Nemzetközi szociális design konferencia a MOME-n a válságok és katasztrófák kezeléséről

Aszályok, éhínség, háború és globális felmelegedés, mindezek mindennapjaink valóságává váltak. De hogyan terelhetnénk mégis pozitívabb irányba ezeket a folyamatokat? A 2023-as Social Design Network konferencia fókuszában a válságok, vész- és veszélyhelyzetek kezelése áll, legyenek azok természetiek vagy társadalmiak. A szociális design eszköztárának segítségével reális megoldási alternatívákhoz juthatunk, és kedvező változásokat indíthatunk el, erről tudhatunk meg többet az On the Verge: Design in Times of Crisis című nemzetközi konferencián a MOME-n, november 9-10-ig. 

A konferencia idei témája, a „Design a válság idején” (Design in Times of Crisis) azt vizsgálja, hogy a tervezés hogyan reagál a válságokra, és hogyan alakítja a válságokkal kapcsolatos felfogásunkat különböző tevékenységek és beavatkozások mentén. Négy különböző szempontból vizsgálja a területet, a válságok megértése, a válságok és a közösség kapcsolata, a válság és az oktatás kapcsolatán keresztül, valamint a jó gyakorlatok tükrében.  


A kétnapos esemény első napján, november 9-én, az úgynevezett Activation Day-en a résztvevők magyarországi civil szervezetekkel végezhetnek műhelymunkát. A Levegő Munkacsoport, a Migration Aid és a Menhely Alapítvány bevonásával végzett workshopokon valódi helyi és globális problémákat vizsgálnak meg, és keresnek válaszokat a nemzetközi résztvevők. A tiszta levegő, a háború vagy egyéb krízis miatt otthonukat elvesztő gyerekek beiskolázása, vagy a kérdés, hogy hogyan vonható be több önkéntes egy-egy civil szervezet munkájába, mind olyan aktuális kérdések, melyekre egyre sürgetőbb működő, gyakorlati megoldásokat kidolgozni.  
 


November 10-én, a konferencia második napján világhírű szakemberektől hallhatunk keynote előadásokat. Délelőtt Indy Johar, építész, 00 és a Dark Matter Laboratories alapítója tart előadást, akinek a nevéhez több közösségi vállalkozás létrehozása fűződik, így az Impact Hub Westminster, és az Impact Hub Birmingham, a Wikihouse vagy az Open desk. A Dark Matter tereplaboratórium a radikális civil társadalmak, városok, régiók és települések intézményi infrastruktúrájának kiépítésére összpontosít. Johar azon dolgozik, hogy hogyan érhető el interdiszciplináris együttműködések keretében olyan rendszerszintű változás, mellyel a globális kihívások ellen küzdhetünk, legyen az a városok vagy a design demokratizálása.

A délutáni előadást The Design Uncommons: Undisciplining Design in Social Systems címmel hallhatjuk Josina Vink, a The Oslo School of Architecture and Design docense, valamint a Center for Connected Care (C3) designvezetőjétől. Vink kutatása azt vizsgálja, hogy a design hogyan hozhat létre mély és jelentős változásokat az egészségügyi- és ellátórendszerekben a társadalmi struktúrák átalakításával.   
 

A konferenciát a Social Design Network szervezi, melyet a MOME Innovációs Központ Social Design Hubjának kezdeményezésére több egyetem közösen alapított 2020-ban, célja pedig a szociális design tudásbázisának erősítése. A hálózat hozzájárul a terület oktatásának és kutatásának globális előmozdításához, keretein belül világszerte elismert kutatók, oktatók és gyakorlati szakemberek dolgoznak. A rendezvény angol nyelvű, a konferenciát a MOME Alapítvány „Global Voices at MOME” kezdeményezése és a British Council mellett a Cumulus Assocation, a Corvinus Science Shop, a Yunus Emre Intézet, valamint a L'Office és a Budapest Helps workshop támogatta.  


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két nívódíjat is kapott napokon belül a MOME-campus

Két nívódíjat is kapott napokon belül a MOME-campus

Az ingatlanfejlesztési után az építőipar nívódíjat is bezsebelte a Market-csoport fejlesztése.

A MOME megújítja a közösségimédia-jelenlétét

A MOME megújítja a közösségimédia-jelenlétét

Az egyetem nemzetközi ambícióihoz igazodva újul meg Facebook, Instagram és LinkedIn oldala.

A karbantartóra is jut reflektorfény a MOME-n

A karbantartóra is jut reflektorfény a MOME-n

A Humans of MOME sorozatban Pap Kálmán is elmondja a történetét.

Hirdetés