Hirdetés

Pop-up kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket június 29-én a FISE galériában a World Industrial Design Day alkalmából.

A diverzitás lesz a központi téma az idei design világnapon, amelyen pop-up kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket június 29-én a FISE galériában a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a Budapest Design Week (BDW) szervezésében.

A World Industrial Design Day vagyis a design világnap a World Design Organization (WDO) kezdeményezésére jött létre. Célja az ipari formatervezésről szóló párbeszéd elősegítése, a téma iránti nyitottság növelése és a szakterület sokféleségének bemutatása - olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, a világnap témájának ötletadója a WDO, amelyhez a tagszervezetek csatlakozhatnak. Az idei rendezvény fókuszában a diverzitás áll, a közreműködő designerek és szervezetek munkájuk, a társadalmi sokféleség és az inkluzivitás közötti kapcsolatokat vizsgálják.

A budapesti programsorozat együttműködő partnere a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete (FISE), a rendezvénynek galériájuk ad otthont. A design világnapon több, a társadalom és a design viszonyára reflektáló rendezvényen lehet részt venni. A FISE galériában egynapos pop-up kiállítás mutatja be hazai alkotók, stúdiók a témában készült munkáit. 

A kiállítás résztvevői között lesz Lányi Anna Borbála, aki vak és gyengénlátó gyerekeknek készít fejlesztő sporteszközöket; Miklósi Ádám tervező, aki saját készítésű arcpajzsát a Simple-t mutatja be; Pázmány Lili pedig kerekesszékeseknek tervezett ruhakollekcióval érkezik, amelyet édesanyja inspirált a tervezésben. Bemutatkozik Szalai Bálint itthon. projektje is, amely szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományaira támaszkodva az ott élő mesteremberek lehetőségeit kívánja szélesíteni. Kiss Bence olyan kártyajátékokat mutat be, amelyeket a jelnyelv elsajátításának segítésre alkotott meg. Vatány Szabolcs Focus Ex digitális szövegolvasást segítő újítását is bemutatják, amely elsősorban az ADHD-val diagnosztizáltakat segíti.Láthatók lesznek a Romani Design egyedi táskái is, amelyek impresszionista festményeket idéznek. A Perceptual Thinkers az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaiból táplálkozó divattermékekkel érkezik.

Az eseménysor központi eleme egy kerekasztal-beszélgetés lesz, amely a New European Bauhaus (NEB) kezdeményezéshez kapcsolódik. A kezdeményezés célja élhető, befogadó, minőségi élményekre, esztétikai standardokra épülő és mindenki számára megfizethető, fenntartható, a körkörös gazdaságot alapul vevő európai életforma közös létrehozása. Középpontjában egy jobb, ellenállóbb Európa építése, a European Green Deal leképezése és az egész társadalom aktivitásra buzdítása áll. A NEB hazai koordinálása a The Bureau of European Design Associations (BEDA) magyarországi tagja, az MFT közreműködésével történik. 

A beszélgetés résztvevői Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, MFT-tag, Dávida Eszter építész, urbanista, a KÉK Kortárs Építészeti Központ projektvezetője, a NEB kerekasztal nagykövet-tagja, Matheidesz Réka, a MOME Európai Pályázati igazgatója, Osvárt Judit, a BDW kurátora, MFT-tag, Sebestény Ferenc építész, tárgy- és környezettervező, a Magyar Design Kulturális Alapítvány elnöke, a BME tanszékvezető-helyettese. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

40 éves a FISE

40 éves a FISE

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület jubileumi kiállítása.

A spanyol design legjava a Kiscelli Múzeumban

A spanyol design legjava a Kiscelli Múzeumban

Fair trade lámpaernyők PET-palackból, ékszerek és digitális szobrok a Határtalan Design kiállításon.

Csipkével borított be egy házat Franciaországban egy street art művész

Csipkével borított be egy házat Franciaországban egy street art művész

Calais csipkekészítési hagyományai megérdemelnek egy átütő falfestményt.

Hirdetés