• 2023-02-01 09:00
  • Deco

Télen-nyáron Balaton

Városból vidékre és vissza – egyre többen ingáznak.

A kötetlen munkaidő és a home office előnyeit kihasználva, egyre többen menekülnek el a nyüzsgő, zajos nagyvárosokból, és átalakítva, korszerűsítve nyaralóikat, kezdenek egyfajta kétlaki életet, erre mutatunk most egy klassz példát az OCTOGON Deco 2022/6-os lapszámából.
 


Újfajta ingázó életforma születésének vagyunk szemtanúi, amely során a városi lakás és a vidéki nyaraló egyre inkább egyenrangú helyszínként jelenik meg a mindennapokban. Ez történt annak a házaspárnak az életében is, akik néhány éve elhatározták, házat építenek a Balaton partján. Választásuk a déli part egy éppen beépülőfélben lévő öblének vízparti telkére esett, aminek megvásárlása során az ingatlanközvetítő ajánlott néhány tervezőt is a párnak, akik végül Kovácsné Forrás Csillát választották.

A Balaton-parti házak tervezésében nagy gyakorlattal rendelkező építésznő és belsőépítész munkatársa, Molnár Balázs könnyen szót értettek megrendelőikkel. Már a munka legelején megszületett tervezési programban rögzítették az épület kialakításával kapcsolatos igényeket és elképzeléseket. A fő szempontok között szerepelt, hogy a leendő ház nagy nyílászárókkal és teraszokkal kialakított nappalija, valamint hálószobái a Balatonra nézzenek.
 

A balatoni panorámás vendégapartmanok berendezésénél a hagyományos szállodai rendszerből indultak ki a tervezők – a változatosság kedvéért az egyes lakóegységekhez ugyanannak a tapétának a különböző színárnyalatait használták.

Utóbbiak esetében különleges, szállodai lakosztályokat idéző megoldásban gondolkodtak a tulajdonosok, ahol minden szobához külön előtér, gardrób és zuhanyzó tartozik.
 


Az építésznő javaslatára született meg a ház szokásostól némileg eltérő térbeli elhelyezése, így a főépületet a különálló garázzsal összekötő nyaktag segítségével sikerült egy kellemes, szélvédett területet, egy jól benapozott belső udvart kialakítani, a nappali nagy üvegfelületein keresztül átlátással a Balatonra.

Ez ideális helyszínné vált az úszómedence, a jakuzzi és a kinti étkező, grillező elhelyezésére. Különleges az épület homlokzata is, amire a környéken hagyományosnak számító terméskő-fa burkolat helyett egy LED világítással kombinált, alumíniumpanelekből álló, egyedi terv készült.
 


A tervezés szakaszában a tulajdonos házaspár szinte mindenben elfogadta az építész, belsőépítész javaslatait, majd aktívan részt vettek a kivitelezésben is. Közben annyira megszerették a vidéki életformát, hogy a legtöbb időt már itt, a Balatonon töltik, kiélvezve az évszakok váltakozását és a csodás naplementéket ebben a vízparti otthonban.

 

Helyszín: Balaton déli partja
Alapterület: 200 m2

Építészet: Kovácsné Forrás Csilla
Kivitelező: Csapody Építőipari Kft.
Belsőépítészet: Molnár Balázs, M78 Studio


 

További fotók a házról a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Svájci bicska magyar módra

Svájci bicska magyar módra

Iskolabővítés Felsőörsön.

Egyszerűen szép

Egyszerűen szép

Nyaralóépület Zánkán.

Hirdetés