Szilágyi Dóra a MOME Utópia 2050 című kurzusára készült háztartási gépe, tej otthoni körülmények közötti előállítására.

Szilágyi Dóra, a MOME Kerámiatervezés szakos hallgatója egy olyan tárggyal állt elő a tavaly ősszel megrendezett Utópia 2050 című kurzusra, ami néhány évtized múlva akár mindannyiunk otthonában jelen lehet majd, mint tömeggyártott háztartási készülék.

A MOME Utópia 2050 című kurzusán a feladat egy olyan tárgy tervezése volt, melyet a 2050-es évek magyarországi otthonaiba képzeltek el a hallgatók. Erre válaszul készült el Szilágyi Dóra FILK the floral milk című munkája. „A 2050. évre vonatkozó prognózisok szerint a Föld lakossága megközelíti a 10 milliárd főt. A hatalmas embertömeg által generált élelmiszerkereslet – ezen belül pedig a hús- és tejtermékek iránti igény – végzetes módon terheli meg az ökoszisztémát. A jelenlegi nagyüzemi állattartás, mind az okozott környezeti károk, mind az egyre több, állatról emberre terjedő kórokozó felbukkanásával fenntarthatatlanná vált. Emiatt elkerülhetetlen az étkezési kultúránk megreformálása, illetve új technológiák meghonosítása. A tárgytervezés koncepciójához olyan alapanyag gyártási gyakorlatokat kerestem, melyek alternatívát mutatnak a nagyüzemi állattartásra” – olvasható Szilágyi Dóra leírásában, akinek FILK fantázianevű otthoni tejtermelő bioreaktorának ötletét a kaliforniai székhelyű Perfect Day startup által kifejlesztett innovatív gyártástechnológia adta.

A startup egy speciális élesztőgomba fajból álló mikroflórába ültetett szarvasmarha DNS-t. Az így létrehozott rekombináns DNS laboratóriumi körülmények között, szénhidrátok hozzáadásával képes a tehéntejjel megegyező savó és tejfehérje előállítására, ami azért lényeges, mert ez a két összetevő határozza meg a tej ízét és állagát. Ehhez pedig elképzelte, hogy ami ma még csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, miért ne lehetne 2050-ben már otthon a konyhapulton is.

„Fikciós feltevésem az volt, hogy ezek a tárgyak a jövőben már mindannyiunk otthonában fellelhetőek lesznek, és új értelmet adnak a ’háztáji’ fogalmának. Így született meg a FILK - konyhai tejtermelő bioreaktor terve. A FILK elsősorban nem egy szoborszerű designtárgy, hanem praktikus tömegtermék, ami jól tisztítható, kis helyigénnyel bír, és négyfős család tejfogyasztását képes fedezni. A laboratóriumi esztétika rájátszik a kémiai “kotyvasztás” folyamatára, ami ez esetben génmódosított hozzávalókkal történik. A tárgy felső részét a porcelán tápanyagtartály képezi, alatta csapszerkezet vezeti a folyadékot a kapszulában tárolt mikrolflóra tenyészethez, amin keresztül az alsó üvegbe már a friss tej csöpög le.”

Szilágyi Dóra
Kerámiatervezés MA1
2020. ősz
Projektnév: FILK the floral milk
Látványtervek: Barkóczi Máté
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ha életben akarunk maradni a városban

Ha életben akarunk maradni a városban

Május 12-én, csütörtökön rendezik meg az Urban Upcycling Meetupot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 

„A jó designhoz egy csapat kell”

„A jó designhoz egy csapat kell”

Interjú Jurgen Bey-jel!

Hirdetés