Homlokzatdesign a Hard Rock Hotel Budapest épületén, az S39 Hybrid Design tervezésében.

Nemcsak a naptár, hanem talán már az időjárás is azt mutatja, hogy beköszöntött a tavasz. A fővárosban sétálva amellett, hogy egyre többeket láthatunk kimerészkedni a teraszokra, a város is más arcát mutatja a naposabb, tisztább időben. Az Andrássy útról a Nagymező utcába kanyarodva is megtapasztalhatjuk, milyen izgalmas játékot játszik a napfény az épületekkel, hiszen néhány sarokkal bentebb egy csillogó „koronát” pillanthatunk meg az egyik épület tetején. 
 

Fotó: Bujnovszky Tamás

A Hard Rock Hotel klasszicista épületének megjelenését a tetején, koronaként elhelyezkedő fémhomlokzat teszi egyedivé és különlegessé. Az S39 Hybrid Design tervei alapján készült 700 m²-es fémlemezburkolat a szálloda főpárkánya felett kialakított új szintek előtt helyezkedik el. Felülete nagyméretű rombuszokból áll, melyeken kapszulaformájú áttörések biztosítják, hogy a szállodai szobákból megfelelő kilátás nyíljon, míg kívülről takarják, elfedik a privát felületeket. 

„Homlokzattervezés esetén a fémmel való munka azért praktikus megoldás, mert vizuális sokoldalúsága mellett arra is alkalmas, hogy a tartószerkezetet és a burkolatot egyben kezeljük” – mondja Baróthy Anna, az S39 Hybrid Design vezető tervezője.


Ezen túl a designt illető kísérletezésre is számos lehetőséget biztosít az anyag, ahogy ez a Hard Rock Hotel esetében is történt: a kapszulaformájú áttörések egyes helyeken, a „lélek” mentén kihajtásra kerültek (A lélek a lézervágás során használt szakzsargon, ami arra az egy-két milliméteres kis anyaghídra utal, amely a vágott részt utoljára az alaphoz köti – a szerk.). Ezzel az egyszerű megoldással egy extra réteg jött létre a homlokzaton, ami további lehetőséget biztosít a természetes fény játékának. 

A gyártás során a fémlemezekből kiesett kapszulaformák gyártási hulladékot eredményeztek. „Design szempontból azonban újrafelhasználható anyagként lehet tekinteni ezekre az elemekre” – világít rá Baróthy. A nyitott szemléletű megbízónak köszönhetően a kapszulák egy része a hotel Rock Star Suit elnevezésű szobájában, a háló- és fürdőegységeket egymástól vizuálisan elválasztó designobjektben él tovább. Így napjaink egyik égető kérdésére, az építészetben is kívánatos fenntarthatóságra, annak lehetséges megoldásaira, illetve az építészet és a design együttélésének lehetőségeire is rámutat a projekt. 
 


Míg a homlokzatburkolat felületkialakítása parametrikus tervezéssel jött létre, addig a térelválasztó a tervezőcsapat kézművesség létjogosultságába vetett hite által valósult meg. Így ezek a munkák azt is megmutatják, hogy a high-tech technológia adta lehetőségek és a kézművesség hagyományos tapasztalata napjainkban is jól kiegészíti egymást. 

 

Homlokzatdesign:
Homlokzati perforáció: S39 Hybrid Design Kft. (Projektvezető tervező: Baróthy Anna, Projektmenedzser: Anita Pozna, Grafikus: Elek Gita, Parametrikus tervezés, algoritmus: Tibor Pálóczi, 3D modellezés: Árpás Renátó, Asszisztensek: Szalontai Kata, Kőszegi Simon)
Beruházó: Redwood Holding Kft.
Generáltervező: Stúdió’100 Kft.
Generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.
Acélszerkezetek: Alukonstukt Kft.

Térelválasztó designobjekt:
Tervezés: S39 Hybrid Design Kft. (Projektvezető: Krauth Vera)
Kivitelezés: Káldi Gergő

 

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csillogó korona az épület tetején

Csillogó korona az épület tetején

Díjat kapott az S39 Hybrid Design a BLT Built Design Awards-on

„A kérdés az, hogy a jogainkhoz miként viszonyulunk”

„A kérdés az, hogy a jogainkhoz miként viszonyulunk”

Beszélgetés Baróthy Annával, az S39 Hybrid Design alapítójával, vezető tervezőjével

MUKI, a világító betontérkő

MUKI, a világító betontérkő

Az S39 Hybrid Design tervezői fényt hoznak a talpunk alá.

Hirdetés