Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Doktor Melinda a MOME Kerámiatervezés szakán szerzett MA diplomát.  

 

Az egyetem Design Intézete idén 4 fő témába sorolta a diplomamunkákat: KRAFT, SOCIAL, EMOCIONÁLIS és FENNTARTHATÓSÁG. Melinda projektje az FENNTARTHATÓSÁG kategória egyik kiemelkedő példája. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

Célom a jövő étkezéséhez kapcsolódva egy olyan alga biofarm kialakítása, amely az emberi léptéket és használati funkciót szem előtt tartva jól integrálható a ma és a spekulatív jövő városi környezetébe. Egy olyan kompakt termesztőegységet tervezek, amely a fogyasztás teljes felhasználási ciklusát végigkísérő eszköztárat is magában foglalja.

Az alga termesztéséhez kapcsolódó kutatás és tervezés során az alga élelmiszer célú feldolgozási módszereit, anyagtársításait, hasznosíthatóságát vizsgálva receptúrák fejlesztésével mutatom be annak sokszínű felhasználási lehetőségeit.

mikroalgák közé tartozó spirulina mikroszkopikus, fonalas cianobaktérium, amely nevét jellegzetes spirális szerkezetéről kapta. Miközben az éghajlatváltozás, az élelmiszer-biztonság hiánya és az alultápláltság összetett problémáival küzdünk, a spirulina értékes „új táplálékforrást” biztosíthat a jelen és a jövő embere számára egyaránt. 

Hatékony fotoszintézise és magas tápértéke miatt a spirulina képes enyhíteni a hagyományos mezőgazdasági folyamatok terheit. Termesztése a hagyományos növényekhez képest jelentősen alacsonyabb föld-, víz- és erőforrásigényű, ezáltal kedvező a minimális termőterülettel rendelkező vagy vízhiánnyal küzdő régiók számára. A felelős tervezői folyamatok felértékelődése és a jelenlegi ökológiai helyzet exponenciális romlása okán egy olyan tervezési folyamatot szerettem volna végigvinni, amely energiahatékonyabb üvegtechnikai eszközökkel reflektál a kialakuló élelmiszerhiány problémakörére.

 

 

A 8-12 hónapon keresztül átívelő termesztés egy hengeres testű, alul kúposan leszűkített, csappal ellátott záródású egységben, egy úgynevezett Fotobioreaktorban zajlik. A termesztőegység térfogata 35 liter, amely alkalmas egy ember rendszeres algafogyasztásának biztosítására. A hengeres termesztőegység formai kialakítása kedvező a spirulina termesztés szempontjából, ugyanis az oszlop jellegű víztömeg oldalról jól átvilágítható, ezzel ideális fényelosztást biztosít az adott közegben.

A termesztőegység alján elhelyezett üvegcsap az algával telített folyadékkultúra szűrőbe való leengedését biztosítja. Szűrőtölcsérrel ellátott leengedő edényben a szűrés szűrőtextil segítségével történik. A tölcséres alakzaton keresztül leszűrt és az edény alsó öblös részében összegyűlt folyadékot a termesztőegység tetején visszatöltjük, a szűrőpapíron fennmaradó spirulina biomasszát közvetlen fogyasztjuk. A tervbe a fűtést és világítást is beépítettem. 

 

 

A saját receptúta kísérletsorom kialakításával célom a gasztronómiai érték és a tápanyagtartalom egyensúlyának kialakítása mellett a mikroalga felhasználás texturális sokszínűségének bemutatása is. Az Onyx Műhely alkotói közösségének két tagjával, Horváth Ákos séffel és Gódor Dániel élelmiszermérnökkel 9+1 változatos textúrát határoztunk meg. A diplomavédés keretében éppen ezért a dokumentációs célú, főzést rögzítő videók mellett, egy kísérleteken alapuló kóstoló kipróbálására is lehetőség volt.

 

 

Az Onyx Műhelyben készülő spirulina receptkísérletek, 2023

 

Témavezető: Kondor Edit DLA
Mestermunka konzulens: Góg Angéla DLA, Polyák János
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Láthatatlan iskola

Láthatatlan iskola

Zahari Tünde MSc Diplomamunkája.

A Budapest Evezős Egyesület telephelyének fejlesztési lehetőségei

A Budapest Evezős Egyesület telephelyének fejlesztési lehetőségei

Az építészeti koncepció meghatározó eleme a környezettel való szoros kapcsolat.

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Tóth Adrienn diplomamunkájában arra kereste a választ, hogyan fejezhetné ki a természetben való futást építészeti-tájépítészeti eszközökkel.

Hirdetés