A nagy többségnek remekül megfelel a home office, afelé billennek a kompromisszumos megoldások is. 

Naponta érkezik hír arról, hogy vajon „az új normális” helyzetben (ami jelenleg inkább nem normális, de kétségtelenül új) hogyan térünk majd vissza az irodákba dolgozni, miképpen kell majd azokat átalakítani, milyen belsőépítészeti, higiéniai, digitális és érintésmentes megoldásokat kell majd alkalmazni, hogyan fertőtlenítünk, takarítunk, és egyáltalán az új irodák kialakítása vagy a meglévők átalakítása mennyibe kerül majd.

Ez mind szép, csakhogy akarunk-e egyáltalán visszatérni? Nemrég a Google korábbi HR-vezetője, Laszlo Bock cikkezett arról, hogy azok a cégvezetők már progresszívnek érzik magukat, akik heti három nap bejárást ajánlanak, holott a dolgozók kiindulópontja ma már a nulla. Egy másik írásában HR-fogásokat vonultat fel az irodai visszatérés megkönnyítésére, és ismét idézi a Chicagói Egyetem statisztikáját, mely szerint a lezárások idején a munkavállalók 30 százalékkal többet dolgoztak a szokásosnál, míg a Microsoft kimutatása szerint a karanténban 52 százalékkal több e-mailt írtunk este hat és éjfél között, mint normálisan. Nem csoda, hogy sokaknak elege lett.

Most pedig az ismert szakmai közösségi portálon jött szembe a (munkaadók számára) kijózanító spontán szavazás. A kérdés úgy hangozott: hogyan dolgoznál 2022-ben? A válaszlehetőségek:

  • 100% távolról
  • 100% irodából
  • 50-50% távolról és irodából
  • Magam választom meg, mikor megyek be az irodába.

Az már itt is látszik, hogy a poszttal való találkozásunkkor több mint 36 ezer válasz érkezett, ami meglehetősen nagy szám: már kétezer válaszadónál lehet a teljes populációra vonatkoztatott előrejelzéseket készíteni, 36 ezer fölötti számnál a hibahatár egészen elenyésző, ugyanakkor maga a módszer – egy online szakmai közösségi portál közönsége voksolt – befolyásolhatja a válaszadást. Másfelől irodára is internet, laptopot, mobilt használóknak van szüksége, minden bizonnyal a tendenciákat is jól mutatja az eredmény. És minden körülmény figyelembevételével is szembeötlő, mennyire egyoldalú válaszok születtek:

Mindenekelőtt toronymagasan a „Magam választom meg, mikor megyek be az irodába” lehetőségre szavaztak a legtöbben, utána a tiszta home office következett, majd a vegyes üzemmód. Végül a tisztán irodai munkára mindössze 1371-en voksoltak, ami összes reakció mindössze 3,7 százaléka.

Ismerjük el, globális közönségről van szó, ami nem feltétlenül tükrözi a magyarországi viszonyokat, de az a legkevesebb, hogy ezek után a home office-ban vagy a hibrid munkavégzésben érintett cégek felteszik maguknak az alapvető kérdéseket, és végiggondolják, milyen időkeretben, milyen környezetbe érdemes visszatérni, milyen előnyei vannak a home office-nak a dolgozók és a cég szempontjából, és mit kínál a bejárás, stb.

Bock többek között együttműködést ajánl empátia helyett, például a „Tudom, hogy nehéz éved volt” megállapítás helyett a konstruktívabb „Tudom, hogy nehéz éved volt, de itt van rá a megoldás” mondatot. Hasonló módszer a teljesítménycélok reális meghatározása vagy a működőképes hibrid munkarend kialakítására vonatkozó ajánlásai.

Fejléckép: a milánói Blend Tower, fotó: Unsplash
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy svéd ház, amely sokat tesz a közösségfejlesztésért

Egy svéd ház, amely sokat tesz a közösségfejlesztésért

A nyertes pályázat sikere részben a tervben megfogalmazott társadalmi felelősségvállalásnak köszönhető.

A díjnyertes irodaház, ahol horizontálisan és vertikálisan is terjeszkedhetnek a bérlők

A díjnyertes irodaház, ahol horizontálisan és vertikálisan is terjeszkedhetnek a bérlők

Íme a World Prix d’Excellence ezüstérmes Promenade Gardens. 

Hirdetés