Hirdetés

A Snøhetta a vízen járás káprázatát hozza el nekünk.

A norvég Snøhetta építésziroda tenger alatti étterme után újabb természetközeli, figyelemfelkeltő projekttel jelentkezett. Az építész és tájépítész alapokkal rendelkező, környezettudatosságáról ismert stúdió megalakulásától fogva az emberi identitás és a társadalmi kapcsolatok formálására használja az architektúra eszközeit. A Norvég Közútkezelő Vállalat megbízásából létesített Traelvikosen Scenic Route fel- és eltűnő vízi sétánya az idő múlására emlékeztet: lassításra, és a természet gondosabb megfigyelésére késztet.

 

 

A norvég turistaúthálózat részét képező, 55 lépésnyi installáció a homokos tengerfenékre helyezett köveken lépdelve járható be. A vízszint változásával párhuzamosan a sétány érzékelhetősége is módosul: apálykor teljesen látható és elérhető, dagálykor viszont eltűnik a „vízen járók” szeme elől. Thea Kvamme Hartmann, a Snøhetta vezető tájépítészének szavai szerint „a projekt fő motívuma az idő”, és az élő környezet összefüggése.

 

 

„Bolygónkon az árapály jelensége az idő alapvető karakterét és a természet állandóan változó ritmusát képviseli. (…) A sétányon a múló idő másik kifejeződése is tetten érhető: a homokos fenéken heverő kövek legömbölyített formája az elemek évszázadokig tartó munkájának eredménye. (…) Azzal, hogy melléjük helyeztük a szögletes lapokat, a látogatók figyelmét és kíváncsiságát szerettük volna felkelteni” – folytatja Kvamme.

 

 

Egy helyi cégtől származnak az installációt alkotó, a környék kőzeteihez illeszkedő gránitlapok. Méretüket – 500x500 mm – úgy tervezte meg a stúdió, hogy az út a lehető legkeskenyebb legyen, ugyanakkor elférjen rajta két ember egymás mellett. A lapok nem érnek össze, így a látogatók két lépés között biztonsággal tudják szemlélni a víz alatti világot. „Olyan távolságot szerettünk volna hagyni a kövek között, ami lehetővé teszi a stabil sétát, miközben a látogató lefelé fókuszál. (…) Legidősebb kollégánk végezte el az ún. sétatesztet, amellyel felmértük, hogy mindez működik-e a gyakorlatban is” – magyarázza Thea Kvamme.

 

 

A stúdió szándéka szerint a lassításra, a részletek megfigyelésére késztető, az összefüggések megértésének teret adó Traelvikosen Scenic Route „új megközelítésbe helyezi a természetet és azt, hogy a jövőben miként tudunk gondoskodni e bolygóról. (…) Minél több embernek kell látnia, és megtapasztalnia az élő környezetet, ha azt a jelenleginél jobban szeretnénk megóvni.”

 

 

Snøhetta azt jelenti: egy hely, ahonnan senki sem érkezik, de, ahová bárki elmehet.” A sekély víz egyik partján a semmiből felbukkanó, majd a közeli kis szigetre vezető lapok keltette hatás nagyon hasonló, erős fizikai leképezése az építészstúdió önmeghatározásának. „Norvégiában az útvonalak mentén felbukkanó természeti csodákat felerősítik a design, a művészet és az építészet elemei – különösen igaz ez az egyedi látványosságokra” – jegyzi meg a tájépítész. A Snøhetta keze nyomán létesült Traelvikosen Scenic Route tökéletes példa erre.
 

 

 

Snøhetta | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felújították Párizs legrégebbi múzeumát, a Carnavalet-t

Felújították Párizs legrégebbi múzeumát, a Carnavalet-t

A Marais negyedben található múzeum a francia főváros történetét mutatja be.

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

A Snøhettát kérdeztük a Déli Városkapu mestertervéről.

Hirdetés