítsanak. Erre a célra különböző technológiákat vehetnek igénybe: például az épületek intelligens vezérlését, a megújuló energiaforrásokat, a hálózatba kapcsolt mobilitást és a digitális igazgatási rendszereket. Emiatt az épületgépészet is beágyazódik a szélesebb körű összefüggésekbe. A technológiát előtérbe helyező városok nem csupán modern infrastruktúrát kínálnak, hanem munkahelyeket is az egyes ágazatokban. 

Az építési technológiának döntő szerepe van az okos városok fejlesztésében, de az infrastruktúra és az okos városhoz kapcsolódó környezet is lényeges. A meglévő helyiségek többcélú vagy csökkentett helyigényű, sűrített hasznosításával rugalmasabb és hatékonyabb a kihasználás. A lakásterület csökkentése és a moduláris életkörnyezet is olyan elképzelés, amivel mind a statikai adottságokat, mind a belső tereket jobban lehet adaptálni a mindenkori igényekhez. Az épületek és az eszközök az IoT „dolgok internete” alapú összekapcsolással gyűjtik, és a mesterséges intelligencia alkalmazásával elemzik és összesítik az adatokat például a közlekedési áramok optimalizálására vagy az energia-felhasználás intelligens szabályozására. Valamennyi városlakó életminőségének emeléséhez egy holisztikus, a demográfiát meghaladó megközelítésre van szükség, amely lehetővé teszi a kellemes életet a technológia kellős közepén a valós digitalizációban. 

Az iparág jövőjét új építésű és meglévő épületek digitalizációja, valamint az egyes rendszerek villamosműködésre történő átállítása alapozza meg. Ezekkel az alapvetéssekkel foglalkozik 2024. március 3 -8. között a Light + Building szakvásár négy kiemelt témaköre, amit a jövőkutatás és trendelemzés eredménye alapozott meg. 
 


1. TÉMA: „Connectivity” kiemelt témakörében, ahol az egyes szakiparok sikeres összekapcsolása a lényeg, ami egyúttal biztosítja az alapokat az erőforrások kíméletes felhasználásához. 

2. TÉMA: Az épület-állomány fenntarthatóságát elősegítő rendszereket és megközelítéseket helyezik előtérbe a második kiemelt téma, a „Sustainibility” esetében. Ebbe a körbe tartozik a megújuló forrásból termelt energia tárolása és a hatékony energia-gazdálkodás. A fenntarthatóságnak emellett fontos szerepe van az anyagok, valamint a gyártástechnológiák körében is. 

3. TÉMA: A „Work + Living” a közlekedéssel, a lakóterekkel és munkahelyekkel, az üzemekkel és értékesítési helyekkel szemben támasztott igények megváltozásával és ezek városépítési összefüggéseivel foglalkozik. A munkahelyektől – legyen szó akár az otthoni, irodai vagy ipari épületben történő munkavégzésről – az okos otthonokon át az okos épületekig mindent a rugalmas használat alapján alakítanak ki. 

4. TÉMA: Ez a témakör mindenekelőtt a fénnyel és a világítással design és esztétikai szempontból foglalkozik. A világítótestek a 2024/25-ös szezont meghatározó formatervezési trendjeit a bora.herke.palmisano stíluskutató iroda elemezte. A kutatók előadások és az ezeket kísérő trendbemutató keretében ismertetik, hogy a küszöbön álló szezon stílusvilágát milyen színek, formák és anyagok határozzák meg. Az előadásokat a 3.1-es vásárcsarnokban, a Design Plaza területén láthatjuk és hallhatjuk, közvetlenül az egyes kiemelt témák bemutatása mellett. 
 


 

Light + Building – A világítástechnika és az épületgépészet vezető világvására, amelyet 2024. március 3-8. között rendeznek meg Frankfurtban. 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Barabási Albert-László hálózattérképével ünnepel a Nature

Barabási Albert-László hálózattérképével ünnepel a Nature

A 150. születésnapját ünneplő magazin hálózattérképéhez a magyar kutató és csapata szolgáltatta az adatokat.

Hirdetés