November 17-én 150 éves a főváros, lesz bőven hová menni

2023-ban Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünnepeljük, aminek kapcsán a novembert az OCTOGON Online-on is elsősorban a fővárossal kapcsolatos témáknak szenteljük. A mostani hét, a hónap harmadik hete fokozottan a jubileum vonzásában telik, ami november 17-ére, a nagybetűs születésnapra fut ki. Ennek kapcsán Budapest szerte változatos programokkal készülnek, a félmaratontól kezdve a kvízesten át, filmvetítésekig és kiállításokig. Alább a szerkesztőségünk programajánlója következik.
 


 

Divat & Város kiállítás | Kiscelli Múzeum

 

A Kiscelli Múzeum átfogó kiállításon tárja a közönség elé Budapest divattörténetének legutóbbi 150 évét. A Divat & Város című tárlat nemcsak a város fejlődésének állomásait mutatja be, hanem azt is, hogyan alakította és tükrözte a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait, és milyen szerepet játszott a város identitásának formálásában.

A kiállítás az 1873-tól 2023-ig terjedő időszakot öleli fel és mintegy 250 tárgyat tartalmaz, amelyek felidézik, hogyan fonódott össze a divat és a nagyvárosi élet az évek során. Történelmi-politikai események, a technológiai fejlődés, az életmód változásai és a divat fejlődése mind-mind megjelennek a tárlat darabjaiban. Több mint 120 teljes öltözék, divatkiegészítők, dokumentumok és más különleges tárgyak elevenítik fel a múlt különböző korszakait a Kiscelli Múzeum barokk romtemplomában.
 

Időpont: 2023. november 17.  2024. április 14.
Helyszín: Kiscelli Múzeum
Kurátor: Dr. Szatmári Judit Anna

 

 Sosemvolt Budapest. Tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből | Pesti Vigadó

Milyen lenne a Duna-korzó magasházakkal? Hogy mutatna egy francia felhőkarcoló a Budapest Sportcsarnoknál? Milyennek képzelték a fővárosi metrót az ötvenes években? Hogy nézne ki a világ legnagyobb zsinagógája Újlipótvárosban?


A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ tárlata, a Sosemvolt Budapest több mint 170 gondolatindító tervvel, makettel, fotóval és videóval érzékelteti, milyen is lehetett volna a város, ha a történelem másképp alakul. Bár mindegyik kiállított tárgy „papíron maradt," mégsem tekinthetők haszontalannak: pontosan érzékeltetik saját koruk társadalmi, kulturális és gazdasági adottságait, politikai lehetőségeit és építészeti minőségét.

A főként a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) saját gyűjteményéből válogató tárlat többek között Tálos Gyula utópisztikus vízióit, Istvánffy Mária mozgó pályaudvarát, Gregersen Hugó felhőkarcoló-terveit vagy a nemrég elhunyt Nagy Tamás Regnum Marianum-emlékművének gyönyörű rajzait is bemutatja.
 

Időpont: 2023. november 16. – 2024. február 11. 
Helyszín: Pesti Vigadó, az MMA székháza, Vigadó Galéria
Kurátor: Kovács Dániel

 Fénysugárút Fényinstalláció | Városháza sétány

 

A születésnapi ünnepségek kapcsán az emberek birtokba vehetik a Városháza udvarát, valamint november 17-én és 18-án 17:00-től 22:00-ig a látogatók egy fényből szőtt folyosón haladhatnak majd át, amelyet többek között az Inota Fesztivál szervezői, Besnyő Dániel és Kálmán Mátyás terveztek. 

Az intelligens robotlámpák segítségével létrehozott tér- és fényinstalláció egyedi atmoszférát teremt a város szívében. Az útvonalat egy hangélmény kíséri, amelyben a város zajait lehet fedezni. A fények által megteremtett, mozgásélményt előidéző hatások reflektálnak Budapest sokszínűségére és dinamikájára. A 150. születésnap alkalmából a Városháza falainak 150 pontja kerül megvilágításra. 
 

A fényinstalláció ingyenesen látogatható. 

Fényinstalláció: Besnyő Dániel, Kálmán Mátyás, Varga Balázs
Zene: Pfitzner Áron

 Budapest Napja | BTM Vármúzeum

 

Megújult kiállítással és a főváros 150. születésnapját ünneplő programsorozattal készül a BTM Vármúzeum, november 18-án. Ezen a napon nyílik meg az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás, aminek kapcsán régészek és múzeulógusok tartanak majd előadásokat és tárlatvezetést. Emellett a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó, a család minden tagjának szóló szórakoztató és ismeretterjesztő események is várják a különböző korosztályokat. Kézműves foglalkozások, színházi előadások, koncertek, és egy közel 200 éves nyomdagépet is ki lehet próbálni. 
 

Helyszín: BTM Vármúzeum
Időpont: november 18
A részletes program: ITT

 Budapest. Az első aranykor | Magyar Nemzeti Galéria

Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből (1903–1912)


A Magyar Nemzeti Galéria és a Fortepan digitális fotóarchívum együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte. 

A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira bukkant. A tárlat ebből az anyagból mutat be egy izgalmas válogatást. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt.
 

Időpont: 2023. november 15. – 2024. február 18.
A kiállítás kurátora: Virágvölgyi István, Török András

 
Forrás: sajtóanyagok
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapest jövője a mesterséges intelligencia szerint

Budapest jövője a mesterséges intelligencia szerint

Fővárosunk 2073-ban – ChatGPT és Midjurney víziók

Hova menjünk a héten? | Kedvenceink Budapest születésnapi programsorozatából

Hova menjünk a héten? | Kedvenceink Budapest születésnapi programsorozatából

November 17-én 150 éves a főváros, lesz bőven hová menni

Találkozzunk ma a Lánchídon!

Találkozzunk ma a Lánchídon!

Változatos programok és utcazenészek színesítik a pénteki átadást

Hirdetés