Max Lamb végtelenségig javítható kollekciója

A londoni Gallery Fumi-ban Max Lamb brit tervező 33 különböző bútordarabot mutat be, amelyeket mind a stúdiójában keletkezett kartonpapírhulladék felhasználásával tervezett. A Box című kiállításon 23 szék mellett olyan nehezebb darabok is szerepelnek, mint egy kanapé és egy étkezőasztal, amelyek mindegyike kizárólag kartonpapírból, valamint lisztből és vízből álló házi ragasztóból készült.
 


A projekt során nem vásároltak új kartont, kizárólag az elmúlt évek során a műteremben felhalmozódott hulladékhoz nyúlt Lamb, a postai dobozoktól kezdve a WC-tekercseken át a kontaktlencsék csomagolásáig. A tervező minden egyes dobozt kartonrácsokkal erősített meg belülről, amelyek egyfajta csontvázat alkotnak. A folyamat során keletkező bármilyen maradékot papírmasévá alakította, és akár 15 rétegben a bútor külsejére applikálta, így létrehozva egy támogató külső vázat.

Amikor a dobozok már túl gyengék voltak ahhoz, hogy önmagukban is megállják a helyüket, Lamb csíkokra szedte őket, és nyersanyagként használta fel őket. A tárgyak egyetlen díszítőelemét az ásványi pigmentekből és lenolajból készült festékcsíkok adják. A kollekció így teljesen műanyagmentes, végtelenségig újrahasznosítható és könnyen javítható olyan eszközökkel, amelyek a legtöbb embernél megtalálhatóak a háztartásukban. 
 

„Nagyon egyszerű, könnyen elérhető és szerény anyagokat választottam a kollekció elkészítéséhez. Napi szinten használtam már korábban is a kartont a praxisomban, de inkább szállításra és logisztikára, valamint  modellező anyagként a bútorok prototípusainak elkészítéséhez. Közel 20 évembe telt, hogy ne másodlagos agyakként tekintsek rá. Minden darab a végtelenségig javítható, csak néhány extra kartondobozra és némi lisztre van szükséged."


Ez markáns eltérést jelent a tervező számára, aki a polisztirollal készült munkáiról ismert, amint azt a 60 szék projektben és a 2016-os Velencei Építészeti Biennálén való közreműködésében is láthattuk.

„Bár nem ígérem, hogy soha többé nem fogom használni ezt az anyagot, de kerestem most rá egy alternatívát. Remélem, hogy ez a kezdete lesz annak, hogy leszoktassam magam és remélhetőleg a vásárlóimat is a szintetikus anyagokról.”


Forrás: Dezeen

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bútorok kartondobozból

Bútorok kartondobozból

Max Lamb végtelenségig javítható kollekciója

Fenntartható bútorokat az egyetemekre!

Fenntartható bútorokat az egyetemekre!

A MATE Budai Campusában újrahasznosított anyagból készült, magyar designbútorokat adtak át

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Az AU Műhely kortárs széktanulmányai a Néprajzi Múzeum gyűjteménye alapján. Lapozz bele!

Hirdetés