Hirdetés

Vajon melyik a legrégibb magyar étterem? 

Napjainkban egymás után nőnek ki a földből a divatosabbnál divatosabb éttermek, miközben vannak olyanok vendéglátóhelyek, amelyek 12 évszázaddal ezelőtt nyitottak ki, és mind a mai napig működnek. A történelem és a gasztronómia kedvelőinek egyaránt érdekes lehet az az infografika, amelyet az amerikai pénzügyi szolgáltató cég, a NetCredit készített el a közelmúltban a még mindig működő, koros-kortalan vendéglőkről. 

A gasztronómia bibliájának számító Larousse Gastronomique enciklopédia szerint az első klasszikus éttermet Párizsban nyitotta egy Boulanger nevű vendéglős 1765-ben, aki kezdetben a kor hagyományaihoz hűen kizárólag húslevest kínált a vendégeinek. A közhiedelem szerint a raguk és a levesek voltak az egészség megőrzői, így ezért sem meglepő, hogy az akkori étkezdékben a kor céhes szabályai szerint csak "erőleveseket" lehetett felszolgálni.

Ekkor jött a lázadó Boulanger, aki a levesei mellett ürühúst is kínált a vendégeinek, amelyért kezdetben megbüntették, majd végül engedélyezték az étlapja bővítését, és hozzá kötik az étterem szó eredetét is. 

Európai legrégebbi éttermei
A vendéglátás, mint tevékenység természetesen sokkal régebbi, mint az étterem szó megjelenése a köznyelvben, a NetCredit pedig most egy infografikára rakta az ősi felszolgálóhelyeket. Láthatjuk a világ legrégebbi éttermét, az osztrák Sankt Peter Stiftskulinarium-ot, amelynek megalakulása 803-ra datálható, és bár a világ tíz legrégibb étterméből nyolc Európában található, a többi kontinensnek is van mire büszkének lennie: Afrika legrégebbi vendéglátóhelye a tunéziai El M’Rabet, Kolumbiában a bogotai La Puerta Falsa, míg Kína legöregebbje a Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House, amelyet 1153-ban alapították. Ehhez képest Észak-Amerika veterán vendéglátóhelyei gyakorlatilag újnak tűnnek, hiszen az első hivatalos vendéglátó egységet egy William Mayes nevű kalóz alapította 1673-ban.

Magyarország doyenje a Százéves Étterem, ahol már lassan 190 éve megy a dínom-dánom. 

A térképen vannak szürke foltok, az adatok ugyanis nem tekinthetők teljesen hitelesnek, mivel kizárólag az interneten kutattak az éttermek után. Ha valamely országról nem találtak adatok, azt az infografikán szürkével jelölték. Előfordulhat az, hogy bár Afrikában a tunéziai éttermet tekintik a legrégebbinek, létezhet olyan líbiai vagy szudáni vendéglő, amely az online térben teljesen láthatatlan, nincs sem weboldala, sem közösségi média jelenléte.

Forrás: NetCredit
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gyöngytyúk magassarkúban
  • 2020-04-23 10:00
  • Deco

Gyöngytyúk magassarkúban

A Börze egy olyan multifunkciós kávéház és étterem, ahol reggeltől estig zajlik az élet.

Íme a Laurel Budapest étterem, ami Év Lakberendező Teamje díjat ért!
  • 2020-03-12 09:00
  • Deco

Íme a Laurel Budapest étterem, ami Év Lakberendező Teamje díjat ért!

Az elismerést a Z.ESTILO stúdió nyerte el a Laurel Budapest étterem belsőépítészetével.

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Sokakat megzavartak egy új budapesti étterem képei, amiket egy orosz belsőépítész készített.

Hirdetés