Az online letölthető csomagok fontos információkkal látnak el bennünket az izolációban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) Szociális Design Kutatócsoportja is reagált a kijárási korlátozásokra: olyan, digitálisan letölthető csomagokat hoztak létre (Segítő Pakkok Izolációra), amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközök és holmik fizikai megvalósításához tartalmaznak útmutatást, és biztosítanak fontos ismereteket, információkat – mindezzel különleges segítséget nyújtva az előttünk álló időszakhoz.

Az elsőként megtervezett Baba Pakk Izolációra csomag egy újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, mindezt egy weboldalról letölthető formában. A MOMÉs fejlesztések és a finn baby box mintájára elkészült segítő dobozt bárki összerakhatja a környezetében élők vagy rászorulók számára.

A pakkok és a bennük található használati útmutatók szakemberek bevonásával készülnek. A csomagok know-how-ja

a benne lévő dolgok listájától, a kommunikációs anyagokon át a csomag fizikai elrendezéséig, a tervrajzokig digitálisan letölthető formában elérhetők bárki számára, aki tenni szeretne embertársaiért. Így a segítő dobozokat bárki összerakhatja közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is.

Az első MOME SEGÍTŐ PAKK a csecsemőgondozásra fókuszál. A doboz előképéül a MOME EcoLab által korábban fejlesztett Bódva Pakk csomag rendszere, a finn baby box kezdeményezés, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándék-kampány szolgál. 

A MOME IK Szociális Design Kutatócsoportjának kutatói, Fehér Bori és Csernák Janka szerint

„egy újszülött érkezése a családba rengeteg változást eredményez, melyekre sokszor nehéz felkészülni, különösen egy előre nem várt izoláció idején.

A jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített. A Baba Pakk Izolációra egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szülés utáni első három hónapot.

A MOME Segítő Pakk weboldalán található ötleteket, információkat, szabásmintákat bárki letöltheti, aki segíteni szeretne azokon a családokon, akik például első gyermeküket várják ebben a bizonytalan időszakban, és szükségük lenne kelengyére. A felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető. 

Forrás: MOME
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A jó designhoz egy csapat kell”

„A jó designhoz egy csapat kell”

Interjú Jurgen Bey-jel!

Boldogság felé

Boldogság felé

Interjú Klein Vanda textiltervezővel!

Elmélet és gyakorlat összhangja – OCTOGON podcast

Elmélet és gyakorlat összhangja – OCTOGON podcast

Podcast-beszélgetés a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj Programról. Hallgasd meg te is!

Hirdetés